Fizica vieţii, de Adrian Bejan. Carte în limba română a unui gălăţean care a uimit lumea

Fizica vieţii, de Adrian Bejan. Carte în limba română a unui gălăţean care a uimit lumea
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Fizica vieții. Evoluția pretutindeni”, cartea profesorului Adrian Bejan, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin", decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein sau Bill Gates, a apărut la Editura Humanitas. Primele 15 pagini pe care le puteţi parcurge pe portalul editurii vă vor face nerăbdători să o citiţi în întregime şi să o aveţi în bibliotecă.

„Cartea lui Adrian Bejan e un tur de forță intelectual”, se arată în recenzia editurii. „Dacă v-au plăcut cărțile de biologie ale lui Jared Diamond și cele de cosmologie ale lui Stephen Hawking, veți îndrăgi «Fizica vieții»“, este argumentul lui Jeffery Deaver, publicat în „New York Times”, şi care se regăseşte pe coperta cărţii. „Unică și absolut fascinantă, această carte va rămâne în conștiința ta și te va îndemna să privești lumea cu alți ochi“, este de părere Kirkus Reviews, revistă americană de critică literară a cărților.

Trebuie să ştiţi că “Fizica vieții. Evoluția pretutindeni” este traducerea cărţii "The Physics of Life - The Evolution of Everything" publicată de Adrian Bejan în 2016, volum precedat de “Design in Nature” - 2012 şi urmat de "Freedom and Evolution" - 2019. Traducerea în limba română a “Fizicii vieţii” îi aparţine Oliviei Preoteasa.

„Ce anume au în comun fenomene cum sunt evoluția vieții, a tehnologiei, a bazinelor riverane, a orașelor, a culturii sau a sporturilor? În ultimă instanță, care e legătura profundă dintre dinamica domeniului însuflețit și cea a domeniului neînsuflețit? La aceste întrebări răspunde profesorul Adrian Bejan de la Universitatea Duke, pornind de la concepte din fizică și bazându-se pe legea constructală, pe care a impus-o atenției comunității științifice”, aflăm din recenzia realizată de Humanitas. Autorul este convins că „acum e rândul filozofilor științei, istoricilor științei, scriitorilor și artiștilor, cei care văd imaginea de ansamblu, să explice publicului ce înseamnă ideea de «viață și evoluție ca fizică», de ce e utilă, de cât timp curge și de unde a izvorât”.

Cine este Adrian Bejan

Despre Adrian Bejan aţi mai putut citi în paginile ziarului „Viaţa liberă”. Este unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, şi primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin". Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord).

Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun.

În 2019, pentru "contribuţiile sale interdisciplinare de pionierat la dezvoltarea termodinamicii moderne şi a Legii Constructale", profesorul Bejan a primit, la Berlin, Premiul Humboldt pentru întreaga activitate ("Humboldt Research Award for Lifetime Achievement"). De asemenea, tot în 2019, a devenit laureat al TÜBA International Academy Prizes, premiu acordat anual de Academia de Ştiinţe din Turcia - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) celor mai proeminenţi oameni de ştiinţă, cercetătorilor cu realizări originale, inovative şi revoluţionare. În 2020 i s-a conferit din partea președintelui Franței titlul de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques.

Citit 15539 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2020 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.