Eu unde mă joc?

Eu unde mă joc?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mamă, vreau afară la joacă! Mergem?!”. Dacă sunteţi părinte este imposibil să nu fi auzit măcar o dată pe zi cererea imperioasă a copilului care are dreptul la distracţie într-un mediu sănătos, care să-i asigure dezvoltarea normală, inteligenţa, creativitatea.

Dar unde? E monoton să-l târâi după tine pe trotuare găurite. Am făcut o mică plimbare prin oraş întrebând părinţii, bunicii şi bonele unde îi distrează pe cei mici.

La ţară, la soare

Pe Mara, o domnişoară de patru anişori, am găsit-o în Parcul Eminescu, pe o bancă, mâncând seminţe cu bunica ei. Păpuşa abandonată pe bancă avea şi ea un aer plictisit. Bunica Marei:

„Fetiţa are multă energie, dar nu are unde să alerge să sară, sau să se joace în aer liber. O plimb prin parc sau pe stradă, dar nu-i place să stea numai pe lângă mine. I-ar plăcea să se dea în leagăn, pe tobogan, să se joace în nisip, dar nu avem unde să mergem în apropiere. Se poate juca în voie în aer liber doar la ţară la mine, aici nu are unde. Mara face tenis la ICMRS”.

Ce bine că stăm pe Faleză!

Părinţii Jessicăi, o bebeluşă de patru luni, care îşi făcea somnul în landou, ne-au declarat, bucuroşi, că au marele avantaj de a locui foarte aproape de Faleză. Aşa că prunca are parte zilnic de plimbări lungi în aer liber, pe malul Dunării. Când va mai creşte, fetiţa va profita din plin de spaţiul de joacă recent amenajat tot pe Faleză, în dreptul Hotelului „Vega”. Aşa că, avantaj Jessica!

Luca şi surioara lui tocmai se întorceau cu bona de la plimbare. Femeia s-a declarat relativ mulţumită de locurile de joacă şi de parcuri. Cei doi copii pe care îi îngrijeşte şi supraveghează se distrează în Grădina Publică, în Orăşelul Copiilor, pe Faleză, dar şi în spaţiul de joacă din Modern.

Degeaba avem, dacă nu le protejăm!

Mama lui Valeriu, unui băieţel de patru ani, ne-a atras atenţia asupra unui fenomen: degeaba se amenajează noi locuri de joacă, dacă nimeni nu are grijă ca ele să rămână întregi. „La noi, în Micro 40, a fost amenajat un loc de joacă. Nici n-au apucat să se bucure copiii de el, că a şi fost luat în primire de tot felul de indivizi care mănâncă seminţe şi lasă cojile pe jos, strică leagănele, fac mizerie, lasă pet-uri, cutii goale de bere şi ambalaje. Uneori mai fac şi scandal. E mare păcat că nu are nimeni grijă de puţinele locuri de joacă existente în oraş”, ne-a declarat femeia.

Vedeţi vreun leagăn aici?

Parcul de la Potcoava e un veritabil cartier general al ţâncilor între orele 10-12 şi 16-18. Role, biciclete, triciclete, fântâni arteziene, verdeaţă, umbră, căţei cu sau fără stăpân… şi cam aici se opreşte „oferta” părculeţului.

„Vedeţi pe-aici vreun leagăn, un tobogan sau o groapă cu nisip? Nu există. Singurul loc de joacă amenajat este parcul de lângă Viva, dar şi acolo sunt doar câteva leagăne. Nu sunt locuri de joacă suficiente pentru câţi copii sunt numai în Mazepa. Şi să ştiţi că sunt destul de mulţi!”, ne-a declarat o mămică venită la joacă împreună cu cei doi copii.

Trăiască parcul de la Turn!

„Noroc de parcul de la Turn (Turnul de televiziune), altfel nu ne rămânea decât să batem străzile şi trotuarele. E plăcut acolo, copiii se pot juca în voie, pot lega prietenii între ei, dar un singur parc e puţin, dacă ne gândim că nu avem alternativă”, ne-a declarat bunica lui Gabi, un băieţel de nouă ani.

Revenim la întrebarea din titlu. Eu unde mă joc? Alternative: parcul de la Viva, parcul de la Turn, Parcul Eminescu, Parcul de la Potcoava de Aur, Grădina Publică, Orăşelul Copiilor, Faleza. În week-end toate sunt sufocate de copii, părinţi, animale, biciclete, role, maşinuţe şi dor de joacă. Prea mulţi pentru o ofertă atât de redusă. Ce este de făcut?

Citit 1490 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.