Cum se circulă în oraş pe timp de iarnă? (FOTO)
Foto: Foto: Sorin Pană

Cum se circulă în oraş pe timp de iarnă? (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi afară nu a fost ger şi nici viscol, astfel încât să nu se poată interveni în noaptea de luni spre marţi, ieri dimineaţă Galaţiul era aproape paralizat de zăpadă. Dacă străzile principale erau circulabile – unele din ele chiar „la asfalt”, lucru lăudabil – pe aleile dintre blocuri a fost jale mare, că nici maşinile Ecosal nu au mai ajuns să încarce gunoiul. În timp ce gălăţenii i-au pomenit de toţi sfinţii pe cei de la primărie, autorităţile au explicat simplu: mai mult nici nu se poate! 


Sport extrem: săritura cu lopata către maşină

Nămeţii cât casa au acoperit, deopotrivă, autovehiculele, trotuarele şi şoselele, motiv pentru care cine a vrut să plece cu  maşina personală a făcut sport de la primele ore ale dimineţii: măturatul maşinii, dezgheţatul parbrizului şi lunetei şi neapărat deszăpezirea la lopată, pentru a degaja omătul din jur. Iar la veselia generală au contribuit, ca de obicei, câinii maidanezi care, jucăuşi, s-au distrat împrăştiind gunoiul neridicat de Ecosal tot din cauza aleilor acoperite cu prea multă zăpadă. 



Cu toate că viceprimarul Nicuşor Ciumacenco explica luni seară că, în general, noaptea acţionează cu utilajele de deszăpezire pe străzile principale dar şi pe aleile dintre blocuri, ieri dimineaţă nu era nici un semn că în unele cartiere ar fi tulburat somnul gălăţenilor vreun tractor cu lamă. Aşa că aleile dintre blocurile din Micro 16, 17, 19, 21 erau neatinse de vreun utilaj. Fiecare şi-a croit drum cum a putut printre nămeţi, dovedind că Galaţiul nu este format doar din leneşi, aşa cum se vede România dinspre Palatul Victoria…



Ghinionul de a nu a avea vecin de cartier vreun baştan   

De fiecare dată când ninge, aflăm de la primărie că s-a intervenit şi în cartiere, dar în primul rând în cele din centru: Mazepa I şi II, Ţiglina I şi II. De ce nu se începe invers, dinspre periferie către centru este întrebarea firească pe care o pun gălăţenii de la marginea oraşului care nu au vecini de bloc pe primar, vice, consilierul cutare sau parlamentarul Y.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco răspunde: „nu are nici o legătură că în centru locuiesc anumite persoane… Pur şi simplu acţionăm în cartierele cele mai încâlcite. Dacă nu aş deszăpezi în Mazepa, ar fi tot centrul oraşului blocat! Am acţionat şi azi noapte [luni spre marţi] în cartierele din centru şi până mâine dimineaţă [miercuri] vom intra în toate cartierele. Conform planului, când ninge se acţionează în primul rând pe străzile şi bulevardele principale, în al doilea rând pe străzile mari din cartiere, precum Nae Leonard sau Regiment 11 Siret şi abia în al treilea rând pe străzile mici din cartiere. Până acum am asigurat primele două categorii de străzi”. Un răspuns pentru Emil Popa, un cititor care a postat mesajul: ”de mai bine de 3 săptămâni ne chinuim să ieşim la lumină cu autovehiculele din parcarea blocului în care locuim. Civilizaţia ţine până în strada Cluj, noi cei din blocurile de pe General Ieremia Grigorescu, din Galaţi, trăim departe de ea. (…) Ghinionul face ca pe strada noastră să nu stea nici măcar un parlamentar, nici măcar un consilier, sau măcar un funcţionar din primărie, ori din prefectură, aşa că vom aştepta vremuri mai bune să putem să ne mişcăm. Eventual primăvara”.       

Probleme în descărcarea ghenelor de gunoi  

Mai multe cartiere ale oraşului au avut probleme cu gunoiul; ghenele nu au fost descărcate de resturi în maşinile Ecosal, imaginile fiind deplorabile, căci mizeria contrastează şi mai mult pe zăpada imaculată. Dacă în unele cazuri ghenele pline se află la stradă, precum cele de pe bulevardul Dunărea, în alte cazuri punctele gospodăreşti sunt în spatele blocurilor, asediate de zăpadă.



„Avem într-adevăr, probleme în ridicarea gunoiului, din două motive: o dată pentru că oamenii parchează maşinile aiurea, pe alei şi nu putem intra cu maşinile până la ghene. De altfel, acesta este şi motivul pentru care pe unele alei nici nu putem deszăpezi. Dar mai este un motiv: din cauza restricţiilor guvernamentale privind angajările, cei 42 de şoferi ai Ecosal care lucrează pe maşinile de gunoi lucrează acum şi pe utilajele de deszăpezire. Normal că pentru ridicarea gunoiului se folosesc mai puţine maşini şi, deci, activitatea se derulează mai greu”, a explicat viceprimarul.

Zăpada nu se încarcă, aşteptăm să o topească soarele!

Ieri dimineaţă,  bulevardul Coşbuc era deszăpezit doar pe jumătate, adică doar pe banda a doua, motiv pentru care traficul rutier era îngreunat. „Tehnic nu se poate să bag tractoarele cu lamă până aproape de bordură, se strică bordurile. În plus, în această după amiază se trece la lărgirea benzilor de circulaţie”, a explicat, la prânz, vicele.



Cât priveşte „parapetul” de zăpadă (moale, că nu este ger, deci uşor de ridicat) care transformă maşinile parcate la bordură în adevărate prizoniere, Ciumacenco rămâne ferm: zăpada nu se poate şi nici nu se va încărca în maşini pentru a fi transportată în afara oraşului pentru că operaţiunea presupune costuri foarte mari: „Şi aşa avem un buget limitat pentru deszăpezire, de un milion de lei, pe care cred că l-am epuizat cu acţiunea de aseară. Am cerut Prefecturii alocarea a încă un milion de lei, de la rezerva Guvernului, dar rămâne de văzut cât vom primi… Cu banii pe care i-am avut atât putem face. Eu le dau dreptate oamenilor că sunt nemulţumiţi, dar şi ei trebuie să înţeleagă că facem tot ce putem în condiţiile date”. În atare situaţie, nu ne mai rămâne decât să cărăm singuri zăpada care ne încurcă, aşa cum deja unii din noi au făcut-o.



Citit 2141 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 09:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.