Ce punem pe grătar de 1 Mai?

Ce punem pe grătar de 1 Mai?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din experienţa anilor trecuţi, am învăţat că nimic – nici măcar aglomeraţia sau atenţionarea de vreme rea - nu le poate sta în cale gălăţenilor care ţin cu orice preţ să iasă la iarbă verde şi să încingă grătarul, alături de prieteni şi familie.

Chiar dacă e recesiune sau poate tocmai din această cauză, gălăţenii vor să mai şi evadeze. Pe pajişte, în inima pădurii sau în spatele blocului, s-ar putea să faceţi mâine slalom printre fuioare groase de fum de mici şi acorduri de manele. Dar, până la urma, vorba românului – o dată pe an e 1 mai!  

Ne-am uitat, ieri, prin supermarketuri ca să vă putem spune, în ajunul zilei libere, cât vă va costa, cu aproximaţie, distracţia de câteva ore.

Fripturile dau tonul distracţiei 

Carnea tocată de porc costă, la Real, 13,69 de lei kilogramul şi vă dă libertatea să hotărâţi de unii singuri dimensiunile micilor care vor sfârâi pe grătar. Dacă vreţi să evitaţi orice efort culinar, puteţi opta pentru tăvile cu mixuri deja pregătite pentru rumenire. Un mix cu cârnaţi şi mici costă 12,99 lei kilogramul şi stă pe raft aproape de o altă tavă cu pastă de mici şi frigărui de porc, la 11,49 de lei kilogramul.

Cotletul de porc, bine condimentat, face 18,49 de lei. Ar arăta tare bine frigându-se, în suc propriu, alături de nişte rulouri (tot din porc) cu pastă de mici, disponibile la 13,49 de lei kilogramul.

Dacă vă plac lucrurile ceva mai ieşite din comun, nimeni nu vă împiedică să daţi 18,09 lei pe kilogramul de mici vânătoreşti. Nu uitaţi nici de cârnaţii de Pleşcoi ajunşi brand românesc, la 24,99 lei kilogramul.

Acum, că v-am zis, recunoaşteţi! Abia aşteptaţi să daţi roată grătarului încins, cu furculiţa în mână, la „cules” de mici. 

Şi chiar dacă nu vă daţi în vânt după carnea de porc, nu înseamnă că trebuie să faceţi foame de 1 mai.  Vă aşteaptă la raft vrăbioară de vită fără os, felii, la 24,99 kilogramul. Pe de altă parte, rasolul de vită fără os nu depăşeşte preţul de 17,99 lei per kilogram.

Stomac să aveţi şi vreme bună să nu se stingă focul de sub grătar, că mâncare este din belşug!

Cu ce stropim festinul?

Ce-i drept, românului nu prea-i place să se apuce de grătar aşa, pe inima goală. Cât se pârpălesc micii, merge (măcar) o bere.

La Real, o doză de 500 de ml de Golden Brau costă 1,65 de lei, una de Timişoreana 1,95 de lei. Pe 6 doze de Tuborg Royal (minim 7,2 la sută alcool) veţi plăti 16,05 lei. Silva blondă costă  şi ea 2,39 de lei doza, iar cea brună – dacă o preferaţi -  e 2,45 de lei doza. Bergenbier, la doar 1,79 de lei doza.

Trei litri de bere Noroc, la pet, costă 5,95 de lei. În schimb, pentru un Bergenbier la 2 litri veţi plăti 4,82 lei, iar pentru berea Servus, la pet de 2,5 litri, trebuie să scoateţi din buzunar 4,09 lei. Ciucaşul costă 4,29 de lei, petul de doi litri.

Un butoi de 5 litri de Heineken sub presiune, numai bun de băut după ce a stat la rece, costă 44,49 de lei. Vestita bere Leffe poate fi cumpărată în sticle de 0,33 litri, la preţul de 5,49 de lei bucata. Pentru un „Bud” va trebui să daţi 8,09 lei, tot la 0,33 l.

Şi dacă aţi avut ghinion anul acesta şi va trebui să conduceţi pe drumul de întoarcere de la grătar, nu ezitaţi să scoateţi de la rece berea fără alcool, spre exemplu Schlossgold la 2,79 doza de 500 de ml şi Holstein la 2,25 lei. Evident, dacă vă uitaţi cu atenţie şi aveţi răbdare, veţi descoperi şi alte mărci.

Pentru cei însetaţi, care nu se mulţumesc cu berea, există vinuri.  O sticlă de Galbenă de Odobeşti care să vă ungă pe gât costă 6,99 de lei, iar un Muscat Ottonel din colecţia Zestrea Murfatlar ajunge la 9,49.

Dacă, însă,  vă este sete de un vin roşu, o sticlă de Cabernet Sauvignion, tot de la Zestrea Murfatlar, nu sare de 11,19 lei. După ce aţi desfundat sticla, înainte de a o duce la gură, stropiţi friptura şi mai turnaţi şi prin paharele prietenilor. Nu de alta, dar trebuie să fim siguri că mai rămâne loc şi pentru bucate!

La băuturile tari, fiecare după gust şi după puteri. O sticlă de 500 de ml de Stalinskaia este 19,20 de lei, o Kreskova, tot la jumătate de litru, 12,99 de lei, iar un litru de Finlandia – 61,99 de lei.

Salate, fructe şi sucuri

Sfatul medicului este să nu exageraţi cu consumul de carne şi să o asortaţi cu salată.

La Billa, în Micro 19, kilogramul de roşii costă 7,99 lei, iar cel de castraveţi poate fi găsit la 6,99 lei. O căpăţână de salată valorează 1,99 lei, iar un kilogram de ardei capia, 11,99 de lei. Merg cu toatele tăiate laolaltă şi stropite cu puţin ulei de măsline şi cu câteva picături de oţet. Merită, apoi, să fie aruncate  într-un bol mare, cu care să „răcoriţi” fripturile.

La vreo jumătate de oră după masă, ar merge şi câteva fructe. Strugurii, la Billa, costă 11,90 lei kilogramul, iar perele 5,99 de lei kilogramul.

Ca să nu daţi în patima beţiei, între paharele de vin, mai luaţi şi câte o gură de suc.  Tot la Billa, în Micro 19,  o sticlă de doi litri de Frutti Fresh costă 2, 89 lei, o Fanta la 2,5 l face 4,09, iar sticla de suc Giusto de 2 l se vinde cu 4,29 lei. Pentru copii, Tedi la 1,69 lei sticla de 0,33l. 

Nu se fac mici fără foc…

Tot la Real, am găsit mangal pentru foc, la 6,99 de lei sacul de 2,5 kilograme. Legătura de lemne, tot la 2,5 kilograme, face 7,99 de lei. Găsiţi şi grătare, de diverse mărimi şi forme. Preţul unuia portabil porneşte de la 14,99 de lei. Altele, mai mari, costă 99,99 de lei.

Un grătar cu gaz ajunge la 499 lei, iar unul şi mai mare, de grădină, costă 699 lei. Alegeţi în fucţie de cât de mare vă este apetitul sau în funcţie de câţi invitaţi aveţi la masă. 

Atenţie, însă! Ca distracţia să se menţină în toi, ar fi cazul să nu vă puneţi burta la cale, imediat ce s-au pârpălit fleicile şi mititeii. Mâncaţi şi beţi cu grijă pentru că, la urma urmei, aveţi o zi întreagă la dispoziţie, numai pentru asta!

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.