De ce a fost Ciumacenco la Edinburgh?

De ce a fost Ciumacenco la Edinburgh?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Investiţie-surpriză în Galaţi *

Timp de aproape o săptămână, viceprimarul PSD al municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco (FOTO), s-a aflat peste hotare, la Edinburgh. Vizita a fost justificată de cea de-a treia întâlnire de lucru pe proiectul FIN - URB – ACT .

Este vorba despre un proiect cu fonduri europene în valoare de 710.000 euro, care se derulează pe o durată de 2 ani şi în care sunt implicate 7 oraşe din ţările membre ale UE printre care Roma din Italia, Gijon din Spania, Aveiro din Portugalia, Maribor din Slovenia şi Reims din Franţa. Oraşul Aachen din Germania este liderul proiectului.

După experienţa avută alături de administraţiile locale ale altor oraşe europene, vicele s-a declarat uimit: „Am rămas neplăcut surprins să constat că probleme care sunt în România sunt şi în alte ţări. Oraşele Leipzig sau Edinburgh au aceleaşi probleme ca şi noi. Nici ei nu ştiu să atragă fonduri europene pentru IMM-uri”.

„Spania şi Irlanda sunt singurele excepţii. Germania, Scoţia şi Anglia au probleme mari, cele mai utile instrumente pentru atragerea de fonduri sunt băncile şi leasingul. Birocraţia e foarte mare faţă de proiectele europene. În Leipzig, sunt centre de informare care oferă consultanţă firmelor şi asta ar trebui să facem şi noi”, ne-a declarat viceprimarul.

Ciumacenco a explicat că acest program FIN – URB – ACT are scopul de a crea infrastructura în comunităţile locale - primărie, bănci - pentru a ajuta firmele să atragă fonduri europene.

„Există un grup local de lucru şi întâlnirile au loc în mai multe oraşe. La întrunire am discutat despre atragera fondurilor pentru a ajuta mediul de afaceri din oraş”.

„Am fost acolo pentru a învăţa cum la ei merg lucrurile şi la noi nu, pentru a vedea unde greşim noi, cum au reuşit ei să rezolve anumite probleme. M-am întâlnit numai cu autorităţi. De exemplu, am discutat cu Lordul Provost (The Lord Provost of Edinburgh), şeful consiliului local, funcţie care există de la 1296”, a declarat Ciumacenco.

Nu ştim ce şi-a luat viceprimarul ca suvenir, dar sigur nu este vorba de un kilt.

Despre ce-o fi vorba?

Revenind pe meleagurile noastre mioritice, viceprimarul ne-a dezvăluit că în scurtă vreme Galaţiul va avea parte de o mare investiţie industrială. Deci nu e vorba de un mall, dar obiectul de activitate este încă secret.

Tot ce am putut afla este că autorităţile au negociat concesionarea la un tarif mai mic a unui teren pentru o investiţie majoră în oraş.

„Când lucrurile vor fi concretizate vom discuta. Este o investiţie de impact. Nu e vorba de mall, ci de producţie, de industrie. În două luni va avea PUZ depus pentru aprobare şi se va face documentarea pentru autorizaţie de construcţie. Vor fi create 243 de locuri de muncă”, a declarat Nicuşor Ciumacenco.

Citit 1351 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.