Ghici cine vine la Prefectură?

Ghici cine vine la Prefectură?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Abia numită de patru luni, subprefecta Aurora Luchiniuc (FOTO 1) a fost schimbată din funcţie * Înlocuitorul este un fost şef al Gărzii de Mediu Galaţi * Schimbarea Aurorei Luchiniuc are „o componentă politică” * Oficial, nici un reproş, neoficial, prea multă conştiinţă *

După patru luni şi nouă zile de la numirea în funcţia de subprefect a judeţului Galaţi, Aurora Luchiniuc a încetat să mai exercite acest mandat, prin Hotărâre de Guvern, semnată de secretarul de stat MAI, Mihai Capră (FOTO 2), fostul prefect al Galaţiului în perioada 2005-2008.

Oficial, Aurora Luchiniuc a fost schimbată din funcţie „din motive de eficientizare a activităţii Prefecturii”, însă neoficial se vorbeşte despre încăpăţânarea cu care dumneaei a respectat legea… Şi doar Mihai Capră o cunoştea!

Cine este Aurora Luchiniuc?

Aurora Luchiniuc este una din cele mai cunoscute figuri din Prefectura Galaţi şi acest lucru deoarece lucrează de foarte mult timp acolo, fiind considerată un excelent profesionist în materie de drept.

Ieri, Aurora Luchiniuc a refuzat să comenteze în vreun fel demiterea sa. De altfel, Luchiniuc a fost dintotdeauna o prezenţă discretă, chiar şi după momentul 30 octombrie 2009, când a fost numită subprefect al judeţului Galaţi, de către secretarul de stat, Mihai Capră.

Reamintim că doamna Luchiniuc a fost numită subprefect în locul lui Cosmin Păun, numit, la rândul său, pe 2 octombrie, prefect al judeţului Galaţi.

Numirea din octombrie 2009 nu a fost însă o premieră pentru Aurora Luchiniuc. Dumneaei a mai ocupat această funcţie în perioada 2006-2008, pe când Mihai Capră era prefect al judeţului Galaţi.

Înainte de această perioadă, Aurora Luchiniuc a ocupat funcţia de secretar general al Prefecturii, iar din 2008, de când a fost schimbată din funcţia de subprefect (în locul ei fiind numit actualul subprefect Paul Florea) şi până pe 30 octombrie 2009 a îndeplinit funcţia de inspector guvernamental.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la acea vreme, Aurora Luchiniuc deţine cinci terenuri, din care două intravilane şi trei agricole, două apartamente şi două case de locuit (din care una în construcţie) şi are credite la două bănci, în valoare totală de 144.000 de lei.

„Schimbarea nu trebuie luată ca o sancţiune”

Prin Hotarârea de Guvern nr. 182 din 9 martie 2010, „încetează exercitarea cu caracter temporar a funcţiei de subprefect de către doamna Aurica Luchiniuc, hotărârea intrând în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 158 din 11 martie 2010. În funcţia de subprefect a fost numit domnul Daniel Ovidiu Tudorache, prin Hotărârea de Guvern nr. 183 din 9 martie 2010”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, investirea oficială a lui Daniel Tudorache  va avea loc luni, la ora 12, în sala mare a Palatului Administrativ.

Cum decizia de schimbare din funcţie a Aurorei Luchiniuc a fost semnată chiar de fostul ei coleg şi prefect de Galaţi, actual secretar de stat MAI, Mihai Capră, l-am întrebat care a fost motivul schimbării? „S-a luat această decizie din motive de eficientizare a activităţii din Prefectură”, a răspuns Mihai Capră.

Adică doamna Luchiniuc a greşit cu ceva, nu a lucrat bine? „Nu este vorba despre aşa ceva, doamna Luchiniuc este un profesionist şi vom avea nevoie în continuare de dânsa, în prefectură, pe un post de funcţionar public, până când se va pensiona… În nici un caz schimbarea nu trebuie luată ca o sancţiune”, a precizat Mihai Capră. 

