Câţi câini agresivi cresc ilegal gălăţenii?

Câţi câini agresivi cresc ilegal gălăţenii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 

 • Deşi mulţi gălăţeni au câini periculoşi, la Poliţie sunt înregistrate doar 132 de exemplare * Din vina proprietarului care refuză dresajul animalelor de companie, câinii muşcă inclusiv copii

Săptămânal, ajung la Urgenţe circa zece gălăţeni, muşcaţi de proprii câini sau de cei ai altor stăpâni care nu reuşesc să îşi controleze animalele de companie, genetic agresive sau special instruite să atace. Printre pacienţi mai sunt, evident, şi cei „compostaţi” de câinii vagabonzi. Pentru siguranţa fiecăruia dintre noi, dar şi pentru bunăstarea câinilor, există legi stricte şi instituţii abilitate să ne înveţe cum să trăim în linişte alături de cei mai buni prieteni ai omului. Foarte mulţi gălăţeni ignoră însă atât sfaturile specialiştilor în domeniu, cât şi legea dată acum 10 ani, care prevede că atunci când stăpânul nu face totul pentru ca animalul său să nu atace omul, se poate alege cu amenzi usturătoare şi poate chiar sta după gratii între şase luni şi cinci ani. Pentru că sunt ei înşişi agresivi, stăpânii îşi aleg câini periculoşi, îi declară la Poliţie doar dacă au chef şi îi plimbă pe stradă fără botniţe şi uneori, fără lese. Victimele nu întârzie să apară.
Copil atacat la Potcoava de Aur
Luminiţa Ifrim ne-a sesizat faptul că fiul său, în vârstă de şapte ani, a fost atacat de un câine agresiv, duminica trecută, seara, în parcul de lângă Potcoava de Aur. „A trecut prin parc un adolescent, cu vârsta de aproximativ 12-15 ani, care avea în lesă un câine agresiv de talie medie, dintr-o rasă încrucişată cu Rottweiller-ul. În pas alergător, tânărul s-a împiedicat, a scăpat lesa, iar câinele s-a repezit asupra băieţelului meu, care a rămas nemişcat, în stare de şoc, în timp ce animalul şi-a înfipt colţii în piciorul lui. Băiatul nu şi-a putut stăpâni câinele”, a declarat Luminiţa Ifrim. Cititoarea noastră era revoltată şi din pricina faptului că adolescentul respectiv a fugit din parc, imediat după incident. Mama copilului muşcat mai declară că a mers cu el la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a primit îngrijiri, i s-a administrat un vaccin antitetanos şi a fost inclus în schema de vaccinare antirabică. Ar vrea să găsească acum câinele care a muşcat pentru a vedea dacă a fost vaccinat şi dacă fiul ei ar putea scăpa fără prea multe alte şedinţe de imunizare.
Doar 132 de câini înregistraţi la Poliţie
Încă de pe 30 aprilie 2002, Guvernul a dat Ordonanţa de Urgenţă nr. 55 care reglementează deţinerea câinilor agresivi şi periculoşi. Potrivit legii, există două categorii de câini periculoşi. În prima categorie sunt incluşi câini de luptă şi atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Din categoria a II-a fac parte rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Proprietarii acestor câini, dar şi cei care îi plimbă ocazional, trebuie să aibă cel puţin 18 ani şi să nu aibă condamnări pentru săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei alte persoane. Atunci când îşi cumpără câinele, stăpânul trebuie să îl declare la Asociaţia Chinologică din Galaţi şi la secţia de Poliţie de care aparţine.
