Comasare sau nu? Decizie grea pentru salvarea Spitalului Judeţean

Comasare sau nu? Decizie grea pentru salvarea Spitalului Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru ca Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” să nu-şi piardă statul de unitate sanitară de categoria a doua, aleşii judeţeni iau în calcul comasarea lui cu Spitalul de Psihiatrie. Numai că acesta din urmă se află în subordinea Consiliului Local şi fără acordul municipalităţii el nu ar putea fi preluat şi comasat cu Spitalul Judeţean.

La recenta şedinţă a aleşilor judeţului, vicepreşedinta Consiliului Judeţului, liberala Tania Bogdan, a tras semnalul de alarmă asupra ameninţării serioase care există ca Spitalul Judeţean să-şi piardă gradul, pentru că nu îndeplineşte condiţiile din legea de clasificare a spitalelor. „Singura problemă mai dificil de rezolvat şi care o să cadă în sarcina Consiliului Judeţului, dar şi în sarcina Consiliului Local este aceea de comasare a Spitalului de Psihiatrie cu Spitalul Judeţean.

Există un proiect de hotărâre care sper să intre cu caracter de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, pentru că vrem să nu existe risc de subfinanţare a Spitalului Judeţean. Câştigul pentru Spitalul de Psihiatrie este că va face parte dintr-un spital de categoria a doua, care va fi finanţat mai bine decât este acum. Categoria a doua a Spitalului Judeţean este vitală pentru ce înseamnă sănătatea în judeţul Galaţi”, a spus liberala Tania Bogdan. Preşedintele CJ, Eugen Chebac, a anunţat că i-a dat deja Direcţiei de Patrimoniu sarcina să întocmească proiectul de preluare din patrimoniul municipiului Galaţi a Spitalului de Psihiatrie.

Şi CL trebuie să fie de acord!

Consiliul Judeţului nu va putea face comasarea dacă nu este de acord şi Consiliul Local, în grija căruia se află în acest moment Spitalul de Psihiatrie. E greu de spus ce decizie vor lua aleşii locali, cert este că viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco nu este foarte încântat de perspectivă: „Personal, eu consider că Spitalul de Psihiatrie trebuie să rămână la Consiliul Local, dar trebuie privită problema în ansamblu.

Am înţeles că dacă nu se face comasarea, există posibilitatea ca Spitalul Judeţean să piardă din finanţare. În mod normal nu ar trebui să se pună problema aşa. Spitalul Judeţean, la câte secţii are, putea să se organizeze pentru a-şi face o secţie de psihiatrie. Primăria chiar a investit foarte mulţi bani în spitalele pe care le are în subordine! Am acordat atenţie şi pe undeva este nedrept ca după ce faci investiţii, creezi un mecanism care să funcţioneze bine, să trebuiască să predai un astfel de spital către CJ. Dar nu contează ce vreau eu sau primarul Dumitru Nicolae sau consilierii, va trebui să vedem care sunt repercusiunile dacă nu facem acest lucru”, a declarat Ciumacenco.

Citit 3003 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2011 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.