Raportează comentariu

Dezvoltarea și extinderea inevitabilă a marilor orașe determină spargerea centrului tradițional în mai multe centre diferite, administrativ, comercial, financiar, în timp ce vechiul centru rămâne cu menirea identitară de centru istoric. Așa e peste tot în lumea civilizată, așa e și în Ardealul nostru, așa e chiar și în vecina noastră... Brăila.

Tot gălățeanul știe că, la Brăila, vechiul centru a rămas intact drept centru istoric în jurul parcului cu vestitul ceas și bustul lui Traian, plus zona integral pietonalizată a străzii Regală/Republicii/Eminescu. Stradă care apoi traversează cel de-al doilea centru învecinat cu primul, cel comercial, din zona pieței și a magazinului universal. Dar Brăila are și un al treilea centru, cel administrativ, situat departe, în cadrul ansamblului arhitectonic din vecinătatea binecunoscutei fântâni cinetice.

De ce la Galați nu a funcționat o astfel de tendință și nici nu se vede vreo urmă de conștientizare a acestei necesare mutații imperioase, cerută de extinderea geografică urbană și impusă de efectele forțelor economiei de piață? De ce, la Galați, nu e lăsat centrul vechi în pace, drept centru istoric, lăsând și ca centrul financiar și comercial să migreze pe direcția atracției firești spre centrul geometric actual al orașului? De ce ideea unui nou centru adminstrativ, edificat separat și distinct în locul vreunui actual mol, oferit cu dărnicie, se află sub imperiul aceleiași vechi lipse de viziune edilitară care, iată, persistă în continuare la Galați?

O lipsă de viziune cronică, acum preluată și de d-l arhitect în căutările sale disperate de a justifica uriașa eroare de a planta clădirea Primăriei pe strada Domnească, propunând și alte intervenții devastatoare asupra vechiului centru istoric gălățean. Căci (atenție!) amplasamentul clădirii-vapor actuală de pe Domnească a fost asiduu promovat anterior nu doar total neinspirat și fără de vreo viziune europeană, dar și cu inevitabila încălcare flagrantă a legii PUG-ului ce era în vigoare la vremea edificării Primăriei actuale (”...strada Domnească, axă culturală a orașului...”).