Poarta Han are nevoie de lucrări de conservare
Foto: Anca Melinte

Poarta Han are nevoie de lucrări de conservare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu doar Cavoul Roman - grav afectat de umezeală, mucegai şi de muşchi - are nevoie urgentă de lucrări de conservare. Şi Poarta Han (cunoscută de gălăţeni ca Poarta Turcească) are nevoie să fie protejată de gunoaie, de vegetaţia crescută în voie şi de intemperii. Mai mult, locatarii zonei se plâng că în săpăturile rămase deschise ale fostului şantier arheologic şi-ar fi făcut cuib şobolanii.

Trei secole de istorie în acelaşi loc, asta au descoperit, în 2018, arheologii care au scos la lumină o porţiune din zidul hanului dinspre curtea interioară, "zid construit peste nivelul de locuire (vatra veche a oraşului Galaţi) de secol XVIII". Dovadă stau cele două locuinţe medievale descoperite, rupte de zidul hanului, care, la rându-i, este suprapus şi parţial demantelat de o groapă menajeră, în care s-a descoperit o monedă din anul 1905, şi de laturile unei construcţii contemporane. Arheologii aveau să constate că nici la Curtea Domnească sau la Hanul lui Manuc nu există asemenea ziduri groase de construcţii civile cum sunt cele păstrate la Galaţi la hanul de secol XIX. Tot atunci au scos la iveală şi pavajul curţii interioare a hanului - din pietre de râu de mari dimensiuni, puse pe cant, legate cu pământ şi bine bătute - pe care îl foloseau doar trăsurile şi căruţele.

Nici gardul nu a rezistat

Din păcate, în cei trei ani care s-au scurs, nici împrejmuirea care proteja șantierul arheologic nu a rezistat! În săpăturile rămase deschise au crescut buruienile şi s-au adunat gunoaiele. Iar în imediata vecinătate a Porţii, a apărut şi un hidrant, necesar pompierilor pentru a interveni în caz de incendiu. Iar pe hidrant a prins a creşte un vrej, care sigur n-a ieşit dintr-o fasole fermecată.

În cei trei ani de la cercetările arheologice, Primăria nu a stat cu mâinile în sân! A plătit o documentaţie de 118.000 de lei fără TVA pentru un proiect de punere în valoare a monumentului în care costurile investiţiei sunt estimate la 2.745.991,80 de lei. Şi a mai plătit 9.500 de lei fără TVA pentru un proiect tehnic de execuţie a lucrărilor de conservare. Lucrări pentru care, în prezent, derulează o achiziţie publică, în valoare estimată de 62.573,33 de lei fără TVA.

Intervenţii despre care Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi ne-a explicat cât sunt de necesare: "Starea de conservare a Porţii Han este la fel ca în anii trecuţi, iar săpăturile vor trebui igienizate. În timp, o săpătură, o casetă rămasă deschisă se colmatează, se semi-prăbuşeşte. Înţelesesem de mai mult timp că locatarii blocurilor din jur ar avea probleme cu şobolanii, dar sincer nu cred că sunt cauzate de săpăturile rămase deschise la Poarta Han. Însă Primăria trebuie să cureţe vegetaţia de pe situl arheologic", ne-a declarat, în urma unui control la Poarta Han, Maria Răileanu, inspector asistent Arheologie şi Monumente, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Ce lucrări ar urma să fie executate

"Pentru Poarta Han, principalele lucrări de conservare sunt cele de protejare a monumentului și a zidurilor. Pentru o mai bună protecție se propune ca între straturile de argilă să se monteze membrane geotextile. Se propune o construcție provizorie compusă dintr-o structură tip schelă metalică. Construcția va avea montată o plasă de protecție pentru a proteja monumentul de intemperii, dar și pentru a permite ventilarea naturală a spațiului. Toate lucrările se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor în domeniu", ne-a comunicat Primăria, la solicitarea noastră.

Rămâne de văzut când se vor executa aceste lucrări și de către cine.

Citit 2451 ori Ultima modificare Joi, 14 Octombrie 2021 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.