Subvenţie unitară la căldură şi în 2012?

Subvenţie unitară la căldură şi în 2012?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atât societatea Apaterm, cât şi viceprimarul PNL Mircea Cristea cer menţinerea în 2012 a preţului local al energiei termice facturate populaţiei la nivelul actual, de 247,73 lei/Gcal inclusiv TVA, şi a subvenţiei unitare pentru energia termică furnizată populaţiei - 64,28 lei/Gcal *

La şedinţa Consiliului Local de astăzi, aleşii ar fi trebuit să stabilească noi reguli de acordare a subvenţiei de la bugetul local pentru căldura furnizată în sistem centralizat, reguli aplicabile de la 1 ianuarie 2012. Propunerea lansată de grupul PDL, încă din luna septembrie, a fost ca subvenţia să nu mai fie unitară, ci să se acorde în mod diferenţiat, pe persoană şi categorii de venituri. Însă, proiectul de hotărâre care se va afla astăzi pe mesele aleşilor este iniţiat de către viceprimarul PNL Mircea Cristea, şeful Comisiei pentru Servicii Publice, şi prevede menţinerea preţului actual pentru energia termică facturată populaţiei şi a subvenţiei unitare care se acordă de la bugetul local.

Viceprimarul liberal susţine că propunerea sa este una tehnică, fără culoare politică. Cristea spune că a luat la puricat actul normativ privind acordarea ajutoarelor de căldură şi că legea cuprinde o serie întreagă de prevederi fără logică şi realism. Liberalul afirmă că nu i se pare corect ca persoanele cu venituri de 700 de lei să fie considerate sărace şi să poată beneficia de ajutoare de căldură, iar cele cu venituri de 800 de lei să fie atât de bogate încât să-şi permită să plătească preţul întreg pentru căldură, de peste 300 de lei pe gigacalorie.

Mai mult, conform datelor prezentate de Comisia de căldură a Primăriei, în perioada 14 octombrie – 20 noiembrie s-au înregistrat nu mai puţin de 20.022 cereri pentru acordarea ajutorului de căldură şi că la 60 la sută dintre cereri (aproximativ 12.000) trebuie efectuate anchete sociale.

În aceste condiţii, Consiliul Local ar fi trebuit să emită o hotărâre prin care să se elimine subvenţia de la bugetul local, iar preţul de facturare la populaţie trebuia majorat astfel încât să acopere integral preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, şi să se stabilească ajutoare pentru încălzirea locuinţei, în completarea celor acordate de la bugetul de stat. De aceea, hotărârea aflată pe ordinea de zi a aleşilor propune păstrarea în anul 2012 a preţului local al energiei termice facturate populaţiei la nivelul de 247,73 lei/Gcal inclusiv TVA şi a subvenţiei unitare pentru energia termică furnizată populaţiei la nivelul de 64,28 lei/Gcal.  Aplicarea acestora în continuare reprezintă, în opinia iniţiatorului, o soluţie de asigurare a nivelului plăţilor către producătorul de energie termică – Electrocentrale – dar şi un sprijin real adus populaţiei. Rămâne însă de văzut ce vor decide aleşii locali şi dacă propunerea lui Mircea Cristea va fi votată.

Citit 1775 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.