Cine-a machiat monumentul de la Nămoloasa?

Cine-a machiat monumentul de la Nămoloasa?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rujat, machiat şi colorat ca o cocotă, în cămaşă verde-praz cu mâneci suflecate, pantaloni cazoni şi bocanci proaspăt lustruiţi, Soldatul, monumentul din centrul comunei Nămoloasa, zace de ani buni în această umilitoare situaţie. Pe soclul bătut de vânturi şi de ploi se mai pot citi încă numele eroilor căzuţi în primul şi al doilea război mondial.

Monumentul e „doi într-unul: pe placa din faţă, sunt scrise numele ostaşilor căzuţi în 1916-1918, iar în lateral, o placă de marmură aminteşte de jertfa celor ucişi pe câmpul de luptă în 1941-1945.

Mâna ostaşului se sprijină pe o armă. Cineva i-a agăţat exact de braţ o coroniţă veselă de flori roş-portocalii de plastic. Parcă ar fi scos-o la vânzare, aşa arată statuia. Şi când te gândeşti că aici a fost linia fortificată Focşani – Nămoloasa – Galaţi…

Primarul comunei, învăţătorul Adrian Răzmeriţă, ne-a declarat că vrea să ia măsuri pentru a reda imaginea monumentului: „Deja am luat legătura cu cei de la Monumente, să vină să îl aranjeze. Prin 2004 a fost vopsit. Cei care au făcut acest lucru nu au ştiut că trebuie să ia legătura cu autorităţile. Până la urmă nu pot să-i acuz de rea intenţie pentru că monumentul, făcut din ipsos, arăta dezastruos. Când vine un pictor să picteze troiţa, atunci o să aranjeze şi soldatul, să-i dea forma pe care o merită”, ne-a declarat primarul. 

Directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Galaţi, Sergiu Tofan, ne-a declarat că nu are informaţii despre autor şi data la care a fost inaugurat monumentul din Nămoloasa. În schimb, pe 26 ianuarie, a remis Primăriei din Nămoloasa un document oficial prin care cere lista monumentelor de for public, din care face parte şi soldatul, precum şi numele celor care au avizat şi executat modificările la monument.

Foarte categoric, Sergiu Tofan se gândeşte la sancţionarea celor care au prejudiciat monumentul, aşa cum prevede articolul 10 din Legea 120/2007, actul normativ care reglementează monumentele de for public: „Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure protejarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public aflate în administrarea lor. Distrugerea sau degradarea monumentelor de for public se sancţionează potrivit prevederilor Codului penal”.

Ne întrebăm însă de ce Direcţia de Culte reacţionează abia în 2009, în condiţiile în care ziarul nostru a sesizat situaţia în care se află soldatul de mai multe ori, şi în 2004 şi în vara lui 2005.

Citit 1940 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.