Cum a căzut guvernul Boc… pe uliţă?

Cum a căzut guvernul Boc… pe uliţă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să nu faceţi greşeala să credeţi, din naivitate, că ţăranii nu înţeleg ce se petrece pe la Bucureşti! Poate că nu ştiu dânşii toate numele politicienilor, aşa cum le ştim noi, cei care urmărim zilnic, pas cu pas, mişcările politice, însă esenţa este foarte clar văzută de cei de la ţară. Am căutat, săptămâna trecută, să aflăm ce cred oamenii de la ţară despre căderea guvernului, declaraţiile preşedintelui sau lupta partidelor pentru putere.

* Pe Nica l-au dat afară de la Bucureşti!

„Cum s-au înţeles acum, nu putea să se înţeleagă de la început, aşa frumos? Ce era dacă după alegeri se adunau toţi, aşa, în înţelegere ca acum şi făceau treabă?”, a mimat mirarea nea Gheorghe, atunci când l-am ispitit să ne spună ce crede despre noua majoritate parlamentară – cea PSD-PC-PNL-UDMR.

„Cine este premier acum? Păi mai e cineva cu adevărat? Dacă Boc a căzut, atunci nu mai este. Şi dacă nu mai este, ce caută el la televizor?”, am mai primit o serie de întrebări logice şi reci, ca o lamă de cuţit.

După ce ne-a executat în câteva minute cu analiza sa politică, nea Gheorghe a plecat pe uliţă, învârtind o ţigară între degete. Ţigară nu mai fumează ne-a spus, că îi face rău… La cât de rău este îmbrăcat şi cât de aspre îi erau palmele, de muncă, am impresia că s-a lăsat de fumat pentru sănătatea … buzunarelor!

Nea Ion Lungu are pensie de 440 de lei. ”Am lucrat în zootehnie, iar soţia are pensie de trei milioane (300 lei), a lucrat o viaţă la CAP. Mie de politica lor îmi arde? Păi Geoană ce face acolo? Îl interesează pe el că am eu pensie aşa de mică, sau că o căruţă de lemne mă costă cinci milioane şi mă ţine doar o lună?”, spune nea Ion.

Fratele său, Anton, îl completează: „Pe noi cu ce ne afectează cu guvernul lor? A, că am avut şi noi acolo pe cineva şi l-a dat afară… asta e! Cum pe cine? Pe Nica! Nu l-au mai vrut acolo, l-au dat afară. Acum ce o face? Vine la Galaţi, pesemne… Adică, l-am ales, da’ el cu ce s-a ales?”.

Deşi nu vor să pară speriaţi – că doar sunt bărbaţi cu tâmple albe şi îi mai ascultă şi alţii! – oamenii iau în discuţie, mai în glumă, mai în serios, şi subiectul pensiilor. „A zis Băsescu că nu ne mai dă pensii. Păi cum să nu ne dea?”, se revoltă nea Ion, după care, tot el, continuă cu voce schimbată „dacă vrea el, nu ne dă, că e mare… noi suntem mici.

Dacă dă un ordin, nu ne mai dau pensiile. Ce, credeţi că Boc moare de foame că a picat guvernul? Se găseşte şi pentru el un loc, nu-i duceţi grija!”…

În politica locală însă, oamenii au părere bună despre noul primar, Dănuţ Ilie: „e bunicel, face treabă de când a venit… Se lucrează la reţea cu apă, face trotuarele… Primarul a fost patron de spălătorie chimică, la oraş”.

* Croitoru are caracter, Johannis e „modrigos”

Din şosea se vede mare pancarta PNL. Ne oprim să vedem cam care este activitatea politică la Vlădeşti. Înăuntru, nici vorbă de doctrine, sondaje de opinie sau şedinţe de partid. Este un magazin alimentar şi… punct de vânzare a unor piese de mobilier. Preţuri bune – 30 de lei un „tamburet”, 126 de lei un birou…

Vânzătoarea se întreţine cu vreo trei bunicuţe. Când află femeile că suntem interesaţi de activitatea de partid, ne explică, binevoitoare. „Era sediul partidului, că preşedinte e primarul, dar întâlnirile politice la ţine la Căminul Cultural. Noi nu facem politică…”, ne spune repede vânzătoarea. Tanti Catrina Drujescu (verişoară cu primarul) pune punctul pe i: „Avem pensiile mici, asta e politica noastră! Om merge la vot, să nu le vină să ne taie şi pensiile astea!”.

Deşi pare credulă şi ruptă de realitate în legătură cu pensiile, tanti Catrina ştie tot ce mişcă la Palatul Victoria: „Boc nu mai este, au vrut să-l pună premier pe unul, din Sibiu, dar nu a fost Băsescu de acord. L-au pus pe unul, cum îi zice?, Croitoru, uite, eu îl ştiu pe dumnealui, el pe mine, ba! Mie îmi place de el, cred că o să facă treabă… Se exprimă frumos, are caracter.

Celălalt din Sibiu era prea modrigos, adică prea serios… cestălalt e apropiat de lume”. În timp ce tanti Catrina turuie, vecina se aşează pe un scăunel, spunând încetişor şi serios „hai că e sărbătoare”. Noi, creştini cu frica lui Dumnezeu, întrebăm ce sărbătoare e, că Sfânta Paraschiva a trecut? „E sărbătoare că stăm jos şi râdem”, vine răspunsul Anicăi Soltan, de 71 de ani.

* „Ne cheamă la vot ca pe proşti”

„Pe vremea lui Ceauşescu era mai bine. Lucram la baltă, aveam trei copii, acasă animale, vaci, ghiţei, măgari… munceam, aveam de toate. Acum ce avem? Eu pensie nu am, are soţul opt milioane… La vot? Mergem, dar încă nu ne-am hotărât cu cine să votăm, că niciunul nu e bun…

Măcar când era Iliescu, tot ne mai dădea câte ceva, se mişcau lucrurile. Nimeni nu se gândeşte acum la agricultură, la subvenţii… Toată lumea vorbeşte de guvern, că a căzut, de miniştri, dar spre noi nu se uită nimeni… Aţi auzit vreunul de acolo vorbind de irigaţii, de subvenţii? Nu, ei vorbesc de guverne şi premieri”, ne-au spus soţii Tănase, din Măstăcani, când le-am cerut părerea despre politica ultimelor zile. „Cum ce se întâmplă? Şi copiii îşi dă seama ce se întâmplă! Ne cheamă la vot, ca pe proşti, că în rest, nu le pasă!”.

Explicaţie foto 1: La fântănă, se face politică!

Explicaţie foto 2: Afară siglă de partid înăuntru – magazin!

Citit 1017 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.