Dezastrul unui proiect de eficienţă energetică. Cum să faci praf un bloc, folosind… bani europeni (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Dezastrul unui proiect de eficienţă energetică. Cum să faci praf un bloc, folosind… bani europeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Din cele 20 de apartamente aflate la ultimul nivel, în 11 plouă, iar la una dintre scările blocului infiltraţiile au ajuns şi la etajul inferior. Acoperişul e plin de fisuri şi găuri, faţada anvelopată se cojeşte la cea mai mică atingere, iar la subsol plăcile de polistiren montate la intradosul planşeului stau să cadă. Aşa arată, la mai puţin de trei ani de la finalizarea lucrărilor, blocul L, de pe strada Lebedei nr. 3, primul imobil pentru care Primăria municipiului Galaţi a obţinut finanţare europeană în vederea creşterii performanţelor energetice.

A fost nevoie de două expertize pentru ca Primăria să admită evidenţa: lucrarea e o bătaie de joc! Deşi investiţia se află în garanţie, administraţia locală tocmai a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor de remediere a tuturor problemelor cu care proprietarii blocului se confruntă încă din vara anului 2016.

Mai mult, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a început o anchetă în urma înregistrării unei plângeri potrivit căreia o parte dintre lucrări au fost trecute la plată deşi n-au fost realizate, în vreme ce altele, executate, sunt de proastă calitate.

Primul contract de finanţare europeană

Pe 25 septembrie 2014, Primăria municipiului Galaţi a semnat primul contract de finanţare europeană pentru reabilitarea termică a unui bloc. Este vorba despre proiectul "Creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe L, aferent Asociaţiei de proprietari nr. 306 din municipiul Galaţi", finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

"Suntem primii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care reuşim să luăm bani europeni pentru un astfel de proiect. Vreau să îi felicit pe oamenii din această asociaţie de proprietari că s-au mişcat repede, au fost extrem de receptivi şi astfel ne-au ajutat să accesăm fonduri europene pentru a le face blocul mai frumos şi mai eficient din punct de vedere energetic", declara, la acel moment, primarul Galaţiului, Marius Stan. Meritul era al administratorului asociaţiei, Aneta Sava, care încă din 2008 începuse demersurile pentru reabilitarea termică a blocului, care are cinci scări, fiecare cu câte patru etaje, numărând, în total, o sută de apartamente.

Potrivit comunicatului oficial al Primăriei, valoarea contractului era de 2.266.125 de lei cu TVA, din care 1.295.049 de lei asistenţă financiară nerambursabilă. Blocul urma să beneficieze de: izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren extrudat de 10 cm, izolarea termică a pereţilor interiori de pe casa scării, izolarea termică a terasei şi planşeului de deasupra subsolului, tâmplărie PVC cu geam termopan şi reabilitarea reţelei termice. Durata de implementare a proiectului trebuia să fie de 14 luni de la momentul semnării contractului, termenul-limită de finalizare fiind 30 noiembrie 2015.

De la extaz la agonie

"Am terminat cu succes şi la timp, spre norocul nostru! S-a întâmplat cu chinuri, dar s-a întâmplat!", mărturiseau, uşurate, autorităţile, la conferinţa de închidere a proiectului european, pe 23 decembrie 2015. "Am avut de-a face cu nişte constructori uşor iresponsabili! Deşi am încheiat contractele în vară, primele două luni au fost lucrate la ralanti! A trebuit să insistăm, să organizăm conferinţe lunare, şedinţe operative pe şantier în fiecare săptămână, pentru a obţine progresul", declara directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din Primărie, Costel Hanţă.

Conform Primăriei, costurile pe linie bugetară ale proiectului au fost: execuţie lucrări - 1.377.330 de lei, cheltuieli de proiectare - 14.692 de lei, asistenţă - 20.212 lei, management - 46.500 de lei, la care se adaugă cote legale (obţinere avize, autorizaţii, taxe) - 21.244 de lei. Proiectul tehnic a fost elaborat de SC Valmi Construct SRL în anul 2009, iar după contractarea lucrărilor, serviciul de asistenţă tehnică din partea proiectantului a fost preluat de SC Proiect SA. Lucrările de construcţie au fost executate de firma Euroamcon SRL din Galaţi şi au început pe 6 iulie 2015, fiind recepţionate pe 2 februarie 2016.

Necazurile

Administratorul blocul L, Aneta Sava, de profesie inginer în instalaţii, a urmărit cu atenţie lucrările, sesizând de fiecare dată deficienţele şi cerând remedierea. Marile necazuri au început, însă, în vara anului 2016: "La şase luni după ce s-au încheiat lucrările, a început să plouă în apartamente, iar de atunci îi bombardez cu sesizări", ne-a declarat administratorul. Dovadă, dosarul gros de corespondenţă cu Primăria.