În acest moment, nicio autoritate nu deţine o evidenţă clară a numărului de câini periculoşi din Galaţi. Poliţia a înregistrat doar acei câini pentru care stăpânii au adus acte, la secţii. „Avem în evidenţe 132 de câini periculoşi, dintre care 69 sunt Rottweilleri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi, comisarul Cristina Tatulici. Evident, numărul de proprietari de câini cu potenţial agresiv, adesea nedresaţi, este mult mai mare. IPJ nu are însă suficient personal pentru a căuta fiecare stăpân care încalcă legea, nedeclarându-şi câinele. Se intervine abia atunci când câinele agresiv atacă o persoană.
Preşedintele Asociaţiei Chinologice din Galaţi, Florin Patriche, apreciază că mai puţin de jumătate dintre proprietarii de câinii de orice rasă vin să îşi înregistreze animalele de companie la Asociaţie.
„Câinele poate lua copilul drept vânat!”
De ce un câine atacă uneori copii sau alte persoane, parcă fără motiv, ne-a explicat medicul veterinar dr. Cornel Gingăraşu. „Atunci când un copil sau o altă persoană cade, poate declanşa reflexul de vânătoare al câinelui, care se repede la pradă. Copilul îndeplineşte perfect condiţiile vânatului. Se agită, ţipă, dă din mâini şi din picioare, iar comportamentul incită câinele la violenţă. Este un fenomen asemănător cu cel care îi face pe câini să fugă după maşini, imaginându-şi că autoturismele sunt o formă de vânat. Sunt şi câini blânzi, care nu atacă. Totuşi, referitor la incidentul despre care vorbiţi, Rottweiller-ul, ca şi profil psihologic, este un câine agresiv şi trebuie îngrijit în condiţii speciale. Cel mai bine ar fi să fie dresat, ca să-şi asculte stăpânul”, apreciază dr. Gingăraşu.
Autorităţile sunt indiferente
Primăria a îngrădit spaţiul de pe Faleza Inferioară din dreptul Pastilei, pe care gălăţenii îl folosesc de ani de zile pentru a-şi duce câinii la socializare. Din datele noastre, un alt spaţiu public în care câinii agresivi ar putea fi lăsaţi din lesă, să alerge şi să se joace, nu e amenajat în oraş. Bucureştiul are multe astfel de locuri, dar, la noi, se pare că problema care ţine totuşi de siguranţa cetăţeanului nu a trezit interesul niciunei autorităţi.
„Nu există câine prost, doar stăpân needucat!”
Preşedintele Asociaţiei Chinologice din Galaţi, Florin Patriche, apreciază că fiecare persoană ar trebui să consulte (în mod gratuit) specialiştii instituţiei, înainte de a-şi cumpăra un câine. Odată cumpărat, câinele trebuie înregistrat la Asociaţie. „Trebuie să ne alegem animalul de companie în funcţie de temperamentul şi caracterul nostru, de cele ale rasei de câine, de bani, de timpul disponibil etc. Sunt necesare actele de provenienţă ale câinelui, care vor confirma faptul că acel animal se va comporta potrivit caracteristicilor rasei sale. Şi este nevoie de educaţie pentru cuplul câine-stăpân. Numărul şedinţelor, în acest proces educativ, poate dura până la şase luni, pentru un ciobănesc caucazian, spre exemplu. Se lucrează cam o oră pe zi, cinci zile pe săptămână. Preţul poate ajunge la circa 300 de euro, dar nu se impune nicio limită de ore de lucru. Sunt multe greşeli pe care un stăpân le face, din neştiinţă. Spre exemplu, îşi mângâie câinele care vrea să muşte, pentru a-l linişti. De fapt, îi recompensează comportamentul agresiv. Dacă stăpânul îşi lasă câinele să meargă în faţă, i se subordonează. Toate aceste lucruri se pot învăţa, dacă stăpânul vrea o relaţie bună cu câinele”, ne spune Florin Patriche.

