Infractorii nu sunt în criză

Infractorii nu sunt în criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în 2008 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-au strâns spre soluţionare aproape 18.000 de dosare, iată că numai într-o lună din 2009 s-au înregistrat 1.100 de cauze. Nici n-a început bine anul şi deja se poate trage o concluzie: procurorii nu vor scăpa nici în 2009  de dosare, iar gălăţenii nu scapă de infractori şi de fărădelegile lor.

„80 la sută dintre aceste dosare se referă la infracţiuni comise împotriva patrimoniului - furturi şi tâlhării. Restul se constituie pe încălcări ale  legislaţiei privind circulaţia rutieră pe drumurile publice.

Câteva caracteristici general valabile ale acestor genuri de infracţiuni sunt că toţi infractorii nu au altă ocupaţie decât furtul, jaful, tâlhăria şi, în consecinţă, sunt şi recidivişti. N-au nicio teamă de rigorile legii, n-au milă, n-au respect faţă de agoniseala  oamenilor şi nici faţă de viaţa lor. Atacă şi ziua şi noaptea, pe stradă, în curţi şi case, prin efracţie etc.

Expansiunea fenomenului infracţional ne-a alertat pe toţi. Tocmai de aceea, într-o săptămână am trimis la instanţă, cu propunerea de arestare preventivă 11 inculpaţi, între care şi un minor, care au fişe impresionante de cazier judiciar atât în minorat, cât şi în majorat”, ne-a declarat prim-procurorul Liliana Istrate (foto).

Iată, în cele ce urmează, pe scurt, câteva dintre cazuri.

Grupul Ilaşcu, în arest preventiv

Pe 8 februarie a.c., pentru un grup de şapte persoane (Mihai I., Ilaşcu Constantin Valentin, Partene Radu, Caramalău Vasile, Grădinaru Vasilică, Cadare Pavăl şi Cojan Marcel Ştefan) s-a dispus, pe baza propunerii procurorilor, arestarea preventivă pentru 29 de zile.     Aceştia, în funcţie de contribuţia pe care au avut-o la o serie de cinci jafuri comise la sfârşitul anului trecut şi începutul anului în curs, sunt acuzaţi de tâlhărie, violare de domiciliu, de ambele infracţiuni în formă continuată.

Isprăvile? În ziua de 14 noiembrie 2008, Caramalău Vasile, Partene Radu şi Mihai I. au pătruns în locuinţa unui octogenar pe care, ameninţându-l şi imobilizându-l, l-au lăsat fără 300 de lei, un ham complet şi alte bunuri din curte. Au repetat figura penală şi în seara de 17 noiembrie 2008, furând 150 de lei şi o lanternă. Apoi, în seara de 24 noiembrie, de la acelaşi octogenar, Ilaşcu Constantin şi Cojan Marcel Ştefan au furat, iar, bani şi scânduri.

Atacurile au continuat şi în ianuarie şi februarie 2009. Au fost puse în operă prin forţarea şi escaladarea unei ferestre, după care hoţii au folosit chiar cheia uşii de acces luată din buzunarul bătrânului.

Împotriva întregului grup s-a dispus luarea măsurii arestării preventive, inclusiv în privinţa lui Mihai I., care e încă minor. Ceilalţi au vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani.

Vecin-hoţ, pe geamul de la baie

Alţi doi indivizi, Nicolau Romulus Iordache, de 19 ani şi Tudorache Alin Bogdan, de 21 de ani, au fost arestaţi după ce, în ziua de 9 februarie a.c. au pătruns prin efracţie într-un apartament de pe strada Siderurgiştilor, care aparţinea unei  persoane de sex feminin.

De aici au furat 3.500 euro, două telefoane mobile şi un aparat de jocuri, cauzând un prejudiciu total de 17.000 lei. Au intrat pe geamul de la baie al apartamentului situat la etajul al doilea, iar unul dintre infractori era chiar vecinul victimei (!?).

Jaf pe stradă

Dar furturile şi tâlhăriile n-au fost numai în curţi sau case/apartamente, ci  şi pe stradă. Dutcă Laurenţiu Marian, de 22 de ani, a fost arestat preventiv, iar Paţilea Daniel Marius, de 18 ani, s-a ales cu interdicţia de a părăsi localitatea. Sunt acuzaţi de tâlhărie şi furt calificat. De ce?

Pentru că, în noaptea de 6/7 noiembrie 2008, în jurul orei 2,30, în loc public, adică pe stradă, l-au deposedat prin violenţă pe Andrei R. de un telefon mobil şi un lănţişor de argint pe care îl purta la gât. Înainte de aceasta însă l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele, victima suferind leziuni ce au necesitat cinci-şase zile de îngrijiri medicale.

Semnal de alarmă pentru cetăţeni

Iată, aşadar, cum stăm. Prost, din moment ce, aşa cum ne confirmă şi Liliana Istrate, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, saltul e uriaş în privinţa frecvenţei infracţiunilor de genul celor pomenite.

„Cu siguranţă trebuie înăsprită legislaţia şi întărite mijloacele de protecţie ale cetăţeanului, pentru că, iată, numărul şi gravitatea faptelor, modul de operare o impun, precizează Liliana Istrate.

Situaţia aceasta constituie un semnal de alarmă şi pentru cetăţeni care trebuie să-şi ia şi singuri, atât cât le stă în putere, măsuri de siguranţă. Hoţii şi tâlharii atacă, de regulă, acolo unde ştiu că sunt valori şi nu sunt prea bine asigurate. Evident, sunt în pericol şi persoanele mai în vârstă, în general cele neprotejate.”

În fine, nu dorim ca pe lângă psihoza crizei economice să mai inducem o alta, dar, cum vedeţi, hoţii şi tâlharii nu par a fi deloc în criză… de idei.

Citit 2443 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.