"Momentan, în 11 apartamente din 20 aflate la etajul al patrulea, există infiltraţii de apă şi apartamentele sunt deteriorate. SC Euroamcon SRL, pentru a elimina infiltraţiile de apă, a diminuat diametrul scurgerilor de pe terasa blocului de la 76 mm, cât era iniţial, la 40 mm. În acest condiţii, când plouă torenţial, apa bălteşte mai mult timp pe bloc. Toată terasa blocului este peticită şi cartonul este desprins de pe şapă în mai multe locuri, existând pericolul să apară infiltraţii de apă şi în alte apartamente", se arată într-una dintre multele adrese şi note de constatare transmise Primăriei.

Au trecut mai bine de doi ani de la prima sesizare, dar nu s-a schimbat nimic în bine. Mai grav, la una dintre scări, infiltraţiile au ajuns până la etajul al treilea.

Dezastru

"Uitaţi cum au cârpit! Aşa se face o lucrare cu fonduri europene? Gaură, fisură, gaură. Caverne, nu găuri! Când plouă, se umple terasa blocului, apa ajunge prin zonele unde sunt numai crăpături, intră pe dedesubt şi face prăpăd! Le-am spus din start că găurile de scurgere sunt prea mici!", ne explică Aneta Sava, arătându-ne situaţia actuală a acoperişului blocului.

"Peretele a început să se umezească în timpul lucrărilor. Atunci am plătit muncitorii şi au pus ei ceva ca să oprească scurgerea apei. Era o măsură provizorie. Spuneau că încă lucrează şi n-au acoperit bine, dar când termină n-o să mai fie nimic. Au terminat, au dispărut şi n-am mai avut pe cine să întrebăm de ce sunt infiltraţii în continuare", ne-a declarat unul dintre proprietarii de la scara 5, domnul Maleta.

"Vai de capul nostru! Stăm aşa de ani de zile! Poate ne ajutaţi să rezolvăm mai repede", ne spune proprietarul apartamentului 19, arătându-ne peretele înnegrit.

"Termoizolaţia peste subsol e o bătaie de joc!", atrage atenţia Aneta Sava. Şi, într-adevăr, bucăţile de polistiren, desprinse, stau gata să cadă.

În ciuda problemelor nerezolvate, asociaţia şi-a plătit deja cota care îi revenea - 277.094 de lei, din valoarea totală a plăţilor - 1.385.473 de lei cu TVA.

Expert şi avocat plătiţi din banii asociaţiei

Răspunsurile Primăriei la adresele insistente trimise de Asociaţia 303 sunt contradictorii. Absurd, municipalitatea reproşează că reclamaţiile ar fi tardive, în condiţiile în care lucrarea are un termen de garanţie de 60 de luni de la data recepţiei. Ba mai mult, Primăria a fost împuternicită de Asociaţia de proprietari să o reprezinte pe întreaga durată a contractului, inclusiv în perioada de garanţie!

Ca să convingă autorităţile că problemele sunt reale, Asociaţia de proprietari a plătit, în decembrie anul trecut, 600 de lei pentru o expertiză extrajudiciară şi 225 de lei pentru serviciile unui avocat care să convoace Primăria la expertiză. Numai că Primăria n-a venit. Abia după ce i-au parvenit concluziile expertului judiciar, municipalitatea a înţeles că situaţia este gravă şi a comandat, în martie 2018, o expertiză pentru care i-a plătit firmei Biz Ing SRL Brăila 23.324 de lei cu TVA.

Ce spune expertiza plătită de Primărie

"Raportul de Expertiză Tehnică Calitativă - Lucrări pentru creşterea eficienţei energetice la Blocul de locuinţe L" pleacă de la observaţia că imobilul "are un aspect îngrijit, fiind evidentă grija locatarilor de a-l întreţine în condiţii bune". "Cu toate că la o primă vizionare aspectul imobilului poate fi declarat mulţumitor, la o investigaţie în detaliu s-au evidenţiat grave erori din punct de vedere calitativ în execuţia lucrărilor". Raportul reţine că "în perioada de notificare a defectelor, mai ale în vara anului 2016, au apărut infiltraţii de apă pluvială la unele apartamente de la etajul 4 şi au fost sesizate neconformităţi la execuţia lucrărilor de anvelopare construcţie, montaj tâmplărie exterioară, izolarea planşeului peste subsol etc". Şi precizează că în procesul-verbal la terminarea lucrărilor nu există menţiuni asupra unor lucrări neexecutate sau asupra unor eventuale vicii de calitate.

Conform documentului, înainte de începerea lucrărilor, hidroizolaţia veche a terasei funcţiona bine, dar a fost decapată parţial - "soluţie tehnică neadecvată, completată de o execuţie defectuoasă". În ordinea importanţei, raportul reţine lipsa deflectoarelor de ventilaţie (aerare) a structurii termohidroizolaţiei, faptul că gurile de colectare a apelor pluviale sunt subdimensionate şi că ultimul strat de hidroizolaţie (contrar prevederilor proiectului tehnic) a fost executat cu membrană armată cu fibră de sticlă (material mai puţin rezistent la variaţii de temperatură şi ultraviolete), fapt ce a condus la apariţia multor fisuri.

În ceea ce priveşte montarea tâmplăriei exterioare, "în majoritatea cazurilor s-a constatat montarea defectuoasă a glafurilor exterioare" şi că "s-a creat un gol considerabil între suprafaţa inferioară a golului de fereastră şi glaful din aluminiu, fapt care conduce la infiltraţii de apă atât în interiorul apartamentelor, cât şi la scurgerea pe faţadă a apelor pluviale, conducând, în timp, la degradarea acesteia".

