DGASPC, despre minorii care fug. Copiii din centre sunt încurajaţi să socializeze
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

DGASPC, despre minorii care fug. Copiii din centre sunt încurajaţi să socializeze
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Numărul minorilor semnalaţi oficial ca fugiţi din centrele Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi reprezintă aproape zece la sută din totalul copiilor institituţionalizaţi la noi. Reprezentanţii Direcţiei susţin că plecările dese şi voluntare ale tuturor copiiilor declaraţi "dispăruţi" de Poliţia Română nu reprezintă un fenomen, ci consecinţe accidentale ale faptului că minorii, mai cu seamă cei mari, sunt încurajaţi să cunoască mediul înconjurător, pentru a realiza cât mai multe contacte sociale.

Plecarea minorilor din casele, apartamentele sau centrele de plasament al DGASPC Galaţi nu reprezintă un fenomen şi nu are de-a face cu lipsa de preocupare a instituţiei vizavi de soarta copiilor care ajung frecvent în statisticile Poliţiei la capitolul "dispariţii", susţin reprezentanţii instituţiei care are în grijă 250 de minori. Aceştia afirmă că plecările voluntare ale adolescenţilor din centre sau casele de tip familial sunt consecinţe exclusive ale deciziilor acestora, bazate pe faptul că au parte de libertate.

"Copiii din case sau centrele de plasament nu au un regim închis. Ei anunţă unde pleacă, cu cine pleacă, când revin. Scopul nostru este încurajarea copiilor să-şi cunoască oraşul, să aibă contact cu societatea, să îşi facă prieteni. Controlul excesiv a demonstrat, în timp, că nu este productiv, el putând accentua nişte traume existente în trecutul lor social. Ei motivează fiecare ieşire consemnată în biletul de învoire, dar se întâmplă să nu îl respecte sau să depăşească termenul stabilit. Noi încercăm să le cunoaştem grupurile de prieteni, la unii reuşim, la alţii nu", explică Tania Calcan, din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială  şi Protecţia Copilului Galaţi.

De-a şoarecele şi pisica, cu poliţia 

În cele mai multe cazuri de aşa-zise plecări voluntare, cum sunt semnalate la toţi copiii căutaţi potrivit bazei de date a Poliţiei Române, minorii care nu mai răspund la telefon după ce le-a expirat termenul scris pe biletul de învoire revin în centrele de unde au plecat, chiar după ce este pus în funcţiune mecanismul sesizării autorităţilor. Rapiditatea cu care se petrec revenirile fac să apară diferenţe între statisticile oficiale şi realitatea din teren.

"Dacă la limita biletului de învoire nu au revenit în centru sau casă, luăm legătura cu ei telefonic, să aflăm motivul pentru care s-a depăşit ora. Dacă totuşi nu se întorc şi nici nu mai pot fi contactaţi ulterior, se anunţă secţia de poliţie pe raza căreia îşi are domiciliul minorul. Ulterior, este notificat IPJ-ul, în scris", declară Tania Calcan.

Reamintim că, la acest moment, 21 dintre cei 79 de minori declaraţi ca "dispăruţi" pe site-ul Poliţiei Române sunt copii instituţionalizaţi aflaţi în grija DGASPC Galaţi, "performanţă" neatinsă, oficial, de niciun alt judeţ. Toţi sunt protagoniştii unor plecări voluntare şi repetate, un motiv în plus pentru ca preşedintele CJ Galaţi să decidă, zilele trecute, demararea unui audit în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, pentru a se stabili felul în care se respectă procedurile chiar şi în cazul celor mai rebeli dintre asistaţi.

Citit 2665 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.