Eu cum votez? (7)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Votul alb a devenit nul! *

La alegerile uninominale din 30 noiembrie 2008, alegătorii au avut pentru prima dată ocazia să sancţioneze clasa politică votând alb, adică lăsând buletinul de vot curat, fără nicio ştampilă. Acesta a fost şi a rămas singurul scrutin la care voturile care nu purtau nici urmă de ştampilă cu menţiunea „VOTAT” erau proclamate voturi nule.

La alegerile de la finele acestei săptămâni, românii nu mai au posibilitatea să dea un vot de blam candidaţilor sau să ignore întrebările referendumului votând alb.

Potrivit legii, fiecare alegător are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat. Ştampila cu menţiunea "VOTAT" se aplică înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele

candidatului pe care îl votează sau răspunsul dorit la întrebările referendumului.

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.

Care sunt voturile valabile?

Sunt valabile buletinele de vot pe care opţiunea alegătorului este evidentă, deşi ştampila cu menţiunea "VOTAT" aplicată a depăşit limitele patrulaterului, buletinele de vot pe care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un

patrulater cât şi în afara oricărui alt patrulater.

Efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora! Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate! Se pare că legiuitorii s-au temut de mesajul dur al votului alb şi de aceea nu l-au mai legiferat.

Citit 574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.