Am scăpat de sloiuri. Vin inundaţiile?
Foto: Foto: Sorin Pană

Am scăpat de sloiuri. Vin inundaţiile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nivelul Dunării, măsurat de AFDJ miercuri dimineaţă era de 467 de centimetri, cu 20 de centimetri mai puţin decât marţi dimineaţă. Scăderea bruscă de nivel se datorează faptului că navele AFDJ lucrează în aval de Galaţi, către Tulcea, iar sloiurile sparte curg către Marea Neagră.

"Avem două nave ale AFDJ - Perseus şi Galaţi 3 - care au plecat dinspre Galaţi către Tulcea şi care acţionează mai sus de Cotul Piscii, la mila 52-53.  Dinspre Tulcea spre Galaţi sunt alte două nave ale AFDJ, Hercules şi Tg. Ocna, care şi ele sparg gheaţa", a declarat şeful AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma.

Potrivit acestuia, suplimentarea cu nava Hercules a lucrărilor de spargere a gheţii a avut un efect pozitiv, dovadă şi nivelul Dunării care scăzut considerabil la Galaţi. "Sper ca la sfârşitul acestei săptămâni să finalizăm problema cu sloiurile, după care vom putea să repoziţionăm semnalizările de pe Dunăre şi să verificăm adâncimile, pentru navigaţie", a adăugat Uzumtoma. 

Vin ape umflate din Europa

"Este adevărat că Dunărea s-a uşurat de sloiuri, şi a scăzut la Galaţi,  însă debitul fluviului a crescut, este de 6.000 de mc/secundă, iar din internaţional ne aşteptăm la creşterea nivelului", spune şeful AFDJ Galaţi. Şi prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea este îngrijorat de perspectiva creşterii nivelului fluviului. Aflat la Guvern, Paul Florea a declarat că "am fost şi la Brăila şi sloiuri nu mai vin către Galaţi, doar pe braţul Măcin mai era gheaţă. În schimb, se prognozează creşteri de nivel şi am avut discuţii la Ministerul Agriculturii inclusiv pentru variante extreme, de umplere a polderelor, în cazul în care situaţia o va impune".

Cât priveşte evaluarea pagubelor provocate agenţilor economici şi proprietarilor de ambarcaţiuni şi/sau pontoane de la Galaţi, aceasta va fi finalizată probabil săptămâna viitoare, a mai spus prefectul. "Totuşi, când ştii că vine iarna, îţi iei măsuri de prevedere", a completat acesta, răspunzând, astfel, comunicatului de presă lansat zilele trecute de combinatul Arcelor Mittal Galaţi care îşi exprima îngrijorarea cu privire la ritmul greu de deblocare a Dunării de sloiuri, fapt care afectează puternic producţia de pe platformă.

Citit 2143 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2012 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.