Te-ai aventura pe un drum ca acesta? Potopul de pe DN 25 (FOTO/VIDEO)
Foto: Foto: Sorin Pană

Te-ai aventura pe un drum ca acesta? Potopul de pe DN 25 (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda numeroaselor atenţionări în privinţa ninsorilor abundente, a viscolului şi a gerului, am pornit pe DN 25, care face legătura între Galaţi şi Tecuci, pentru a vedea dacă se poate circula pe această rută şi, în cazul în care drumul este deschis, în ce condiţii se desfăşoară traficul.

Drum închis la ieşirea din oraş

Chiar de la ieşirea din oraş, spre Şendreni, speranţele ne-au fost curmate. O pancartă cu „Drum închis” şi un echipaj al Poliţiei rutiere îi întorcea pe şoferii care doreau să treacă mai departe. Câteva microbuze înmatriculate în Republica Moldova şi alte maşini erau oprite pe margine, aşteptând să se deschidă traficul. Au putut merge mai departe doar şoferii care au demonstrat că locuiesc în Movileni şi Şendreni şi microbuzele care transportă persoane în şi din aceste localităţi.

Utilaje pe traseu

Cu toate că vântul puternic aducea zăpada de pe câmp pe şosea, trecerea utilajelor de deszăpezire a făcut ca circulaţia să se poată desfăşura în condiţii acceptabile. Această situaţie s-a menţinut până în dreptul Cartierului „Un zâmbet”, aflat la ieşirea din comuna Piscu. Grămezile de zăpadă adunate aici pe marginea şoselei au lăsat liberă o singură bandă de circulaţie, pe distanţa de aproximativ 500 de metri. Acest fapt reprezenta o problemă mai ales în situaţia în care două maşini venite din sensuri opuse se întâlneau pe această porţiune de şosea.

După acest prim blocaj, drumul continua să fie practicabil până la ieşirea din Vameş, spre Tecuci, pe pod, unde suluri de zăpadă se depuseseră pe şosea, făcând înaintarea aproape imposibilă. Vântul care bătea cu putere din câmp aducea din ce în ce mai multă zăpadă pe carosabil. Mai mult, din cauza viscolului, vizibilitatea a scăzut pe porţiuni destul de extinse la mai puţin de un metru.

Ţinând seama de aceste condiţii, nu exagerăm dacă spunem că în această zonă drumul a fost impracticabil, ceea ce arată prudenţa autorităţilor, atunci când au ales să închidă drumul. Ajunşi în Vameş, şoseaua a devenit practicabilă din nou. Stratul de zăpadă care acoperea asfaltul nu era de natură să îngreuneze circulaţia.

Probleme doar între localităţi

Îndreptându-ne spre Lieşti, situaţia a început să reintre în normal. Drumul a devenit din ce în ce mai bun, ca urmare a distanţei din ce în ce mai mici dintre localităţi şi a câtorva utilaje care deszăpezeau porţiunile blocate de şosea.

Practic, autorităţile au închis drumul mai ales din cauza zonelor aflate între sate şi comune, acolo unde zăpada viscolită de vântul puternic se depunea destul de repede pe carosabil.

Parazăpezile şi-au arătat utilitatea

La ieşirea din Şendreni, înspre Tecuci, şi la intrarea în Hanu Conachi, pe aceeaşi direcţie, acolo unde pe marginea drumului au fost instalate parazăpezi, omătul a ajuns pe carosabil în cantităţi mult mai mici, fapt ce a făcut posibil traficul în zonă. Acest lucru arată necesitatea instalării lor acolo unde şoselele sunt blocate an de an din cauza zăpezii aduse de pe câmp.

Circulaţie deblocată la 12.30

Atât la dus, cât şi la întoarcere, am văzut mai multe utilaje de deszăpezire, care eliberau drumul pe mai multe porţiuni. La ora 12.30, cu puţin timp înainte de a ne întâlni şi cu prefectul, care venise să inspecteze activitatea de deszăpezire, am aflat că drumul de la ieşirea din Galaţi fusese deschis pentru circulaţie.

Şoseaua dinspre Galaţi spre Brăila, care trece prin Şendreni, era în continuare închisă circulaţiei.

S-a circulat doar în regim de urgenţă

Până la deschiderea Drumului Naţional 25, cu excepţia autoturismelor care circulau între comunele aflate pe această rază şi a utilajelor de deszăpezire, am văzut doar trei echipaje ale Ambulanţei şi două ale Electrica.

 

Media

Video: Sorin Pană
Citit 3244 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2012 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.