Cum a pierdut PSD municipiul Galaţi?

Cum a pierdut PSD municipiul Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PSD Galaţi a tăcut mult în ultima vreme. Cam tot anul, dacă ne gândim că prima conferinţă de presă din 2009 a fost făcută cu ocazia ieşirii de la guvernarea cu PD-L, guvernare unde a avut funcţii importante: un ministru-vicepremier, un secretar de stat şi doi consilieri de stat.

Poate că acest fapt l-a costat la vot. PSD nu s-a omorât nici cu publicitatea electorală, cu excepţia invaziei de panouri în şir indian cu Mircea Geoană şi a unui spectacol-întrunire electorală.

După ani de zile şi reprize de vot în care PSD a spulberat totul în municipiul Galaţi şi în care s-a obişnuit să ia partea leului, social-democraţii au simţit acum gustul înfrângerii.

Şi tot pentru prima dată, PD-L simte vânt electoral din pupa reuşind să vopsească oraşul roşu în portocaliu. Haideţi să vedem când şi cum a început PSD să piardă în municipiul Galaţi şi cum a crescut PD-L în ochii gălăţenilor.

PSD a luat totul în vara lui 2008

La alegerile locale din vara lui 2008, PSD a luat Primăria, graţie lui Dumitru Nicolae, şi cele mai multe mandate în Consiliul Local Galaţi, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost de numai 44,52 la sută.

Tot atunci, PD-L a pierdut fotoliul de edil-şef pe mâna lui Andrei Lişinschi, iar consilierii propuşi au fost cu cinci procente mai puţin votaţi decât cei ai PSD.

Victorie mare, rezultat mic

Pe fondul unei participări la vot extrem de mici, sub 40 la sută, la alegerile uninominale pentru Parlament, din toamna lui 2008, PSD a fost din nou marele învingător, chiar şi fără loc în Casa Poporului.

Toate colegiile de deputaţi şi de senatori din municipiul Galaţi au fost câştigate, la numărătoarea voturilor, de social-democraţi.

Dar legea a făcut ca mari învingători ai colegiilor, Nicolae Bacalbaşa, Viorel Mânzu şi Aurel Nechita, să piardă mandatul în favoarea celor pe care îi surclasaseră: Paul Ichim (PNL), Marius Necula (PD-L), Mihail Boldea (PD-L).

La Senat, partidul roşu-Ferrari şi-a adjudecat un frumos rezultat de 43,89 la sută pe municipiul reşedinţă de judeţ, dar niciun senator.

Precizăm că PSD a câştigat atunci pe colegiile din judeţ două mandate de senator: Laurenţiu Chrivăsuţă şi Gheorghe Saghian. În contrapartidă, cu un rezultat mai mic cu nouă procente, 34,63 la sută, obţinut tot în municipiu, PD-L a câştigat atunci un senator, pe Marius Necula.

Se întoarce roata

Rezultatele obţinute de PSD, în municipiul Galaţi, la alegerile europarlamentare din vara acestui an, ar fi trebuit să fie semnalul de alarmă că situaţia nu-i deloc a bună, chiar şi în cazul unei prezenţe la vot de numai 26 la sută!

PSD a adunat 34,80 la sută din voturile valabil exprimate de gălăţeni. Rezultatul era cu şapte procente mai jos decât cel obţinut pe judeţ.

Social-democraţii nu au simţit cum PD-L le suflă în ceafă de la patru procente distanţă. Iar un simplu calcul matematic ar fi trebuit să-i pună pe jar: PD-L + EBa au obţinut în municipiul Galaţi 36,54 procente, deci depăşeau scorul PSD!

Geoană, înfrânt în turul I şi II

Guvernarea alături de PD-L a erodat, cu siguranţă imaginea social-democraţilor la Galaţi. În condiţiile în care PSD a avut posturi importante – vicepremierul şi ministrul Internelor Dan Nica, secretarul de stat Aurel Nechita, doi consilieri de stat – rezultatul obţinut în turul I al alegerilor prezidenţiale a fost unul mic.

E drept, participarea la vot a fost una de proporţii, peste 50 la sută! Mircea Geoană a obţinut la vot, în municipiul Galaţi, un procent mai mic chiar decât cel luat de Dumitru Nicolae în primul tur al alegerilor din 2008.

Nicolae priveşte de sus, de la înălţimea celor 35,48 procente, rezultatul de 28,43 procente al prezidenţiabilului Geoană. Traian Băsescu a triumfat în turul I cu 31,94 procente, în condiţiile în care în această campanie electorală nu a călcat în municipiul nostru.

Dacă vă amintiţi, şi în 2004 Băsescu a fost câştigător în municipiul Galaţi. Turul al doilea al prezidenţialelor a aprofundat înfrângerea în municipiul Galaţi a PSD: 50,88 la sută - Băsescu, 49,12 la sută - Mircea Geoană. Pe Geoană l-a salvat judeţul, astfel încât să se considere câştigător la Galaţi.

Dacă lucrurile continuă astfel, PSD Galaţi riscă să aibă soarta PSD Tecuci unde social-democraţii au pierdut totul în 2004 şi de atunci nu au mai recuperat nimic.

Ar mai fi de spus că PSD a pierdut primul loc pe podium în condiţiile în care prezenţa la vot nu s-a mai redus la propriul său bazin electoral, ci a sărit de 55 la sută. Ne contrazice careva?

Citit 2315 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.