VIDEO / Che Guevara - Erou sau „comunist ucigaş al secolului 20”?

VIDEO / Che Guevara - Erou sau „comunist ucigaş al secolului 20”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imaginea lui Che Guevara apare pe foarte multe articole vestimentare în întreaga lume. Acest trend a apărut în urmă cu peste 20 de ani, când o agenţie de advertising a stilizat o fotografie făcută în 1960, când Che era mai puţin faimos.

Adevăratul său nume e Ernesto Rafael Guevara de la Serna. S-a născut în 1928 şi a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american. La 28 de ani îl întâlneşte pe Fidel Castro şi de atunci devine cel mai important colaborator al acestuia. Pentru „merite”, Che primeşte cea mai mare distincţie a Cubei, este poreclit El Comandante şi este numit în 1959 comandantul închisorii Cabana - loc unde în şase luni de zile au fost executaţi, oficial, peste 150 de deţinuţi politici; anumite dovezi şi mărturii indică de fapt şi de drept un număr de peste 1.000 de oameni executaţi sub comanda faimosului revoluţionar Che Guevara.

Apoi devine directorul Băncii Centrale a Cubei şi mai târziu ministrul Industriilor. În toată această perioadă, Che a „propovăduit” o economie cubaneză radical diferită de modelul american, atitudine pe care a păstrat-o pe tot parcursul vieţii.

A văzut aproape întreaga lume

După 1960, Castro îl trimite pe Che Guevara în lume: Chile, Peru, Columbia, Ecuador, Guatemala şi multe ţări din Europa. Prin toate locurile pe unde ajunge, El Comandante instigă la un radicalism total în lupta împotriva imperialismului american şi foloseşte foarte des sloganul „Să creăm noi Vietnamuri!”. Luptă pentru drepturile şi eliberarea ţărilor din lumea a treia, arătând cu degetul spre URSS şi America drept vinovaţi. La sfârşitul lui 1965, El Comandante părăseşte Africa în stare destul de gravă, suferind de astm şi dizenterie, întorcându-se în Cuba de unde plănuieşte o nouă misiune, în Bolivia.

O misiune sinucigaşă

Armata statului Bolivia, în comparaţie cu celelalte ţări unde a mai fost Che, era bine antrenată, iar regimul de la putere nu avea niciun fel de admiraţie pentru ideologia revoluţionară pe care o răspândea El Comandante. În iarna lui 1966, revoluţionarul ajunge în capitala Boliviei după ce trecuse deghizat prin Praga, Moscova şi Paris. Aici îşi propune să pună bazele unei şcoli de gherilă şi reuşeşte să strângă în jur de 50 de „adepţi” în aşa-numita Armată Naţională de Eliberare. Lipsit de suportul celor cu influenţă şi fără un succes mare în rândul populaţiei, Che nu reuşeşte să realizeze ceea ce şi-a propus şi este capturat pe 8 octombrie 1967, a doua zi fiind executat.

Che Guevara şi cultura pop

În prezent, majoritatea oamenilor de rând ştiu despre Che Guevara că a fost un revoluţionar curajos, care s-a jertfit pentru libertate. Adevărul este că mărturiile celor care l-au cunoscut contestă aceste lucruri. El Comandante era doctor de meserie şi este adevărat că a ajutat oameni nevoiaşi din Africa, dar se pare că nu prea îi păsa de populaţia de culoare, ci voia să împrăştie ideologia comunistă. Pe de altă parte, Che Guevara era un puternic susţinător al regimului comunist din Coreea de Nord şi a regretat foarte mult moartea lui Iosif Stalin. De-asemenea, sunt numeroase atestări ale faptului că revoluţionarul a sperat constant că URSS va lansa un atac nuclear asupra Americii şi că ruşii vor câştiga.

Revoluţionar sau idol, Che Guevara este catalogat de către unele grupări de stânga drept „încă un ucigaş comunist al secolului 20”, mâinile fiindu-i pătate de sânge din perioada când a fost comandant al închisorii La Cabana.

Citit 3477 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2013 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.