Iar ne fac chinezii aeroport şi pod?

Iar ne fac chinezii aeroport şi pod?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După vizita din martie, anul trecut, finalizată cu participarea unui grup de oameni de afaceri gălăţeni la Conferinţa Internaţională a Oraşelor Înfrăţite, de la Shanghai, Excelenţa Sa, Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Chineze în România, s-a aflat, ieri, din nou la Galaţi.

Ambasadorul a venit împreună cu soţia, doamna Yao Xiaofen şi însoţit de Su Yanwen, consulul general al Chinei la Constanţa şi de Shao Liu, ataşată a ambasadei chineze.

Delegaţia chineză s-a întâlnit cu prefectul Paul Florea şi cu preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac. Discuţiile au vizat dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi instituţionale, dar şi vechile teme mult-promise, aeroportul şi podul.

Aeroportul

Diplomat, prefectul Paul Florea le-a povestit oficialităţilor chineze cu câtă simpatie deosebită a fost privit, ca român, în piaţa Tien-an-men, dar şi despre interesul turistic al chinezilor faţă de Delta Dunării, Dracula şi Casa Poporului.

Chinezii au râs la auzul celor trei destinaţii, dar s-au plâns că nu există cursă aviatică directă China - România. Prefectul a profitat de ocazie pentru a le propune să construiască un aeroport în zona Galaţi-Brăila, de pe care, desigur, ar putea pleca o cursă directă spre China.

„Foarte mult ar conta dacă am avea aeroport. Poate se gândesc chinezii să-l facă. O companie chineză poate aborda şi problema aeroportului care s-a stabilit între Galaţi şi Brăila, al doilea centru urban din România – cu 600.000 de locuitori. Este un obiectiv de suflet al nostru să avem aici aeroport internaţional”, le-a spus prefectul.

Preşedintele Chebac a discutat cu delegaţia chineză despre agricultură, energie neconvenţională, colaborare instituţională şi informatizarea judeţului.

Reamintind de înfrăţirea Galaţiului cu provincia chineză Hubei, Chebac a subliniat importanţa armonizării legislaţiilor şi a întâlnirilor în cadru instituţional între oamenii de afaceri români şi chinezi.

Podul

„Am discutat cu dl ambasador istoria podului peste Dunăre. Atunci, în 2002, când s-au semnat contractul de construcţie şi protocolul de colaborare, eram în afara UE”.

„După 2007, când trebuia să înceapă efectiv construcţia, am intrat în UE, iar Comisia Europeană şi FMI nu ne-au mai permis să acordăm garanţia guvernamentală. Se reia discuţia acum, dar pe alte principii”, a spus preşedintele Chebac.

Concluzii chineze

„Podul a rămas ca istorie, noi trebuie să privim înainte. Chinezii vor să facă investiţii în România în condiţii de siguranţă. Doresc să diversificăm, să împingem mai departe relaţiile locale în această zonă. E necesar să discutăm concret obiective şi proiecte spre binele ambelor părţi, dar pentru aceasta trebuie să creăm nişte condiţii favorabile pentru implementare”, a spus ambasadorul chinez.

Prefectul judeţului a ordonat să se constituie un comitet al dezvoltării economico-sociale al judeţului Galaţi şi a invitat experţii şi oamenii de afaceri chinezi să se alăture acestui for.

Citit 2387 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.