Cauza celor mai mari masacre din istorie: Religia, ateismul sau natura umană?

Cauza celor mai mari masacre din istorie: Religia, ateismul sau natura umană?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoria omenirii, fără doar şi poate, este plină de momente sângeroase, perioade de timp când milioane de oameni şi-au pierdut viaţa din motive religioase, ateiste sau din cauza naturii distructive a omului.

Germania lui Hitler, Rusia lui Stalin şi China lui Mao

Dacă facem o comparaţie din punct de vedere al numărului de victime din motive religioase cu cel al războaielor din istoria ultimilor 150 de ani, e clar că războaiele din epoca modernă s-au soldat cu moartea mai multor oameni. Totuşi, trebuie luat în considerare şi numărul populaţiei globului. După ce Marea Foamete a luat sfârşit, populaţia globului era estimată, în 1350, la aproximativ 350 de milioane de suflete, număr ce a crescut constant de atunci, ajungând în prezent la peste 7 miliarde.
La capitolul ateism intră Germania nazistă a lui Hitler, Rusia lui Stalin şi China lui Mao.
Prin genocid, executarea ostatecilor, represalii, muncă forţată, eutanasiere, foamete, experimente medicale şi oculte, bombardamente şi lagărele „faimoase”, sub conducerea lui Hitler, între 1933 şi 1945, Germania este responsabilă de moartea a aproximativ 32 de milioane de oameni. Dintre aceştia, în jur de un milion au fost copii sub vârsta de 18 ani. Majoritatea victimelor au fost evrei, homosexuali, critici ai regimului şi, evident, inamici de război (oameni de rând sau militari). Au fost exterminaţi în jur de 10 milioane de locuitori ai Europei de Est şi 12 milioane de ruşi.
Atrocităţile nu se opresc aici. Stalin a ordonat în 1940 executarea tuturor ofiţerilor polonezi, 22.000 la număr, în pădurea Katyn. Mulţi istorici au încercat să stabilească exact pentru câţi morţi este Stalin responsabil, numărul ajungând undeva la 50 de milioane de suflete. Doar în anii 1930 se estimează că aproximativ 20 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa sub regimul stalinist, URSS-ul având atunci o populaţie totală de aproximativ 164 de milioane de suflete.
Nu doar în Europa au avut loc astfel de acte de cruzime din motive de rasism sau convingeri politice. Regimul lui Mao Zedong din China, din perioada 1958-1969, este considerat de unii istorici ca cel mai sângeros din istoria Pământului. Numărul de oameni care şi-au pierdut viaţa în perioada mai sus amintită este de aproximativ 70 de milioane. Totuşi, dovezile sunt de negăsit. Motivul pentru acest genocid a fost ambiţia conducătorului Mao de a aduce China în rândul marilor puteri economice ale lumii. Muncitorii erau trudiţi câte 18 ore pe zi, câmpurile au fost confiscate şi principalul import a devenit oţelul. Toate aceste măsuri au condus la foamete, populaţia revoltându-se. În primul an al regimului se estimează că peste 500.000 de oameni au fost condamnaţi la moarte abuziv.

Crime în numele zeităţilor şi a învăţăturilor sfinte

Cel mai recent eveniment ce s-a soldat cu moartea a peste 3.000 de oameni din cauza convingerilor religioase este atentatul de la 11 septembrie 2001. Atunci o grupare teroristă de extremişti islamici a deturnat două avioane, cu care au intrat în cele două zgârie-nori americane (World Trade Center). În bagajul unuia dintre teroriştii sinucigaşi s-a găsit un testament, care explica foarte clar că motivul atentatului a fost pur religios, islamistul fiind ferm convins că ceea ce face este corect şi firesc.
Istoria este plină de numeroase masacre comise de armate cu stindarde religioase, în numele lui Dumnezeu, majoritatea dintre episoade având loc acum foarte mult timp, în antichitate, când armamentul consta în săbii şi topoare, fără existenţa armelor de distrugere în masă.
Numărul de sate şi localităţi şterse de pe faţa Pământului în numele zeităţilor este necunoscut şi fiecare s-a soldat cu victime de ordinul, cel puţin, al sutelor. Se estimează că Alexandru cel Mare a executat aproximativ un milion de oameni, inchiziţia s-a soldat cu moartea a trei milioane de suflete, în timp ce, în total, în cursul a o mie de ani, din motive religioase şi-au pierdut viaţa alte câteva milioane de oameni.
Organizarea unei cruciade însemna mobilizarea unor forţe militare imense, iar luptele presupuneau o violenţă ieşită din comun, având ca rezultat un număr impresionant de victime. Ideea unui război religios care serveşte unei cauze nobile a înfierbântat minţile credincioşilor, aşa că, spre sfârşitul secolului XI, oamenii din popor se angajau în aceste bătălii, devenind după depunerea unui jurământ “soldaţii bisericii”. Se pare că până în 1291, numărul victimelor ajunsese la 20 de milioane. Evident, în numele lui Dumnezeu.