 

 

Citit 6252 ori Ultima modificare Luni, 30 Aprilie 2012 00:06

9 comentarii

 • postat de cip07
  Marți, 01 Mai 2012 11:57
  Am un caine de talie mare (lup), l-am dresat cum am putut (costurile de dresaj mi se par prea mari deocamdata) insa nu va iesi niciodata din curte daca nu va fi dresat de profesionist, fara lesa si botnita. Daca cineva cunoaste in Galati un dresor cu preturi mai modeste (dresaj general, nu am nevoie de nimic special, cainele deja stie sa lucreze pe calculator), i-as fi recunoscator daca mi-ar da un numar de telefon.
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Luni, 30 Aprilie 2012 18:41
  Ar trebui sa li se interzica plimbarea cainilor prin parcuri.Acestia lasa mizeria cainilor fara sa o stranga. Politistii locali nu au amendat pe nimeni pana acum pentru acest lucru.Se fac ca nu vad si merg mai departe.
  0
  0
  Raportează
 • postat de icfrimu
  Luni, 30 Aprilie 2012 14:26
  Avem si noi in ic frimu un Rottweiler .tie frica sa iesi afara ca nu stii cum te ataca.Si desi are zgarda botnita tot uneori sunt de decor il lasa slobod.Chiar acum 2 saptamani era sa omoare un caine husky .Aavut noroc a scapt , dar si stapanul k din dorinta de a-l salva putea fi si el atacat.Pe faleza si prin orasin general majoritatea cainilor agresivi sunt plimbati fara botnita.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Trebuie amendați membrii Consiliului Local și Județean pentru iresponsabilitate civică,educațională,de proastă gestiune a situației!
  Luni, 30 Aprilie 2012 12:52
  Câinii în oraș cresc și trăiesc în perimetrul unor ,,lăcașe'' umane ce trebuiesc amendate repetat pentru nedeclararea și neînregistrarea câinilor din perimetrul proprietății,magazine,mici sau mari,asociații de proprietari și chiar Primăria unde câinii sunt pe domeniul poblic iar cu banii strânși se pot steriliza și face o vizită medicală/an la medicul veterinar.Se pot lua măsuri împotriva cetățenilor ,,needucați'' câinii nefiind vinivați pentru proasta gestionare a situației unde Consiliul Local ȘI Județean Galați poartă principala vină iar membrii acestor consilii trebuie să răspundă pecuniar,amendați pentru iresponsabilitate în ,,servici'',în serviciul cetățenilor gălățeni ce plătesc taxă de habitat.Un habitat foarte violent cu noi,oamenii,plin de căpușe,câini violenți,șobolani,păduchi,țânțari și multe altele ca mașini parcate pe trotuar și spații verzi,garaje,motociclete zgomotoase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 30 Aprilie 2012 10:42
  In fata blocului nostru,in centru ingrijesc spatiul verde,udam copacii//pusi de mine// ,dar in iarba nu poti sa calci ca dai de rahati de ciini.Ciini maidaniji nu avem,in schimb tot felul de indivizi vin cu ciinii de apartament sa/si faca nevoile pe spatiul nostru verde.Nu am vazut anul care sa/si adune mizeriile dupa animalele proprii.Daca le atragi atentia,risti sa asmute ciinele pe tine,sau sa/ti sparga geamurile la bloc.Politistii trec pe linga ei,dar nu am vazut macar unul sa le atraga atentia ca sint abligati sa curete mizeria dupa animalul de companie.Cred ca ar fi foarte bine sa se introduca o lege care sa/i oblige sa plateasca lpe propietarii de ciini de talie mai mare.Acesti bani ar intra in bugetul primariei,si ar putea fi folositi pentru mentinerea spatiilor verzi ale orasului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andru pt. Robert
  Luni, 30 Aprilie 2012 10:39
  Un eminent profesor buzoian, fost secretar particular al marelui scriitor Mihail Sadoveanu, repeta un sfat: "Lasă omul să vorbească. Îți spune despre el și ceea ce nu vrei!"
  Valabil și pentru modul cum se abordează orice problemă comunitară.
  0
  0
  Raportează
 • postat de robert pentru andru
  Luni, 30 Aprilie 2012 09:54
  Cred ca tu iubesti pisicile...
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasile suparatu
  Luni, 30 Aprilie 2012 09:51
  @andru ai mare dreptate in ceea ce scrii! „Nu există câine prost, doar stăpân needucat!” - domnul Florin Patriche nu a vrut sa jigneasca dar cred ca trebuie sa intre ele cele doua apelative! O persona careia i-am reprosat "ca catelul" lui murdareste nisipul de la un loc de joaca mi-a spus : "Atita timp cit dupa maidanezi nu aduna nimeni nici el nu o sa faca acest lucru !". Mai poti comenta la asa raspuns?
  0
  0
  Raportează
 • postat de andru
  Luni, 30 Aprilie 2012 09:37
  Posesorii de câini să-și asigure pe banii lor (spațiu, măsuri de prevenție, evidență obligatorie, control periodic...) ! Când se va termina cu mizeria generată de bădărănismul posesorilor de vietăți poluante? Fiecare să-și finanțeze pasiunea! Nu pe banii comunității și pe sănătatea publică!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.