UPDATE. La capătul răbdării! Gălățeni captivi în noroaie și gropi, pe strada Griviței (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. La capătul răbdării! Gălățeni captivi în noroaie și gropi, pe strada Griviței (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După o vară în praf și zgomot de utilaje, gălățenii de pe strada Griviței s-au trezit acum captivi în gropi și noroaie. Fiecare dimineață se transformă într-o cursă plină de adrenalină și de obstacole pentru cei care vor să ajungă la serviciu cu autoturismul personal. Oricum, le-ar trebui niște cizme de cauciuc și ca să iasă din propriile curți. Ajunsă la capătul răbdării, o locuitoare a acestei străzi, Daniela Marilena Stoica ne-a relatat prin ce calvar a trecut pentru a ajunge astăzi la Tribunal, unde este judecător.

„Vin plină de noroi la muncă, pentru că așa merit, să trăiesc ca într-o cocină în acest oraș. Toate străzile limitrofe sunt asfaltate, însă strada Griviței n-a văzut asfalt în viața ei, că tot plătim taxe și impozite de zona C”, ne-a spus judecătorul explicând că, la 1 august, a fost demarată o lucrare pe strada Griviței, pentru colectarea apelor pluviale din Valea Orașului. Pentru introducerea unor țevi, piatra cubică a fost scoasă, numai că remedierea șanțurilor săpate s-a făcut de mântuială.

„Astăzi nu aveam pur și simplu pe unde să ies cu mașina. La intersecția cu strada Sindicatelor, echipa care se ocupă de remedierea străzii așa cum era – că oricum era plină de gropi și înainte – a lăsat o groapă plină de pământ, de nisip. Rămăsese un culoar îngust, pe care lăsase un vecin și containerul de gunoi, că e zi de colectat gunoiul, și riscam să-i acroșez containerul vecinului ca să pot să trec pe bucățica pe care puteai să mergi. Dacă făceam manevră stânga, cădeam cu mașina în groapa lăsată neacoperită. Am tras de container și l-am mutat mai spre poarta vecinului ca să pot să ies. Inițial am vrut să o iau pe strada Dacului, dar n-am putut, pentru că dimineață s-au apucat și au făcut gaură și acolo! Deci nu aveam nici pe strada Dacului cum să ies, nici de pe Griviței!”, ne-a relatat gălățeanca, revoltată.

Revoltată pe bună dreptate, pentru că imaginile pe care le-am realizat pe strada Griviței, în care ne-am înnămolit, au confirmat că gălățeanca nu exagerează cu nimic. Ce-i drept, nici muncitorii pe care i-am găsit la fața locului nu păreau să se grăbească în execuția lucrărilor. Și nici nu păreau preocupați de modul în care gălățenii care locuiesc în această zonă pot ieși de pe șantier.

 

 

Pentru condițiile în care trăiește, Daniela Marilena Stoica se gândește că i-ar fi mai utilă o căruță, pentru deplasare. Pentru că asfaltul nu se întrevede prea curând pe strada Griviței: „Suntem ultimii oameni. Acum trei ani am fost în audiență la primar și, pe lângă problema pe care o aveam, am sesizat situația străzii noastre, care arată ca după război. Am întrebat ce se întâmplă de nu mai ajunge asfaltul pe strada Griviței. Eu plătesc impozit, nu merit și eu să am strada asfaltată acolo?! Este o mizerie de care m-am săturat! Am suportat toată vara praful și zgomotul utilajelor, iar acum suport gropile și noroiul. Parcă suntem rupți de Galați! Eu mă simt în lumea a treia pe strada asta! Și din ce am înțeles, strada nu va fi asfaltată acum! Dar măcar piatra cubică să o pună la loc în mod corespunzător, ca să putem circula până la o posibilă asfaltare, la calendele grecești. Asta e realitatea care ne așteaptă!”, ne-a mai reclamat judecătorul Daniela Marilena Stoica.

Ce ne-a răspuns Primăria Galați

Am sesizat, la rândul nostru, situația Primăriei municipiului Galați. Am încercat să aflăm, în primul rând, cât va mai dura această stare de fapt. Iată ce informații ne-a furnizat Primăria Galați la solicitarea noastră: „Pe strada Griviței se derulează lucrări în cadrul proiectului „GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările urbane Galați și Smârdan". Pe strada Griviței lucrările presupun realizarea unei conducte DN 900 mm de refulare ce va fi conectată la viitoarea stație de pompare din Valea Orașului, la care lucrările au început deja. Odată instalată noua stație va crește capacitatea de preluarea a apelor pluviale în această zonă, de la 17.000 de mc/oră la 27.000 de mc/oră.

Prin urmare sunt necesare aceste lucrări pe strada Griviței”, ne-a transmis Primăria.

„Lucrările fac parte din cadrul amplului proiect cu fonduri europene, derulat de către operatorul Apă Canal Galați, iar termenul de finalizare a proiectului este 2023.  În cadrul acestuia, orașul nostru beneficiază de lucrări de peste 17 milioane de euro pentru modernizarea și extinderea sistemului de apă și canalizare.

Fiecare lucrare edilitară presupune și un disconfort pentru cei care locuiesc în zonele unde se intervine. Iar în acest caz, scopul este acela de crea un sistem eficient de preluare a apelor pluviale în Valea Orașului, pentru a fi evitate situațiile în care ploile abundente pot cauza probleme în zonă”, a mai precizat municipalitatea.

Citit 10568 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2022 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.