Ce-i supără pe asiguratori?

Ce-i supără pe asiguratori?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu puţin timp în urmă citeam un articol despre problemele întâmpinate de asiguratori în procesul de implementare a "constatului amiabil" (NR: constare amiabilă) în cazul unor accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, o decizie care ne aduce şi pe noi cu un pas mai aproape de civilizaţie.

Problema principală abordată în materialul respectiv se leagă de costurile suplimentare pe care firmele de asigurare le vor suporta, de genul investiţiilor necesare pentru instruirea personalului şi angajarea de inspectori specializaţi. Dar chestiunea care mi-a atras atenţia în mod special dintre plângerile asiguratorilor a fost “creşterea fraudelor în asigurări” din cauza eliminării Poliţiei ca pion principal.

Păi cum vine asta? În cazul constatării amiabile, Poliţia le cedează toate instrumentele de control şi decizie în cazul unor accidente rutiere şi tot aceştia se plâng de pericolul creşterii fraudelor? Să fim totuşi realişti şi să recunoaştem că există şi persoane care atunci când au aflat despre inţelegerea amiabilă s-au gândit numai la cât de uşor vor putea păcăli acum sistemul. Această problemă nu este însă una nou aparută, iar sistemul de asigurări auto în România are probleme mult mai grave şi mai vechi decât aceasta.

Mă refer aici la existenţa în aproape orice service a trei preţuri pentru aceeaşi reparaţie, şi anume:: în situaţia în care nu este implicată vreo asigurare, un propietar ar plăti suma de x lei, în situaţia în care reparaţia este efectuată în baza unei asigurări RCA, firma de asigurare ar plăti suma de 2x lei, iar în cazul existenţei unei asigurări CASCO s-ar plăti şi mai mult. Cam aceasta cred eu că este problema principală a sistemului de asigurări auto în România şi în nici un caz motivele pe care ni le dau asiguratorii, de genul frecvenţei ridicate a daunelor şi a faptului că şoferii vor să-şi repare fiecare zgârietură la maşină.

Cu siguranţă, în alte ţări europene, cum sunt Italia, Franţa etc şoferii nu îşi repară fiecare zgârietură la maşină (cine a trecut pe acolo a văzut că mai toate maşinile sunt uşor lovite), dar dacă italienii sau francezii ar fi avut veniturile noastre, asiguratorii lor ar fi încheiat RCA-uri la biciclete, pentru că aceşti şoferi ar fi considerat că nu îşi permit o maşină, darămite una asigurată.

Noi însă ne-am învăţat să facem eforturi, poate prea mari, pentru  luxul de a avea o maşină şi datorită acestei mentalităţi sistemul de asigurări auto a cunoscut o creştere rapidă (mă refer aici la numărul de contracte). Din păcate pentru asiguratori, exact această mentalitate ne împinge din ce în ce mai mult spre “nemţescul cult al maşinii îngrijite”. Cu alte cuvinte, ne reparăm şi cea mai mică zgârietură fiindcă preţul pe care-l plătim pentru asigurare este foarte mare. Şi atunci, măcar să merite !

Citit 820 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.