Gabriel Manolache, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport: "Se pierd vieți pentru că responsabilii au alte planuri"

Gabriel Manolache, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport: "Se pierd vieți pentru că responsabilii au alte planuri"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gabriel Manolache, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport și fost antrenor la copii și juniori, ne-a vorbit despre cazul copilului ucis de plăcile de beton de la gardul Stadionului "Dunărea".

Cazul copilului de10 ani care a murit după ce a fost lovit de plăcile de beton de la gardul Stadionului "Dunărea" a făcut înconjurul lumii, iar acum se caută responsabilii pentru acel tragic eveniment. Ne-am consultat cu unul dintre specialiștii gălățeni, Gabriel Manolache, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport (în cadrul Universității "Dunărea de Jos"), pentru a afla care sunt procedurile de organizare la o competiție de fotbal pentru copii și ce ar trebui făcut ca să nu se mai întâmple astfel de tragedii.

"Am ajuns să trăim pe bazele sportive cazuri gen Colectiv. Ca antrenor cu peste 25 de ani de activitate la nivel de copii și juniori, nu puteam să mă prezint cu echipa la o competiție sau la un joc fără să îmi organizez fiecare pas dinainte. N-aș vrea să arunc vina spre cineva anume, așa cum mulți sunt tentați să o facă în astfel de momente. Viețile se pierd pentru că cei responsabili au alte planuri. La fotbal, de exemplu, în zilele noastre, nu se mai gândește în interesul copilului, ci în interesul financiar. Câți copii vin și câte taxe să iau sau cum să fac cine știe ce competiție, fără nicio pricepere, ca să mai scot niște bani. De aceea a și scăzut nivelul foarte mult, pentru că nu se pune preț pe studiile și școlarizarea antrenorilor, conducătorilor și așa mai departe", a spus Manolache.

Infrastructura, problemă națională

Referitor la ceea ce e de făcut mai departe, Manolache are și câteva soluții. "În primul rând, orice competiție trebuie să fie organizată de către un organizator de competiții competent, cu studiile necesare și calificat pentru a face așa ceva. Organizatorul de competiții trebuie să pună la dispoziție spații în siguranță pentru copiii care joacă pe teren, dar și pentru cei care așteaptă pe margine. Apoi, antrenorul trebuie să își organizeze foarte bine pașii cu echipa. Când este pauză, mergem cu toții, organizat, la toaletă. Nu să lăsăm copilul să intre prin cine știe ce zone ce se pot dovedi periculoase", a completat Manolache.

În mod firesc, un alt punct sensibil în această poveste este cel al infrastructurii sportive, care are de suferit în plan național, nu doar la Galați, după spusele lui Manolache. "Infrastructura are de suferit, dar nu numai la Galați. De aceea și lipsa rezultatelor din ultima perioadă. Trebuie mai multe investiții în bazele sportive. Știu că toată lumea zice că nu sunt bani, însă știu și că un conducător bun găsește finanțare".

David, un copil de 10 ani din județul Vaslui, și-a pierdut viața la Galați, la competiția amicală "Cupa Iepurașului" (desfășurată fără avizul DSP), după ce a fost strivit de plăcile de beton ale gardului de la Stadionul "Dunărea". Copilul dorea să se ducă la toaletă, însă a trecut prin gaura unui gard cu o stabilitate îndoielnică.

Citit 3731 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.