Cine ne muşcă...?

Cine ne muşcă...?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe parcursul anului 2011, un număr de 731 de persoane a ajuns la Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parasceva” din Galaţi cu răni cauzate de muşcăturile a diverse animale. Cea mai mare parte a muşcăturilor au fost cauzate de câini şi de pisici, însă au fost şi cazuri în care plăgile au fost făcute de animale exotice sau de unele pe care nu ne-am fi gândit că trăiesc în judeţul nostru.

Haz de necaz

Conform datelor primite de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, 598 de muşcături au fost produse de câini şi 113 de pisici. Caii au muşcat şase persoane, în timp ce vacile şi porcii câte două. De tratament au avut nevoie şi patru gălăţeni, care au avut de-a face cu şobolani agresivi.

Dacă unele dintre cazurile de mai sus vi se par curioase, ceea ce urmează vă va uimi cu siguranţă. Un ghinionist a ajuns la spital după ce a fost muşcat de un arici. Nici broaştele ţestoase nu sunt mai paşnice, una cauzându-i unui gălăţean o muşcătură destul de serioasă.

Maimuţe, urşi şi hamsteri

În cazul în care vă întrebaţi care este legătura dintre cele trei animale enumerate mai sus, răspunsul e simplu. Nu, nu doar că le putem admira în voie la grădina zoologică, ci ele ne pot prilejui şi un drum spre un spital de boli infecţioase. Ce-i drept, maimuţele sunt răspunzătoare doar de două muşcături, iar urşii şi hamsterii doar de câte una. Totuşi, ţinând seama că urşii braşoveni nu au migrat încă spre meleagurile gălăţene, situaţia este una inedită.

Tratament scump

24 dintre persoanele muşcate au fost supuse unor terapii seroprofilactice, ca urmare a profunzimii rănilor şi a pericolului reprezentat de anumite muşcături. Seroterapia presupune injectarea unor seruri bogate în anticorpi, care au rolul de a neutraliza imediat virusul, toxina, bacteria sau veninul cu care bolnavul este presupus că s-a contaminat.

Citit 1215 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.