Creaţia intelectuală, cu sau fără drepturi de autor?

Creaţia intelectuală, cu sau fără drepturi de autor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problema remunerării drepturilor de autor, discutată la finele săptămânii trecute de premierul Emil Boc cu sindicatele, i-a pus pe jar pe beneficiarii drepturilor de proprietate intelectuală. Potrivit Mediafax, Guvernul nu a luat vreo decizie privind reglementarea plăţilor în regim de drepturi de autor, dar premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Cluj, că va face o analiză pentru a vedea dacă se impune sau nu o astfel de soluţie.

Discuţia a fost iniţiată de preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări: 

- Ce aveţi împotriva drepturilor de autor?

- Nu e vorba de eliminarea drepturilor de autor, ci de problema aplicării corecte a legii drepturilor de autor. Legea, care creează nişte facilităţi fiscale pentru persoana care beneficiază de drepturile de autor, de fapt, este utilizată, într-o formă sau alta, în eludarea formelor de angajare normală.

S-a ajuns ca ingineri, contabili, proiectanţi să fie plătiţi pe drepturi de autor. Ca să nu spun că inclusiv reporterii din mass-media sunt plătiţi pe drepturi de autor. De exemplu, trebuie făcută distincţia între obligativitatea dvs de a-mi lua mie un interviu şi a scrie, care este o chestiune normală, şi problema de a fi plătit pe drepturi de autor. Acesta ajută angajatorul să facă economie pe spinarea lucrătorului, abuzând de o reducere fiscală, care prejudiciază restul contribuabililor.

Problema drepturilor de autor va face ca toate persoanele tinere din mass-media, peste 25 de ani, să ia o pensie de 0,3 puncte. Vor exista probleme sociale cum sunt astăzi, cu anumiţi actori care au fost plătiţi pe drepturi de autor fără a li se plăti contribuţiile sociale. În loc să existe resurse pentru mai multe măsuri anticriză sau pentru o reducere fiscală generalizată, de fapt anumiţi angajatori din anumite domenii speculează aplicarea incorectă a acestei legi.

- Concret, ce i-aţi cerut premierului?

- Am solicitat ca pe de o parte legea să fie revizuită în aplicarea sa, astfel încât cei care sunt contribuabili sau lucrători de drept să fie corect impozitaţi şi să li se aplice fiscalitatea normală. Al doilea aspect legat de fraudă fiscală este noţiunea de microîntreprindere. Sunt peste 220 de microîntreprinderi care, de fapt, sunt utilizate ca modalitate de eludare a sistemului fiscal normal.

- În opinia dumneavoastră, ce angajaţi, pe lângă reporteri, nu ar trebui să beneficieze de drepturi de autor?

- Dacă un reporter scrie o carte, în momentul respectiv are drepturi de autor. Dar activitatea lui pentru care este angajat cu contract individual de muncă, la un anumit ziar este una cotidiană.

Drepturile de autor, în mod normal, sunt drepturile de creaţie propriu-zisă, indiferent dacă sunt pe domeniul artei şi culturii sau ştiinţei. Numai acestea ar trebui să fie taxate sub formă de drepturi de autor. Astăzi, legislaţia, care este una europeană, este incorect aplicată. Cred că suntem singura ţară în care reporterii sunt plătiţi cu drepturi de autor.

În tot spaţiul UE, reporterii sunt lucrători ca orice lucrători, sunt plătiţi în acord, aia este altceva, au o parte fixă şi una variabilă, dar nu intră pe drepturi de autor. Alte categorii care nu ar trebui să fie plătite pe drepturi de autor sunt contabilii, inginerii, proiectanţii, arhitecţii - dacă lucrează pe companie. Dacă arhitecţii se duc la un concurs punctual, pot să intre pe drepturi de autor.

- Câţi bani ar ajunge la bugetul de stat dacă aceste categorii pe care le-aţi enumerat nu ar mai fi plătite pe drepturi de autor?

- Îmi este greu să vă spun, pentru că nu avem toată baza. Informaţiile pe care le avem noi sunt că peste 120.000 de persoane primesc de-a lungul unui an drepturi de autor, dar nu ştim câţi dintre aceştia sunt pe drept cu drepturi de autor şi câţi sunt în situaţia pe care am deschis-o noi. Cel mai în măsură să vă facă o evaluare este bugetul statului.

Dacă tot discutăm că vrem restructurarea în sectorul central cu 20 la sută a salariaţilor, pot să vă spun că e cam acelaşi lucru e şi aici. Numai în mass-media sunt 50.000 de lucrători.

- Cum se eludează bugetul?

- Drepturile de autor înseamnă că în loc să plătească pe venitul respectiv un impozit de 16 la sută cum dă toată lumea, plăteşte zece la sută, şi nu se plăteşte nicio taxă socială: CAS, şomaj, sănătate. Marea majoritate a jurnaliştilor sunt tineri, plătiţi aproape de salariul minim. Rezultatul este că vor lua pensie între 0,3 şi 0,4 puncte şi asta înseamnă, la valoarea actuală a punctului de pensie, o pensie de 230 de lei. Îi lăsăm muritori de foame.

Acum se discută ca şomajul să fie proporţional cu contribuţia, deci vor fi afectaţi şi la acest capitol. Ministrul Sănătăţii a spus că inclusiv în acest domeniu se vor face pachete diferenţiate după praguri de contribuţie la sistemul de asigurări de sănătate. În toate tipurile de categorii sociale, lucrătorul care nu plăteşte corect la valoarea veniturilor sale va fi profund afectat în drepturile sale legate de serviciile de interes general.

- Care a fost răspunsul premierului Emil Boc la solicitările pe care le-aţi formulat?

- Dl Boc a spus că va studia problema şi vom analiza împreună.

Alte puncte de vedere

Vicepremierul Dan Nica a declarat sec că nu are detalii în legătură cu subiectul disputat al drepturilor de autor.

În schimb, potrivit Mediafax, fostul ministru al Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, a criticat ideile lansate de preşedintele Cartel Alfa: „Domnia sa a spus că sunt angajatori care oferă un salariu minim unui potenţial autor, completându-l  cu drepturi de autor, considerând că aceasta este evaziune. Cei care nu respectă actuala lege pot să fie sancţionaţi pe baza fişelor fiscale existente.

Mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă apusă, în care statul determina tarifele, cine reprezintă autorii, cât se plăteşte pe un text de presă, dacă este drept sau nu de autor o contribuţie de ziarist etc.

Cred că asemenea reglementări nu trebuie să mai revină, şi o spun astăzi, că tot unii nostalgici serbează ziua lui Nicolae Ceauşescu! Fie-i ţărâna uşoră!”,  a afirmat liberalul, avertizând guvernul să nu supraestimeze capacitatea de suportabilitate a celor 350.0000 de beneficiari ai legii.

Citit 1991 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.