Dana Săvuică, mamă de viitor europarlamentar?

Dana Săvuică, mamă de viitor europarlamentar?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dana Săvuică se poate considera o mamă mândră de fiica ei. Julie a obţinut o bursă şi este studentă acum în Marea Britanie dorind să devină diplomat sau europarlamentar. “M-a întristat despărţirea de ea, dar cu un ochi am plâns şi cu unul am râs”, a declarat Dana Săvuică, subliniind însă că, deşi îi este dor de ea, conştientizează ce mare şansă are în a avea un viitor sigur din punct de vedere profesional.

Reporter: Fiica ta este studentă în Marea Britanie. În ce anume se specializează?

Dana Săvuică: Julie a intrat anul trecut la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii, la secţia limba engleză, mulţumită mediei mari de la bac. Îşi doreşte să se specializeze în politica României şi cea internaţională astfel încât, în viitor, să ajungă diplomat sau europarlamentar. Şi-a dorit să calce pe urmele tatălui meu, bunicul ei, George Săvuică, ambasador al României în ţări ca Sri Lanka, Malaezia, Filipine, Indonezia, Pakistan, Cipru, Finlanda.

El a studiat la facultatea de Diplomaţie de la Moscova şi s-a specializat în limbile indoneziană, rusă şi engleză. Îndrumată de către el şi vrând să aibă aceeaşi traiectorie, a optat să facă cursuri şi în Marea Britanie, primind o Bursă ERASMUS în primul an de facultate întrucât a avut note mari la toate examenele. A fost singurul loc pe Anglia.

Rep: Cine a venit cu ideea de a studia peste hotare?

D.S.: Bursa i-a fost propusă de către facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitate. A mers la interviu şi a primit locul. Având şi examenul TOEFL  luat cu notă maximă, a fost uşor să câştige singurul loc pentru facultatea de profil din Anglia, una dintre cele mai bine cotate Universităţi din Birmingham.

Rep: Care sunt avantajele acelei facultăţi?

D.S.: Avantajele sunt multiple. Odată că învaţă să trăiască singură într-un mediu străin, ajunge să îşi deschidă orizontul fiind parte a unei comunităţi internaţionale de studenţi care doresc să aibă aceeaşi traiectorie ca şi ea. Va avea posibilitatea să îşi schimbe mentalitatea, să cunoască lumea, să înveţe despre politica altor ţări şi să trăiască într-o ţară dezvoltată care impune alte rigori. Va sta un semestru cu posibilitatea de a-şi prelungi un an studiile dacă doreşte.

Rep: Plătiţi vreo taxă şcolară?

D.S.: Julie a primit bursă ERASMUS, prin urmare taxa este plătită de către ei. În plus Julie primeşte aproximativ 800 euro pe lună ca bursă, bani din care îşi plăteşte cazarea şi transportul.

Rep: Cum ai privit plecarea ei? Îţi este deja dor de ea, bănuiesc…

D.S.: Plecarea ei este o oportunitate majoră pentru dezvoltare personală şi am fost extrem de încântată că a fost printre cei ce au câştigat această bursă. E normal că m-a întristat despărţirea de ea, dar cu un ochi am plâns şi cu unul am râs.

Rep: Cum este Julie acum, trecând peste perioada de adolescenţă? Se simte diferenţa de mentalitate între generaţiile de care aparţineţi?

D.S.: Julie este matură, echilibrată, serioasă şi dedicată proiectului ei. În vacanţă a făcut un stagiu de pregătire la Ministerul Afacerilor Externe şi acum şi-a ales printre cursurile de la Facultatea din Birmingham, Politica Marii Britanii, Strategii de securitate internaţională şi altele de gen, fiind determinată să ajungă diplomat, probabil dorindu-şi să se specializeze pe Europa, în speţă pe Anglia.

Diferenţa dintre generaţii este doar din unghiul maturizării mai rapide şi al evaluării vieţii într-o manieră pragmatică dar, primind o educaţie de la noi şi de la bunici, fiind şcolită şi călătorind în misiunile diplomatice, a preluat de la noi caracterul, comportamentul civilizat şi determinarea să facă ceva cu viaţa ei. Nu m-a dezamăgit niciodată şi nu se comportă ca un copil de bani gata.

Rep: Ştiu că pornise la un moment dat pe calea artistică. Ce s-a întâmplat pe parcurs?

D.S.: Îşi doreşte în continuare şi o carieră artistică. Înainte să plece, a mers la studiourile Tommo Production (cei care o reprezintă pe Nicole Cherry) şi a înregistrat o melodie nouă, muzică şi versuri compuse de ea, Neurotic Lady, pe care a ridicat-o pe Youtube.

A doua zi un broker de muzică din Italia a sunat că doreşte să vândă melodia în cinci ţări europene. Deci, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Julie nu vrea să se lase de studii pentru muzică şi de aceea o ia pas cu pas.

În plus, este imaginea colecţiilor noastre de haine şi accesorii şi a devenit, alături de mine, imaginea internaţională a colecţiei de toamnă-iarnă 2013 a unei reţele de magazine. Imaginea cu noi două apare în peste 380 de magazine din toată lumea.

Sursa: agentiadepresamondena.ro

Citit 1505 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2013 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.