Bilă albă, bilă neagră: Cum au dispărut zeci de mii de români infectaţi în străinătate

Bilă albă, bilă neagră: Cum au dispărut zeci de mii de români infectaţi în străinătate
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După mai bine de doi ani în care a paralizat planeta, pandemia de COVID-19 este aproape de final în majoritatea ţărilor europene, cazurile nou înregistrate în ultima lună nefiind în măsură să mai provoace îngrijorare. În perioada pandemiei, statisticile publicate de autorităţile române au generat multe semne de întrebare, iar unele dintre acestea n-au fost elucidate nici astăzi.

Spre exemplu, situația românilor aflați în străinătate a fost întotdeauna... vraişte, datele fiind publicate în general doar ca să fie. Numai dacă ne aruncăm privirea pe ultimul raport al paginii stirioficiale.ro, aflăm că 23.897 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 16.951 în Spania. Evident, este imposibil ca 70% dintre românii îmbolnăviţi în străinătate să fie din Spania, explicaţia fiind doar că ambasada şi consulatele României din această ţară au făcut raportări mai aproape de realitate. Mai departe, conform cifrelor oficiale, aflăm că au murit în total 201 români aflați în străinătate, iar 798 au fost declarați vindecați. Confruntând cifrele, rezultă faptul că 22.898 de români infectaţi sunt şi astăzi... bolnavi! Absurd, evident!

Bila neagră de astăzi se acordă reprezentanţelor României în străinătate, care au pierdut urma a 95% dintre conaţionalii care s-au îmbolnăvit în alte ţări, bineînţeles dacă numărul infectărilor este cel real, lucru puţin probabil în condiţiile date. "Timpul trece, leafa (în mii de euro) merge", cam aşa se poate rezuma dezinteresul de care au dat dovadă ambasadele şi consulatele noastre.

Bila albă le revine voluntarilor organizaţiei "Code for Romania", care au actualizat zilnic, probono, timp de peste doi ani, site-ul stirioficiale.ro, cu datele (trunchiate) care le-au fost puse la dispoziţie de autorităţi.

Citit 13798 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.