600 de lei în minus la coşul familiei?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe soţie o doare capul des? Pe soţ îl dor şalele? Pe soacră o chinuiesc reumatismele, iar tata mare suferă de stomac sau de prostată? Trist, dar şi costisitor. Pentru că, începând de anul viitor, dacă vor să-şi trateze problemele de sănătate nu o vor mai putea face fără să plătească. 600 de lei pe an!

După ce a trecut victorios de Senat, proiectul de lege care prevede introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate aşteaptă acum votul Camerei Deputaţilor.

Dacă trece şi de această cameră decizională, deputata PSD de Galaţi, dr. Lucreţia Roşca, spune că legea se va aplica de la 1 ianuarie 2012. În consecinţă, fiecare dintre noi va trebui să plătească 600 lei anual.

Excepţie fac copii până la 18 ani, tinerii până la 26 de ani dacă sunt elevi, absolvenţii, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii şi studenţii dacă nu realizează venituri din vreun job.

Tot legea îi scuteşte de coplată pe bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate şi pensionarii care au venituri de până la 700 de lei lunar. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în total, de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane, dar numai dumneavoastră ştiţi dacă vă număraţi sau nu printre ele.

Nu ştim dacă vă încălzeşte sau nu cu ceva, dar vă mai s

punem că introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. 

N-ai bani, nu te duci la doctor!

Cam acesta ar fi pe scurt mesajul medical al coplăţii. „Fără adeverinţa că ţi-ai achitat aceşti 600 de lei, oriunde te-ai duce nu poţi să deschizi o uşă pentru a cere servicii medicale. Nu poţi apela nici la medicul de familie, nici la specialist.

Poţi să ajungi la spital şi să beneficiezi de consultaţie şi de tratament doar pentru o urgenţă medicală. După câte s-au discutat la comisie, persoana care ajunge în spital va plăti 100 de lei şi apoi funcţie de câte analize face va plăti în plus.

De exemplu o hemoglobină va fi un leu. Un RMN – 200 de lei. Suma de şase milioane de lei vechi se va plăti foarte repede, pentru că dacă ai nevoie de un diagnostic, o internare, nu ai altă soluţie decât să plăteşti”, a declarat dr. Lucreţia Roşca.

Trece sau nu?

Proiectul care reglementează această coplată în sistemul de sănătate a fost respins în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, din cauza faptului că parlamentarii din arcul puterii au avut alte treburi mai importante decât participarea la lucrările comisiei.

Soarta coplăţii va fi decisă în plen. Întrebată de şansele ei de a trece, dr. Lucreţia Roşca nu a putut da un răspuns sigur şi optimist: „Şansele sunt egale, jumătate-jumătate. Mă gândesc însă că un asemenea act normativ îl atinge în mod negativ pe fiecare cetăţean şi nici parlamentarii de la guvernare nu îşi permit aşa ceva”.

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.