De unde se vor plăti avocaţii din oficiu?

De unde se vor plăti avocaţii din oficiu?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) subliniază, într-un document înaintat Ministerului Justiţiei, existenţa mai multor complete de judecată care omit să stabilească sau care stabilesc onorariile cuvenite pentru serviciile prestate de avocaţi nerespectând Protocolul nr. 113928/2008 semnat între UNBR şi Ministerul Justiţiei.

UNBR consideră că în procedura de stabilire a onorariile nu se respectă, de asemenea, nici prevederile OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă şi cele ale OUG nr. 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Potrivit documentului prezentat de UNBR, deşi avocaţii au formulat cereri de reexaminare prin care solicitau stabilirea corectă a onorariului, instanţele au procedat fie la respingerea cererii, fie la diminuarea acestuia, de cele mai multe ori nemotivat.

Până acum, sumele provenite din taxele judiciare, amenzile judiciare, impozitele încasate din onorariile avocaţilor, ale notarilor publici şi ale executorilor judecătoreşti constituie venituri la bugetul de stat şi se cuprind distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei, fiind folosite pentru finanţarea sistemului de ajutor public judiciar. Dar, cu toate acestea, există la unele instanţe din ţară restanţe la plata onorariilor avocaţilor din oficiu.

În raza Curţii de Apel Galaţi nu sunt însă probleme la acest capitol. „Noi am reuşit să plătim, deşi cu întârziere uneori, toate onorariile avocaţilor din oficiu. Nu mai sunt restanţe şi vom încerca să facem plăţile la zi. Oamenii muncesc şi au nevoie şi de răsplata cuvenită. Chiar dacă e criză, încercăm din toate puterile să nu rămânem în urmă cu plăţile”, susţine doamna Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Dacă au fost probleme până acum cu plata avocaţilor din oficiu, când exista un buget special pentru acest domeniu, de acum înainte situaţia va fi şi mai grea, o dată cu aplicarea amendamentelor la OUG 75/2008 prin care se stabileşte că taxele judiciare de timbru nu se mai încasează la stat, ci la primării.

Citit 1089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.