Plătim sau nu întreţinerea?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Alexandru Gheorghe, din Galaţi, are o problemă cu plata întreţinerii. „Fiica mea locuieşte în străinătate de peste trei ani de zile. Cei de la asociaţia de proprietari o trec în continuare la întreţinere, chiar dacă în apartamentul cu pricina nu locuieşte nimeni. Eu am mai plătit între timp, dar nu mi se pare normal acest lucru. Legea spune că, dacă locuieşti mai mult de 15 zile într-un apartament, trebuie să fii trecut la întreţinere. Ce se întâmplă însă dacă nu locuieşti? În ce bază legală încasează asociaţia de locatari aceşti bani?”, ne întreabă domnul Gheorghe.

Faptul că apartamentul este gol nu vă scuteşte de la plata cheltuielilor comune. Citiţi în acest sens Legea 230/2007 şi H.G. nr. 1.588 din 2007 cap. III cu privire la obligaţiile de plată ale proprietarilor.

Iată ce scrie în H.G. 1588/2007 la art. 32:

(1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii”.

Credit moştenire?

Doamna Georgiana M. Ne-a scris pentru a ne povesti că mama dumneaei a decedat, iar în acel moment avea un credit la bancă.

„Acest credit era fără giranţi şi asigurat... Deşi am dus la bancă certificatul de deces, după un an şi jumătate, am fost contactată de o firmă de recuperare, care mi-a pus în vedere sa plătesc acest credit, pe motivul că un credit devine parte din moştenire”

Aţi spus că acel credit era asigurat, că aţi prezentat certificatul de deces, dar totuşi banca a cesionat creditul în favoarea unei firme de recuperare. Dacă creditul era asigurat pentru acest risc, banca ar fi trebuit să se adreseze societăţii de asigurări pentru solicitarea plăţii diferenţei de împrumut neachitat şi dumneavoastră ar fi trebuit să depuneţi acolo o serie de acte pe care le cere asiguratorul în astfel de cazuri.

Dar depinde ce fel de credit a avut părintele dvs: dacă a fost pentru nevoi personale, atunci e posibil ca acea asigurare să fie pentru neplata ratelor, risc financiar etc. şi atunci, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute în contractul de asigurare, ar trebui să depuneţi documentaţia la aceasta, să încasaţi banii şi să achitaţi debitul la acea firmă de recuperări.

Dacă împrumutul a fost făcut pentru achiziţionarea unui bun individualizat, atunci asigurarea era doar pentru acel bun şi în acest caz, creditul nu era asigurat.

Primul pas pe care ar trebui să îl faceţi ar fi să găsiţi contractul de asigurări şi să vă adresaţi băncii, pentru a primi susţinere în relaţia cu celelalte firme (asigurare, recuperări) .

Vânzare în rate

„Care ar fi formă juridica de vânzare a unui teren în rate, ţinând cont că avem de restituit un credit ipotecar. Care ar fi variantele de contract?”, ne întreabă domnul Buruiană D., din Tecuci,

Încheierea unui contract de vânzare cu plata în rate în care să stipulaţi că ratele aferente plăţii terenului să fie mai mari sau egale cu ratele ce trebuie să le achitaţi la bancă pentru creditul ipotecar, iar dacă suma totală este echivalentă cu creditul ipotecar rămas de achitat, puteţi face un contract de vânzare a terenului şi, simultan, un contract de novaţie prin schimbare de debitor, astfel încât cumpărătorul terenului nu vă va mai da dumneavoastră niciun ban, ci va prelua creditul dumneavoastră - numai cu acordul băncii - pe care-l va achita în condiţiile clauzelor contractuale iniţiale încheiate între dumneavoastră şi bancă. Vă recomand angajarea unui avocat sau să mergeţi la un notar.

Citit 3859 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.