La lucrările de anvelopare a faţadei, expertul a sesizat "deficienţe ale lucrărilor de finisaj" şi că nu au fost montate profile de soclu, "fapt care va conduce la degradarea accentuată a faţadei" blocului.

"Lucrările de la subsol denotă abordarea unei tehnologii de execuţie dezordonate, neglijente", se mai arată în raport.

Verdict: Lipsă de profesionalism

Concluziile raportului de expertiză întocmit de SC Biz Ing SRL Brăila sunt dure: "Proiectantul a emis o soluţie tehnică inadecvată şi incompletă în cadrul proiectului tehnic (…), care poate conduce, printre altele, la o situaţie ireparabilă atunci când între planşeu şi stratul de termoizolaţie s-a instalat umezeala din infiltraţia apei pluviale". "Executantul, prin lipsa de profesionalism, prin încălcarea tehnologiilor de lucru, prin folosirea de materiale inadecvate, prin neaplicarea prevederilor legale şi a normativelor în vigoare, se face principalul vinovat de neconformităţile calitative constatate în perioada de garanţie", precizează expertul, adăugând că "a delegat ca şef de şantier un inginer mecanic şi a folosit forţă de muncă cu un grad scăzut de calificare. (…) O pondere însemnată în situaţia creată o reprezintă lipsa de exigenţă a serviciului de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier, care a permis execuţia defectuoasă pentru o parte din lucrări".

Licitaţie pentru lucrări de reparaţie

Raportul expertizei tehnice calitative, care i-a parvenit în luna mai 2018, a fost inclus în documentaţia licitaţiei pe care Primăria Galaţi tocmai a lansat-o pentru lucrări de reparaţii generale şi de renovare la blocul L. Concret este vorba despre "proiectarea şi execuţia reparaţiilor pentru eliminarea deficienţelor constatate prin expertiză" - "refacere învelitoare şi elemente conexe, arhitectură, termosistem etc". Valoarea estimată a contractului este de 226.100 de lei cu TVA (din care 29.750 de lei - proiectare şi asistenţă tehnică şi 196.350 de lei - execuţie), criteriul de atribuire - "preţul cel mai scăzut", ofertele fiind aşteptate până pe 27 septembrie. Conform caietului de sarcini, termenul de execuţie maxim este de trei luni, iar garanţia lucrării - 12 luni.

De ce s-a organizat o licitaţie în condiţiile în care investiţia este în garanţie ne-a explicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi: "Constructorul a fost notificat să revină pentru a reface lucrările, având în vedere perioada de garanţie. Pentru că nu a răspuns, se vor realiza aceste lucrări şi, în funcţie de costuri, se vor acoperi cheltuielile cu suma depusă ca garanţie de firma care a executat lucrările. Dacă suma totală nu va fi acoperită, se va ajunge în instanţă pentru recuperarea ei în întregime".

DNA a început o anchetă

Lucrările de care au beneficiat proprietarii din blocul L nu au fost doar proaste, ci şi nejustificat de scumpe. Motiv pentru care, pe 23 septembrie 2016, locatarii au formulat o plângere către Direcţia Naţională Anticorupţie. În sesizare se arată că, de la data realizării proiectului tehnic, respectiv anul 2009, şi până în 2015, când au demarat lucrările de reabilitare termică, aproximativ 80 la sută dintre proprietari îşi înlocuiseră pe costuri proprii geamurile şi îşi izolaseră pereţii exteriori. "Urmare a acestui fapt, în baza notelor de renunţare, constructorul a renunţat la acoperirea cu polistiren a unei suprafeţe de 2.500 mp şi nu a mai executat nimic din lucrarea de instalaţii de la subsolul blocului, care a fost realizată de asociaţie cu costuri proprii. Deoarece valoarea finală a lucrării a fost mai mare decât valoarea iniţial licitată, având în vedere volumul mare de lucrări care nu s-au mai realizat şi faptul că am solicitat nenumărate explicaţii de la Primăria Galaţi, de unde nu am primit niciun răspuns, solicit efectuarea de cercetări în acest sens. Şi în cazul în care se dovedeşte că suma repartizată a fi plătită de proprietarii blocului L este nejustificată, solicit diminuarea corespunzătoare şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, întrucât apreciez că sumele stabilite la plată nu corespund realităţii. O parte din lucrări nu au fost efectuate, deşi au fost trecute la plată, iar parte de lucrări au fost de o proastă calitate", se arată în plângerea semnată de administratorul asociaţiei, Aneta Sava.

În urma plângerii înregistrate, DNA a început deja verificările, lucru confirmat chiar de Serviciul Teritorial Galaţi: "La nivelul DNA, a fost înregistrată lucrarea prin ordonanţa de admitere a sesizării în evidenţa cauzelor penale, urmând ca la finalul cercetărilor soluţia să fie comunicată".

Acest articol a fost publicat pe  www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

 

Citit 24958 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2018 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.