Cauza celor mai mari masacre din istorie: Religia, ateismul sau natura umană?

Cauza celor mai mari masacre din istorie: Religia, ateismul sau natura umană?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoria omenirii, fără doar şi poate, este plină de momente sângeroase, perioade de timp când milioane de oameni şi-au pierdut viaţa din motive religioase, ateiste sau din cauza naturii distructive a omului.

Germania lui Hitler, Rusia lui Stalin şi China lui Mao

Dacă facem o comparaţie din punct de vedere al numărului de victime din motive religioase cu cel al războaielor din istoria ultimilor 150 de ani, e clar că războaiele din epoca modernă s-au soldat cu moartea mai multor oameni. Totuşi, trebuie luat în considerare şi numărul populaţiei globului. După ce Marea Foamete a luat sfârşit, populaţia globului era estimată, în 1350, la aproximativ 350 de milioane de suflete, număr ce a crescut constant de atunci, ajungând în prezent la peste 7 miliarde.

La capitolul ateism intră Germania nazistă a lui Hitler, Rusia lui Stalin şi China lui Mao.

Prin genocid, executarea ostatecilor, represalii, muncă forţată, eutanasiere, foamete, experimente medicale şi oculte, bombardamente şi lagărele „faimoase”, sub conducerea lui Hitler, între 1933 şi 1945, Germania este responsabilă de moartea a aproximativ 32 de milioane de oameni. Dintre aceştia, în jur de un milion au fost copii sub vârsta de 18 ani. Majoritatea victimelor au fost evrei, homosexuali, critici ai regimului şi, evident, inamici de război (oameni de rând sau militari). Au fost exterminaţi în jur de 10 milioane de locuitori ai Europei de Est şi 12 milioane de ruşi.

Atrocităţile nu se opresc aici. Stalin a ordonat în 1940 executarea tuturor ofiţerilor polonezi, 22.000 la număr, în pădurea Katyn. Mulţi istorici au încercat să stabilească exact pentru câţi morţi este Stalin responsabil, numărul ajungând undeva la 50 de milioane de suflete. Doar în anii 1930 se estimează că aproximativ 20 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa sub regimul stalinist, URSS-ul având atunci o populaţie totală de aproximativ 164 de milioane de suflete.

Nu doar în Europa au avut loc astfel de acte de cruzime din motive de rasism sau convingeri politice. Regimul lui Mao Zedong din China, din perioada 1958-1969, este considerat de unii istorici ca cel mai sângeros din istoria Pământului. Numărul de oameni care şi-au pierdut viaţa în perioada mai sus amintită este de aproximativ 70 de milioane. Totuşi, dovezile sunt de negăsit. Motivul pentru acest genocid a fost ambiţia conducătorului Mao de a aduce China în rândul marilor puteri economice ale lumii. Muncitorii erau trudiţi câte 18 ore pe zi, câmpurile au fost confiscate şi principalul import a devenit oţelul. Toate aceste măsuri au condus la foamete, populaţia revoltându-se. În primul an al regimului se estimează că peste 500.000 de oameni au fost condamnaţi la moarte abuziv.

Crime în numele zeităţilor şi a învăţăturilor sfinte

Cel mai recent eveniment ce s-a soldat cu moartea a peste 3.000 de oameni din cauza convingerilor religioase este atentatul de la 11 septembrie 2001. Atunci o grupare teroristă de extremişti islamici a deturnat două avioane, cu care au intrat în cele două zgârie-nori americane (World Trade Center). În bagajul unuia dintre teroriştii sinucigaşi s-a găsit un testament, care explica foarte clar că motivul atentatului a fost pur religios, islamistul fiind ferm convins că ceea ce face este corect şi firesc.

Istoria este plină de numeroase masacre comise de armate cu stindarde religioase, în numele lui Dumnezeu, majoritatea dintre episoade având loc acum foarte mult timp, în antichitate, când armamentul consta în săbii şi topoare, fără existenţa armelor de distrugere în masă.

Numărul de sate şi localităţi şterse de pe faţa Pământului în numele zeităţilor este necunoscut şi fiecare s-a soldat cu victime de ordinul, cel puţin, al sutelor. Se estimează că Alexandru cel Mare a executat aproximativ un milion de oameni, inchiziţia s-a soldat cu moartea a trei milioane de suflete, în timp ce, în total, în cursul a o mie de ani, din motive religioase şi-au pierdut viaţa alte câteva milioane de oameni.

Organizarea unei cruciade însemna mobilizarea unor forţe militare imense, iar luptele presupuneau o violenţă ieşită din comun, având ca rezultat un număr impresionant de victime. Ideea unui război religios care serveşte unei cauze nobile a înfierbântat minţile credincioşilor, aşa că, spre sfârşitul secolului XI, oamenii din popor se angajau în aceste bătălii, devenind după depunerea unui jurământ “soldaţii bisericii”. Se pare că până în 1291, numărul victimelor ajunsese la 20 de milioane. Evident, în numele lui Dumnezeu.

Natura umană

În ultima perioadă, subiectul acesta este foarte intens dezbătut. În funcţie de convingerile religioase ale fiecăruia, cei religioşi susţin că ateismul este cauza celor mai mari genocide din istoria omenirii, în timp ce necredincioşii susţin că cei mai mulţi oameni, în raport cu populaţia globală, au fost omorâţi în numele unui Dumnezeu iubitor, tolerant şi iertător.

Din fericire, punctele de vedere devin comune în ultima perioadă şi de multe ori se concluzionează cu nu se poate învinui credinţa sau lipsa ei pentru atrocităţile comise de omenire, ci natura distructivă a omului.

Citit 3483 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2013 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.