Natura umană

În ultima perioadă, subiectul acesta este foarte intens dezbătut. În funcţie de convingerile religioase ale fiecăruia, cei religioşi susţin că ateismul este cauza celor mai mari genocide din istoria omenirii, în timp ce necredincioşii susţin că cei mai mulţi oameni, în raport cu populaţia globală, au fost omorâţi în numele unui Dumnezeu iubitor, tolerant şi iertător.
Din fericire, punctele de vedere devin comune în ultima perioadă şi de multe ori se concluzionează cu nu se poate învinui credinţa sau lipsa ei pentru atrocităţile comise de omenire, ci natura distructivă a omului.

Citit 3250 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2013 14:21

8 comentarii

 • postat de @Horia C
  Luni, 03 Iunie 2013 15:30
  @Horia C Din nou un antisemitism virulent, bazat pe prelucrarea deficitara a unor informatii, pe distorsionarea unor date, pe incultura mai de-a dreptul zis. Teoria conspiratiei antimasonica si zice-se patriotica, a la P.Corut si Slavescu ori chiar Densusianu face furori in mintea unora mai ...sarmani de minte dar mereu cu prozeliti.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Horia C
  Luni, 03 Iunie 2013 13:25
  Domnul Bot se pare a fi roman get pe get din alta parte si executa ordinul la comanda. Ei bine, "si minciuna e o vorba" zicea un roman educat cu multi ani inainte ca femeia de servici sa devina profesoara la Universitate.
  Am avut un vecin ce se numea Mihai Minciuna, un galatean de vita veche si vorba lui era intodeauna tratata ca atare pana si-a schimbat numele in Mihai Botgros. In realitate era acelas mincinos din tata-n fiu.
  Stim cu totii ca Istoria Romaniei a fost falsificata de cei ce au venit in fruntea tancurilor rusesti pretinzand ca sunt romani cu rude la Ierusalem, apoi a urmat genocidul societatii romanesti si in numele poporului mii de romani au fost decimati iar istoricii ii scoate vinovati pe Moromete si Zaharia Stancu asa cum Bot ii gaseste vinovati pe Hitler si pe Stalin. O alta istorie ne zice ca un anumit grup de oameni, in numele evreilor au taiat si spanzurat Se pare ca o alta istorie ne zice ca acei oameni diabolici au in credinta lor purificarea speciei si azi nu numai inainte ca hitler sa fi adoptat o doctrina ce nu-i apartinea. Azi daca nu-ti place de Petre Romana inseamna ca esti antisemit si daca il injuri pe excrocul de Nati Meir inseamna ca esti contra evreilor din toata lumea. Ei bine asa zisii evrei din toata lumea care controleaza economic si politic anumite tari din lume, considera ca populatia pamantului este prea mare, asa ziceau pe vremea lui Cezat, asa ziceau pe vremea lui Napoleon si asa au zis intodeauna cu toate razboiele pe care le-au creeat sau le-au finantat. Sa nu uitam ca acei evreii sunt cei ce l-au finantat pe Hitler, pe Lenin, Stalin si Troski ca nu prea erau rusi. Ei bine in zilele noastre tot acele scursale de evreii controleaza mijloacele de informare sau de formatoare de opinii. Mica mare diferenta face proverbul romanesc ce zice ca "minciuna nu are picioare lungi" iar internetul le cam taie picioarele celor ce abuzeaza de naivitatea altora. Cel ce detine cheia beciului in care adevarul este inchis, poate ca si altii vor citi aceste randuri cu toate ca incet incet asazisii ocretitori ai neamului (lui dumnezeu) de parca noi am fi ai dracului incep sa dispara.
  Cum pot oare unii oameni sa afirme gogomanii in numele democtratiei ? Cititi afirmatiile unui evreu in congresul american inaintea asasinatului familiei Kenedy. http://beemp3.com/download.php?file=17822967&song=Benjamin+H.+Freedman's+Speech+given+in+1961+at+the+Willard+Hotel+in+Washington%2C+D.C. sau
  http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/01/04/benjamin-h-freedman-consilier-al-presedintelui-w-wilson-miza-celor-doua-razboaie-mondiale/
