Raportează comentariu

Pe când o ordonanţă de urgenţă care să oblige primarii să atragă măcar o investiţie în timpul mandatului?

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care permite migraţia primarilor pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, după ce iniţial proiectul prevedea un termen de zece zile pentru ca aleşii să-şi aleagă partidul. Ordonanţa, susţinută de Victor Ponta, a atras zeci de critici, opoziţia se pregăteşte de o moţiune de cenzură pe această temă, care pare să devină un prim subiect fierbinte al toamnei, dar un subiect cu tentă electorală care nu va rezolva, indiferent de deznodământ, problemele reale ale comunităţilor locale.

Ziarul Financiar a început în acest an un proiect editorial, Economia judeţelor la raport, care şi-a propus să aducă în prim-plan situaţia economică şi socială din fiecare judeţ. Cifrele înregistrate în jumătate din judeţele ţării, în care practic companiile nu reuşesc să adune împreună 2 mld. euro (cât vând Carrefour şi Auchan în România) arată dezastrul în care se află o parte a ţării şi sunt un răspuns simplu la întrebarea de ce pleacă românii din Botoşani, Bistriţa, Mehedinţi, Vaslui sau Galaţi din ţară!

În Galaţi cifrele oficiale indică o scădere a populaţiei cu 20% faţă de ultimul recensământ, un şomaj de 10%, un număr de pensionari mai mare decât cel al salariaţilor, o pondere de numai 20% a angajaţilor în numărul total de locuitori din judeţ. Pe site-ul prefecturii, informaţiile despre economie sunt din 2007, iar pe site-ul primăriei singura trimitere către economie este un link la un parc industrial.

Oraşul polonez Gdynia, comparabil cu municipiul Galaţi ca populaţie (în jur de 240.000 de locuitori), un important port la Marea Baltică, are pe site-ul propriu o rubrică extrem de vizibilă „Invest in Gdynia!“ cu informaţii despre reţeaua de transport, autostrăzi, centre de afaceri, parcuri industriale, dar şi despre calitatea vieţii locuitorilor.

...

Până când atragerea de investiţii de la zero nu va deveni un obiectiv al fiecărui primar, până când oraşele nu se vor „bate“ între ele ca să atragă un investitor, până când primarii nu vor da socoteală pentru că au trecut peste ei mandate consecutive fără să construiască o grădiniţă, o şcoală, un spital, fără să atragă cel puţin o fabrică cu 20 de angajaţi, până atunci România va rămâne un furnizor de forţă de muncă pentru ţările dezvoltate din Europa. Iar la noi vor continua dezbaterile despre ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor. Ordonanţa legată de investiţii nu interesează pe nimeni!

O comparatie interesanta intre Galati si un oras din Polonia in editorialul zf!

http://www.zf.ro/opinii/pe-cand-o-ordonanta-de-urgenta-care-sa-oblige-primarii-sa-atraga-macar-o-investitie-in-timpul-mandatului-13192966