Apune era clonărilor de carduri?

Apune era clonărilor de carduri?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două grupuri infracţionale acuzate de skimming au fost destructurate ieri * Prejudiciu de 300.000 de euro din clonare de carduri şi spălare de bani * 35 de percheziţii şi 24 de audiaţi * Gălăţenii implicaţi nu au fost găsiţi la domiciliu

Procurorii DIICOT au descins, ieri, în 35 de locaţii din ţară în urma acestor acţiuni, fiind ridicate 24 de persoane pentru o fraudă de 300.000 de euro prin skimming.

Percheziţiile au fost conduse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova şi au avut loc în Galaţi (4), Craiova (20), Bucureşti (5), Constanţa-Mangalia (3), Săcele (1), Timişoara (1) şi Feteşti (1).

Învinuiţii sunt cercetaţi în două cauze pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat, spălare de bani şi infracţiuni săvârşite prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice sau de comunicaţii.

„La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova vor fi prezentaţi cu mandat de aducere un număr de 24 de învinuiţi în vederea audierii”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT.  

"Au fost 35 de descinderi şi au fost găsite 24 de persoane. Rând pe rând vor fi aduşi toţi la sediul DIICOT Craiova. Practic erau două grupări şi două dosare: la Craiova era condusă de Camen Cosmin, cunoscut drept Lale, şi la Săcele, de un anume Florea Iancu, zis Iancu Jianu.

În acest moment, într-unul dintre dosare deja s-au dat trei mandate de reţinere. În urma percheziţiilor de la Galaţi nu s-au făcut reţineri pentru că persoanele vizate nu au fost găsite", a declarat procurorul şef al DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, Adrian Glugă.

Aparatură montată în magazine

În urma cercetărilor efectuate, procurorii au stabilit că Jianu Aurel Eugen zis "Gorila" sau "Relu", Muchie Marinel zis "Spirache", Camen Vică Stelian, Florea Iancu Ovidiu, Cotoc Viorel, Popescu Adrian, Teodor Sorin zis "Periuţă", Tiron Laurenţiu Mirel, Tiron Daniel Cosmin, Gherganu Radu Ionel şi alţii au produs sau achiziţionat aparatură de skimming pe care ei şi alţi membri ai grupului au  folosit-o apoi pe teritoriul Italiei, Olandei, Franţei sau Spaniei.

Cei zece montau aparatura, în special în magazine, prin amplasarea pe POS-uri, pentru a copia fraudulos datele de identificare a mijloacelor de plată electronice utilizate de rezidenţi/nerezidenţi la diferite terminale ATM/POS.

Datele obţinute erau folosite pentru producerea unor mijloace de plată electronică false, cu ajutorul cărora erau extrase sume mari de bani din conturile titularilor. Retragerea banilor se făcea de regulă  în Columbia, Republica Dominicană, S.U.A. sau Mexic.

O parte din banii astfel obţinuţi în străinătate erau trimişi în ţară prin intermediul serviciilor de transfer internaţional de bani, pe numele altor persoane, sau prin curieri.

Procurorii au constatat că banii erau investiţi de membrii acestui grup infracţional organizat în metale şi/sau pietre preţioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare. Bunurile cumpărate erau aduse în ţară şi vândute sub preţul de achiziţie.

Alt grup, acelaşi mod de operare

Din materialul de urmărire penală administrat de procurori reiese că, la rândul lor, învinuiţii Camen Cosmin zis “Lale”, Pară Ilie  zis „Elvis”, Vanghelie Traian Gabriel, Stănescu Nicolae zis “Boabă”, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionuţ zis “Cântar”, Văcuţă Sidonia Florentina, Cîţă Narcis Florin, Ionescu Cosmin Ştefan zis „Beni” şi Sanda Ştefăniţă zis “Pepa„ sau „Calu” s-au constituit într-un grup infracţional organizat având ca obiect retragerile frauduloase de numerar, amplasând dispozitive artizanale de copiere a datelor de pe carduri bancare la ATM-uri şi clonând aceste carduri.

În acest mod membrii grupării au efectuat în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2009 mai multe retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe raza municipiilor Bucureşti şi Craiova, totalizând aproximativ 200.000 lei (50.000 euro).

„Audierilor vor continua până târziu în noapte. Cercetările vor continua în cele două dosare. După ce vom termina audierile, vom decide pentru care dintre învinuiţi vom cere mandate de arestare”, a conchis procurorul-şef al DIICOT Craiova. Gălăţenii implicaţi în aceste cauze sunt căutaţi în continuare, şi chiar dacă nu vor fi găsiţi se pot cere pentru ei mandate de arestare în lipsă. 

Citit 3671 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.