Sâmbăta aceasta, puteți merge să donați sânge!
Foto: Remus Basalic

Sâmbăta aceasta, puteți merge să donați sânge!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cazul în care vă doriți să donați sânge, însă programul din timpul săptămânii nu vă permite acest lucru, Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați va fi deschis şi sâmbăta aceasta. Astfel, pe 26 iunie, vă puteți începe weekendul cu o faptă bună. Donarea de sânge nu este dureroasă și are o multitudine de beneficii pentru sănătate, spun medicii.

"Încercăm, în acest mod, să venim în sprijinul persoanelor care vor să doneze, dar nu au timp pe parcursul zilelor lucrătoare. Trebuie știut, totuși, că în ziua în care au donat sânge, persoanele pot beneficia de un liber la locul de muncă. Îi sfătuim pe toți angajatorii să respecte acest drept, prevăzut prin lege", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Potrivit sursei citate, nevoia de produse medicale pe bază de sânge, în spitalele din Galați, este foarte mare. Din păcate, numărul zilnic al donatorilor nu este suficient pentru a acoperi necesarul. "Facem apel către cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge. Din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate chiar și trei vieți", a adăugat directoarea centrului.

Câteva condiții pentru a dona

Din sângele donat de un singur om pot fi salvate până la trei vieți. O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă peste 50 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată.

Situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, CRTS Galați este deschis de luni până vineri, între orele 7,00 și 12,30. De asemenea, centrul are program și în ultima sâmbătă din fiecare lună. După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, valabilă pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază de o zi liberă, la cerere. De asemenea, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 2951 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.