Dar cum? Că avansare sigur nu este… „Trebuie înţeles că în orice numire există şi o componentă politică. Şi nu pot spune că o astfel de numire nu are şi o implicare politică”, a explicat Mihai Capră, care îşi menţine punctul de vedere exprimat chiar de pe vremea când legislaţia a mai interzis prefectului şi subprefecţilor să mai fie membri de partid: „este o ipocrizie pe care poate va veni timpul să o îndreptăm”.

Cine este noul subprefect?

După ce şi-a exprimat admiraţia faţă de profesionalismul doamnei Luchiniuc, l-am întrebat pe Mihai Capră ce îl recomandă pentru funcţia de subprefect pe Daniel Tudorache?

„Îl cunosc de când era şef la Garda de Mediu, chiar ştiu că a aplicat nişte măsuri ceva mai dure la acea vreme faţă de combinatul siderurgic ArcelorMittal”.

„Ştiu că este un bun profesionist, a absolvit Facultatea de Hidrotehnică şi acum este în anul IV la Facultatea de Drept… Poate că nu are aceeaşi pregătire ca doamna Luchiniuc, dar întotdeauna trebuie să fie un prim pas, nu?”, ne-a declarat Mihai Capră.

Care a adăugat că nu va veni, luni, la numirea lui Tudorache în funcţie, „pentru că de la începutul anului şi până acum numai în coduri stăm”…

Despre Daniel Tudorache am aflat, din declaraţiile de avere şi interese afişate pe site-ul Gărzii de Mediu, că nu este membru al vreunui partid politic, că deţine un teren intravilan, la Tecuci, unde are şi o casă de locuit, un autoturism Opel, o rulotă şi un credit de 6.800 de euro, contractat în 2007 şi pe care trebuie să îl achite până în 2013.

De numele lui Daniel Tudorache se leagă şi câteva articole de presă din vara lui 2008. Acesta a fost schimbat din funcţie la 24 de ore după ce, în calitate de şef al Gărzii de Mediu Galaţi, aplicase o amendă de 200.000 de lei combinatului siderurgic pentru depăşirea emisiilor de noxe la UCC.

De altfel, Garda de Mediu Galaţi nu este pentru prima oară când dă Guvernului un specialist; fostul şef al Gărzii de Mediu, Gabriel Panaitescu, a fost numit în 2008 prefect al judeţului Galaţi, iar în primăvara lui 2009 a fost schimbat din funcţie şi numit inspector guvernamental.

„Nu mă mai miră nimic!” – spune liberalul Dobre

Schimbarea Aurorei Luchiniuc din funcţia subprefect nu l-a mirat pe deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Mă mai miră ceva? După Ordonanţa 37, după Ordonanţa 105, după Legea de modificarea a lui 188 făcută pe lângă Regulamentul Camerei Deputaţilor… Cam aşa sunt toate, nu mă mai miră nimic!”, a spus fostul secretar de stat la Administraţie şi Interne.

Dobre a recunoscut că noul subprefect numit, Daniel Ovidiu Tudorache, a avut cândva susţinere liberală, lucru privit ca o laudă la adresa partidului său.

„Se pare că singurii care au oameni pe care se poate conta în administraţie sunt liberalii. Toţi vin, bat la uşile  noastre, bat la uşile colegilor noştri… Înclin chiar să cred că dl Toader e  liberal un pic”. (Victor Cilincă)   

Teoria conspiraţiei faţă cu „reacţiunea”

Aşadar, oficial, Aurora Luchiniuc a fost schimbată din funcţie fără prea multe explicaţii.

Neoficial însă, se vorbeşte că fosta subprefectă a deranjat, respectând legea, inclusiv în cazul validării anumitor hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, asupra cărora prefectul s-a antepronunţat înainte ca acestea să primească avizul de legalitate, precum prelungirea termenului de valabilitate a PUG sau taxa de ecarisaj…

Hotărâri destul de importante ca să blocheze activitatea unui oraş ca Galaţiul…

Iar dacă la acest zvon se adaugă şi cealaltă teorie a conspiraţiei, potrivit căreia toţi membrii şi susţinătorii PD-L au ca rol „torpilarea” primăriei conduse de social-democratul Dumitru Nicolae, „fandacsia e gata”, vorba lui Nenea Iancu…

Citit 2012 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.