  Daca banii investiti in razboaiele de azi numai de catre americani intr-un singur an ar fi folositi pentru binele omenirii viata noastra ar fi mult mai placuta. cautati pe net: Discurs ţinut de Benjamin H. Freedman, consilierul preşedintelui W. Wilson, în 1961 si veti afla mai multe afirmate chiar de gura lupului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Exodul ,ca sens...
  Luni, 03 Iunie 2013 08:39
  Erata 2. Dupa tot am scris el . (credeam ca inchizitia a murit ,constat ca acum sunt la butoane)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Exodul etc.,etc.....
  Luni, 03 Iunie 2013 08:23
  Erata. dupa FLORILOR. am scris Nu inteleg "cenzura" !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Exodul spre Pamantul fagaduintei, lovit de bafta Divina
  Luni, 03 Iunie 2013 08:12
  Arta strazii? Este o SERA a Edenului unde Gradinar-Sef este insusi Scaraotzki,care ,satul de vechea profesie de propagandist al Iadului,se dedica de cateva decenii bune srl_ului ce produce anticele culturi de ETNOBOTANICE. Cred ca Dumnezeu in Marele Sau act al Creatiei Universale ,ca un Artist desavarsit ,atunci cand le-a creat s-a gandit la FORMA,la culori ,la parfumuri,la asezarea spatiala a FLORILOR. insa ,cu nasul lui ascutit de Spitzer si fumator Inrait ,le-a descoperit CONTINUTUL. Tot a spart lacatul cufarului Pandorei(femeia primordiala a lumii,darul tuturor),pe motiv ca "relele se sufocau " in lada. Galeria "Proverbelor olandeze" a fost "vizitata"de insusi Nobel, dupa care a inventat DINAMITA ,alt praf mai al dracului ca toate ce lasa in urma numai regrete ,dar si un premiu pe masura, ravnit de toate GENIILE . Vor salva ele Natura si implicit, umanitatea?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 03 Iunie 2013 02:34
  O parte din articol este mincinos: In cele doua turnuri au intrat arabi platiti de CIA, americanii inscenand pe fata explozia de la Pentagon care practic se poate observa cu ochiul liber, nici urma de fuselaj de avion, urme de prabusire etc etc. Realitatea este simpla:
  UN GRUP RESTRANS DE OAMENI STAPANESC PLANETA, NE INROBESC ECONOMIC, NE CONDUC DESTINELE INSPRE BUNUL LOR FINANCIAR SI PERSONAL, REGRESAND SIMETRIC INSPRE CLASA DE MIJLOC TOT MAI RAREFIATA. CAT TIMP ACEST SISTEM NU ESTE STARPIT, PLANETA VA CUNOASTE RAZBOAIE, FOAMETE etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Exod si transhumanta
  Duminică, 02 Iunie 2013 11:44
  Natura umana s-a ridicat pe verticala cu cei doi constituienti fundamentali ai speciei stapane pe planeta:creierul reptilian (primitiv)si cel evoluat,(rational). Primul executa ce "judeca"al doilea ."Care pe care ",afost si este regula de baza consemnata de stiinta trecutului numita Istoria Universala,infaptuita cu sabia si consemnata cu pana .Un mare imparat asiatic a descris-o pe patul de moarte ca pe o componenta redusa la sintagma "s-au nascut, au trait,au murit" . Nu o vom intelege in totalitate pentru ca multe si vaste capitole din ea au fost scrise de"spagari", altele de "mistici". Indiferent de mijloace, Invingatorii totdeauna,fara exceptie ,au fost declarati Eroi de doctrinele timpului impuse de "interese" . In PACE se construia prin multa risipa iar in RAZBOI se acumula prin distrugere multa "putere" .Inteleptii ne spun ca "BINELE" social este rezultatul echilibrului intre "lupi, caini si oi " pe imasul stapanului . Atunci , este "mistificare" sa credem ca FRUMOSUL stapan va deveni superior problemelor existentiale, numai prin ARTA ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Trecatorul
  Sâmbătă, 01 Iunie 2013 16:08
  Domnule Adraian Bot,vad eu bine ca incercati sa provocati o disputa ,dar cine ridica manusa,nu prea sunt ofertanti???!!Eu unul cred ca natura umana poarta vina tuturor relelor din lume provocatede catre ambitiosul biped zis si rational,atat bigotii cat si ateii sunt oameni, nu??!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.