Sunny Beach - De ce la bulgari se poate şi la noi nu?

Sunny Beach - De ce la bulgari se poate şi la noi nu?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă v-aţi plictisit de mizeria  şi mârlănia de pe litoralul românesc, sau dacă aţi constatat, cu dezamăgire, că nici marele hit al Elenei Udrea ”Romania - land of choices” nu a dat rezultate, nu e nicio problemă: vecinii noştri, bulgarii, ne primesc cu braţele deschise dacă vrei să petreci câteva zile pe litoralul lor.   

Una din cele mai mari, dar şi cele mai noi staţiuni bulgăreşti la malul Mării Negre este Sunny Beach. Aflată la 20 de km de Burgas, 60, de Varna şi doar 5 km de Nessebar, staţiunea Sunny Beach impresionează prin numărul mare de hoteluri şi „resort”-uri, pentru toate buzunarele, de la trei la cinci stele.     

Avantaje: în fiecare zi se pot face plimbări lungi, pe jos, sau cu diferite mijloace de transport – trenuleţul (3 leva/călătorie), cu „maşina electrică” (30 leva- o oră, 20 leva- 30 de minute), cu ricşa, cu bicicleta, cu trăsura trasă de cai - deci, mişcare (făcută de tine, sau … de alţii!) în aer liber. Se pot cumpăra diverse „nimicuri” de vacanţă, de la miile de magazinaşe aşezate de-a lungul mării, întocmai ca în Mamaia sau Eforie – deci, al doilea avantaj, te simţi ca acasă!

În plus, sutele de restaurante te îmbie în fiecare seară să le treci pragul. Nu trebuie să îţi faci un plan; este suficient să te plimbi şi să decizi unde să te opreşti, funcţie de cât de amabil a fost angajatul care te-a convins cel mai bine că berea este la ei „ieftină, multă şi bună”, iar mâncarea, ca la mama acasă.

Staţiunea are cu adevărat viaţă de noapte; peste tot cluburile, terasele sau barurile îşi aşteaptă clienţii cu muzică antrenantă, cokteiluri şi personal special angajat să răspândească buna dispoziţie.

Cât priveşte plaja, dacă alegi să mergi la malul mării şi nu la piscina de la hotel, atunci ar trebui să ştii câteva lucruri: majoritatea spaţiului este „pay beach”, adică zonă în care se plăteşte… statul la soare. Închirierea umbreluţei şi a şezlongurilor costă indiferent de zile (week-end sau în timpul săptămânii) câte şapte leva.

La casele de schimb valutar, o leva „costă” cam 2 lei. Şi, apropos de casele de schimb valutar, nu este neapărat nevoie să veniţi cu euro la voi, merg foarte bine banii româneşti pe care îi schimbi imediat.

Important este să citeşti cu atenţie cursul – altfel vei păţi întocmai ca un domn care, într-o seară, a spart veselia generală din zonă bătând cu pumnii în geamul casei de schimb valuta şi exprimându-se într-o româno-engleză de toată frumuseţea, gen „give me my money, băgaţi-aş…”!                  

Ce credeaţi?, că la ei totul este de vis?, că nu se întâmplă diverse şi nenumărate? Ei bine, vă înşelaţi. Şi la ei sunt probleme cu parcările – dacă nu eşti atent unde laşi maşina, nu ţi-o mai găseşti, iar parcările cu plată nu sunt deloc ieftine -, şi la ei este criză – dovadă zecile, sutele de apartamente construite şi care sunt acum „for sale”, şi la ei se vând pe stradă tot felul de turcisme, şi la ei am văzut cerşetori.

Însă când mi-am uitat borseta cu bani pe terasă, cei de la hotel mi-au înapoiat-o a doua zi intactă, iar la orice incident poliţiştii apar instantaneu, deşi până atunci ai spune că nici nu există aşa ceva. 

Morala? La ei, adică la bulgari, marea este mai curată, plaja, mai întinsă, nisipiul, mai fin, florile, mai colorate, magazinele, mai multe, produsele, mai… produse şi ştiţi de ce?

Pentru că la ei nu se ascultă manele la orice colţ de stradă, vânzătorii nu se uită la cumpărători ca la cel care ţi-a furat butelia, barmanii îţi botează vinul, dar o fac spunându-ţi bancuri şi făcându-te să râzi, şi, în concluzie, atmosfera este incomparabilă cu cea de la noi. Părerea mea!

Citit 927 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.