Cât de mare e Galaţiul? Dar valabilitatea Planului Urbanistic?

Cât de mare e Galaţiul? Dar valabilitatea Planului Urbanistic?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine mai ştie… *

Pentru ca Primăria să poată elibera în continuare autorizaţii de construcţie şi de demolare, Consiliul Local a aprobat prelungirea perioadei de valabilitate a Planului Urbanistic General (PUG) care expiră peste numai o săptămână.

Noul PUG este în întârziere de 16 luni. De ce? Pentru că autorităţile încearcă să afle, măcar orientativ, întrebând pe la comunele vecine, până unde se întinde municipiul.

Un deceniu

PUG a fost elaborat în perioada 1996–1999 şi aprobat pe 9 noiembrie 1999. Numai că legea prevede că PUG-ul se actualizează periodic la cel mult zece ani. Cum deceniul de existenţă se aniversează peste numai o săptămână, rezultă că documentul expiră.

După cum v-am mai informat, de actualizarea Planului Urbanistic General se ocupă Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză si Consulting.

Noul PUG ar trebui să fie gata în 24 de luni numai că, potrivit arhitectului şef Florentina Iugan, deocamdată a întârziat 16 luni, în prima etapă. În consecinţă, vechiul PUG a fost prelungit până la data intrării în vigoare a celui actualizat. 

În căutarea datelor

Arhitecta şefă a municipiului a explicat că prelungirea planului este o procedură curentă şi la alte municipii.

„Întârzierea e din vina ambelor părţi, şi a contractantului şi a beneficiarului, pentru că iniţial contractul a fost condiţionat că termenele vor fi calculate din momentul transmiterii tuturor datelor de către Primărie”.

„Unele date nu există nici măcar în evidenţa Primăriei, drept pentru care suntem în situaţia de a face rost de ele. Actualizarea suportului topografic este întârziată foarte mult”.

„Discuţiile de ultimă oră cu proiectantul au fost să demareze lucrările pentru etapele următoare în paralel cu finalizarea primei etape”, a explicat Florentina Iugan.

Arhitecta şefă a mai spus că nu se ştie cât va dura obţinerea avizelor necesare noului PUG. Partea proastă este că date despre întinderea oraşului nu există nici la cadastru. Aşa s-a ajuns în situaţia în care autorităţile se iau după PUG-urile comunelor din jur ca să stabilească teritoriul municipiului.

„Există un dosar privind limita teritoriului administrativ al municipiului Galaţi din anii ’60 şi nu a mai fost verificat şi actualizat. Suntem în corespondenţă cu Consiliul Judeţului ca să ne transmită PUG-urile actualizate ale tuturor comunelor limitrofe cu inventarul de coordonate ca să putem deduce teritoriul Galaţiului”, a spus arhitecta.

Cine plăteşte?

Consilierul PC Avram Răvan a reproşat că singurul scop al Comisiei de Urbanism din care face parte este să aprobe planuri urbanistice zonale şi de detaliu.

„Suntem blocaţi cu PUZ-urile şi vom fi blocaţi în continuare prin prelungirea acestui PUG. Obligăm cetăţenii să facă PUZ-uri şi PUD-uri anapoda”.

„De exemplu, cui vrea o casă  pe Arcaşilor îi cerem PUZ pentru că în PUG acolo e porumb, nu locuinţe. Persoana respectivă trebuie să plătească un PUZ pentru că nu a fost terminat la timp noul PUG. Eu cred că există un interes al arhitecţilor să se facă PUZ-uri şi PUD-uri în continuare”.

„Este posibil ca oamenii să cheltuiască 40 de milioane de lei vechi pentru un PUZ şi noi să îl refuzăm. După prelungirea PUG orice cetăţean obligat să facă PUZ se poate îndrepta împotriva noastră, să îi plătim documentele pentru că nu am aprobat la timp acest PUG. Eu aş propune ca toate PUZ-urile ce vor urma să fie suportate de cei care sunt vinovaţi că nu s-a aprobat la timp noul PUG”, a spus Avram. Dar nu l-a luat nimeni în seamă.

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.