Galaţiul, printre judeţele cu restricţii la comerțul cu carne de porc

Galaţiul, printre judeţele cu restricţii la comerțul cu carne de porc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Decizia de extindere a județelor din România pentru care comerțul cu carne de porc este restricționat a fost publicată marți în Monitorul Oficial al UE, informează Mediafax. Decizia actualizează un act normativ din 2014, care stabilea o serie de zone cu interdicții, în Letonia, Lituania și Polonia, adăugând acum alte zone și state din Europa. Practic, Comisia Europeană a adăugat încă patru judeţe - Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ - pe lista celor 25 de județe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului cu carne de porc.

Conform Deciziei (UE) 2014/709, clasificarea zonelor afectate de pesta porcină africană se face astfel: partea I - riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată, partea II - boala afectează numai populația de porci sălbatici, părțile III și IV - boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici. În partea IV, situația epidemiologică a fost stabilizată și boala a devenit endemică, iar în partea III situația este încă în schimbare, având o evoluție incertă.

Judeţul Galaţi se află în partea a treia a listei, printre zonele în care boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici. Aici mai intră zona municipiului București, alături de judeţele Constanța, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Mehedinți, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Arad, Timiș, Covasna, Brașov, Botoșani, Vâlcea, Iași, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș-Severin, Neamț, Teleorman, precum și o parte a județului Maramureș.

Potrivit informațiilor Mediafax, restricțiile funcționează în felul următor: comerțul se poate face și între județe, dar și cu țările din Uniunea Europeană, nefiind interzis exportul de carne de porc întrutotul. Însă comercializarea se realizează doar între regiuni care au același statut.

Citit 1959 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.