Autodisponibilizare cu dar?

Autodisponibilizare cu dar?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unul dintre cititorii "Vieţii libere" ne-a semnalat că în Combinat s-ar plăti pentru autodisponibilizare * Gheorghe Tiber, liderul SSS admite că astfel de zvonuri circulă pe platforma siderurgică * Acuzaţii sunt grave, metodele de a le dovedi sunt puţine * 

Povestea pare una legată de legendele trecutului Combinatului, atunci când pentru a obţine o slujbă măruntă sau mai mare era nevoie să participi cu... o atenţie. Spusele cititorului nostru, care de altfel sunt destul de dificil de demonstrat, relevă faptul că pentru a intra pe lista celor autodisponibilizaţi este nevoie de mită! Aşadar circuitul se rotunjeşte în sensul că, dacă vrei să primeşti, plăteşti.

Sursa respectivă, care a cerut protecţia anonimatului, ne-a spus că pentru ca siderurgiştilor să le fie aprobată cererea, aceştia trebuie să dea reprezentanţilor comisiei respective drept "cadou" un anume procent din suma pe care ar urma să o primească după ce părăsesc platforma siderurgică. Care sumă, pentru unii, este chiar consistentă.

Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că, niciunul dintre cei de pe lista de autodisponibilizare nu s-ar fi plâns la sindicat despre un astfel de lucru, însă a auzit şi el vorbindu-se despre asta. "Nu am primit nici o astfel de sesizare sau de notificare. Am auzit însă pe la colţuri vorbindu-se despre asta. Pe de-o parte, situaţia este una delicată. Cei care au cereri acolo vor să plece, să îşi încheie socotelile cu Combinatul şi nu vor fi de acord să vorbească, chiar dacă se văd nevoiţi să dea o anumită sumă de bani. Pe de alta, corect ar fi ca aceste lucruri să fie aduse nu doar la cunoştinţa noastră, a celor din sindicat, ci şi a oamenilor legii, care să verifice cele ce se aud", a declarat Tiber. 

Astfel de reclamaţii, greu de demonstrat, pot fi însă şi un paravan perfect, după care unii sau alţii să arunce cu noroi. Pe de altă parte, dacă solicitarea de şpagă este una adevărată, vorbim despre corupţie, despre fapte grave ce sunt aspru pedepsite prin lege. Aşa că n-ar fi rău ca cei din conducerea Combinatului, care dau miliarde bune pentru aceste disponibilizări, să fie mai atenţi la modul cum se derulează procesul. De aceea ne-am şi permis să tragem acest semnal de alarmă, în lipsa unor confirmări clare a faptelor.

Îi aşteptăm, însă, şi pe cei care pot oferi mai multe informaţii să ni se adreseze!

Citit 2471 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.