Când va ÎNCEPE campania de VACCINARE antigripală

Când va ÎNCEPE campania de VACCINARE antigripală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania de vaccinare antigripală va începe în acest an la sfârşitul lunii octombrie, deşi mii de persoane au fost diagnosticate cu viroze şi pneumonii. În ţară, medicii au confirmat deja nouă cazuri de gripă clinică.

"Am demarat şi am finalizat procedura pentru achiziţia unei cantităţi mai mici de vaccin antigripal decât este necesară pe tot anul. Această procedură este în curs de finalizare şi primele doze de vaccin vor veni în teritoriu, în aşa fel încât, la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să putem începe vaccinarea celor care sunt la risc", a dat asigurări ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Potrivit oficialului, se va achiziţiona o cantitate cât mai mare de vaccin antigripal pentru populaţia din grupele de risc şi pentru a avea o acoperire vaccinală cât mai mare.

În judeţul Galaţi, în săptămâna 2-8 octombrie, au fost înregistrate 2.399 de cazuri de viroze respiratorii şi 180 de cazuri de pneumonii. În total, aproape 150 de persoane au fost internate în spital. În ceea ce priveşte necesarul de doze de vaccin antigripal pentru vaccinarea gratuită a persoanelor incluse în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire, acesta este de 46.703 doze. "Astfel, pentru persoanele cu afecţiuni medicale cronice avem un necesar de 16.598 de doze, pentru gravide - un necesar de 414 doze, pentru personal medical - 2.350 de doze, pentru persoane rezidente - 1.286 de doze, iar pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani - 26.055 de doze. În anii trecuţi, s-a constatat că nu toate persoanele eligibile doresc să se vaccineze. Prin urmare, anul acesta, catagrafia la medicii de familie s-a făcut pe baza acordului semnat al pacientului", a precizat Ani Nistor, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Campania de vaccinare antigripală este cu atât mai eficientă cu cât este începută mai devreme. După vaccinare, pacientul are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a deveni imun la majoritatea tulpinilor virusului gripal. În toată această perioadă, persoana este încă vulnerabilă în faţa virusului. În precedentul sezon rece, primul caz de gripă din judeţul Galaţi a fost înregistrat pe 24 decembrie. Din păcate, pacienta în cauză şi-a pierdut viaţa.

Citit 1942 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2017 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.