Se mai gândeşte cineva la vârstnici?

Se mai gândeşte cineva la vârstnici?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Persoanele vârstnice vor putea beneficia de asistenţa unui notar, la cerere sau din oficiu, în vederea încheierii actelor juridice de înstrăinare, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, potrivit unui proiect de lege, aflat în atenţia Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Propunerea legislativă  privind modificarea Legii nr.36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale are în vedere completarea art. 45 al acestei legi, astfel încât bătrânii să poate beneficia de asistenţa autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază.

Potrivit notei de fundamentare, bătrânii sunt victimele unor abuzuri şi speculaţii, fiind privaţi de informaţii. În acest context, proiectul de act normativ va instaura o garanţie în plus prin instituirea obligaţiei notarului de a pune în vedere acest drept al persoanelor în etate.

Actul normativ ar obliga notarul public „să desluşească raporturile reale dintre părţi cu privire la actul pe care vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în conformitate cu legea şi să dea îndrumările necesare asupra efectelor juridice”.

O altă obligaţie a notarului se referă la obţinerea documentelor justificative şi autorizaţiile necesare pentru încheierea actului, fie de la părţi, fie le va obţine el, la solicitarea persoanelor asistate. 

Totodată, proiectul de act menţionează ca notarii să aibă accesul liber la birourile de publicitate mobiliară şi imobiliară.

Citit 574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.