De ce ne înşeală partenerii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frecvent am auzit între femei discuţii de genul „soţul meu mă înşeală... De ce? Am făcut atâtea pentru el şi iată cum îmi mulţumeşte!” sau „toţi bărbaţii sunt la fel: nu fac nimic în casă, iar seara au chef de zbenguială; dacă-i refuzi, caută repede plăcere în altă parte”.

Nu toţi!

Pentru început este necesar de subliniat că nu toţi bărbaţii înşeală, iar o astfel de etichetare este neconstructivă.

În acelaşi timp, nu doar bărbaţii înşeală, sunt din ce în ce mai multe femei care îşi stabilesc relaţii în afara cuplului. Pentru a nu fi părtinitoare, voi aborda ambele cazuri, iar astăzi voi aborda acest comportament la bărbaţi.

De ce înşeală bărbaţii?

Sunt bărbaţi care nici nu se gândesc la o aventură, alţii care-şi doresc, dar se tem de consecinţe şi nu „calcă alături”, alţii care nu se gândesc, dar cărora li se întâmplă, bărbaţi care doresc şi stabilesc relaţii extraconjugale. Deci, nu orice retragere a bărbatului poate fi interpretată ca „înşelare” a partenerei.

Ce dăruiţi?

Sunt cupluri în care bărbaţii oferă partenerelor ceea ce ei vor să primească, iar femeile dau ceea ce-şi doresc ele, presupunând că celălalt are aceleaşi nevoi afective, ambii ajungând să trăiască stări de nemulţumire şi tristeţe. În acest tip de relaţii, atât femeile cât şi bărbaţii consideră că dăruiesc fără să primească afecţiunea partenerilor de cuplu.

Cicălit sau neînţeleasă…

O femeie poate crede că îşi manifestă dragostea dacă pune o mulţime de întrebări partenerului, în timp ce el se simte „cicălit” sau anchetat.

Un bărbat poate considera dovadă de iubire dacă-i oferă partenerei soluţii când ea „se plânge” de o situaţie întâlnită la serviciu, dar femeia se poate simţi neînţeleasă, desconsiderată sau neiubită.

În realitate, cei doi utilizează nivele diferite de comunicare, îşi manifestă afectivitatea în mod ineficient, ca şi cum „nu ar vorbi în aceeaşi  limbă”.

Nicoleta Purice, psiholog clinician

Scrie-ne!

Dacă povestea ta de dragoste merită să fie aflată şi de alţii, dacă familia ta a trecut cu bine printr-o cumplită încercare, din care şi alte cupluri ar avea de învăţat, nu ezita să ne scrii! Scrie-ne şi dacă ai nevoie de sfatul psihologului nostru pentru a ieşi din impas. Ai propuneri, sugestii pentru pagina pe care o dedicăm familiei? Scrie pe adresa “Viaţa liberă”, strada Domnească nr. 68, pentru “Familie” sau pentru Anca Melinte, ori pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.!

Citit 905 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.