Ce au în comun japonezii şi pensionarii gălăţeni?

Ce au în comun japonezii şi pensionarii gălăţeni?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, în cadrul evenimentului intitulat “Ziua respectului pentru persoanele în vârstă”, peste treizeci de pensionari gălăţeni au participat la un curs de iniţiere în go, au discutat, au vizitat muzeul – într-un cuvânt, au simţit că cineva s-a gândit la ei.

Muzeograful Sorina Caloian Feraru, iniţiatoarea acţiunii, a explicat: „Citind despre Japonia, am aflat că acolo se sărbătoreşte, anual, în luna septembrie, Ziua respectului pentru vârstnici. Mi-a plăcut ideea şi, având şi un master în educarea adulţilor, am zis că am putea încerca să-i apropiem şi pe ei de go, nu doar pe copii.

Am luat legătura cu Agenţia de Servicii Sociale Comunitare „Alternativa”, cu care am mai colaborat şi la alte acţiuni reuşite ale Muzeului de Istorie, am împărţit fluturaşi promoţionali cu acţiunea noastră în oraş şi am încercat să-i convingem să vină la „Casa Cuza” chiar şi pe cei care ne spuneau: „Nouă ne place şahul!”, aducându-le ca argument faptul că go-ul este de două ori mai bătrân decât şahul”. 

Un sport care nu iese la pensie

Medicul Iulian Toma, preşedintele Asociaţiei de Go Brăila, oaspetele evenimentului de ieri, le-a spus participanţilor: „Go este un joc care nu a ieşit şi nu va ieşi la pensie, pentru unii este un sport, pentru alţii  - o artă cu vechime atestată de peste 4.000 de ani, originar din Tibet, China. Noi, românii, ne mândrim că avem rezultate spre foarte bune la acest joc şi sper să placă tuturor. Se poate practica la orice vârstă şi este chiar un mod de a preveni degenerarea cerebrală”.

Colaborarea între Asociaţia de Go Brăila şi Muzeul de Istorie din Galaţi a început anul trecut: „Pentru mine a fost o surpriză totală – am găsit aici, la Galaţi, deschidere deosebită, resurse greu de imaginat şi un entuziasm care m-a molipsit”, recunoaşte Iulian Toma.

Mai în glumă, mai în serios, pensionarii prezenţi ieri la Casa Cuza Vodă nu numai că au descoperit un joc de strategie, mai vechi şi mai democratic decât şahul, dar au acum şi cu ce să se mândrească în faţa copiilor şi a nepoţilor.

În România, go a apărut în 1950, mai întâi la Timişoara. Primele articole legate de acest sport au fost publicate în Revista Ştiinţă şi Tehnică, în 1982, iar trei ani mai târziu a apărut prima carte de iniţiere în go scrisă de Gheorghe Păun. 

Citit 1113 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.