Centrale termice subvenţionate de Primărie?

Centrale termice subvenţionate de Primărie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 115.000 de apartamente convenţionale, Apaterm mai dă căldură la doar 80.788 * Restul de 34.212 apartamente sunt încălzite, de regulă, cu centralele termice * În 2011, nu mai puţin de 2.125 de apartamente au cerut debranşarea, şi doar 36 au cerut să fie rebranşate la sistemul de încălzire centrală * Gălăţenii care locuiesc în cele 15.500 de apartamente cuprinse în zona unitară de încălzire sunt obligaţi să rămână dependenţi de Apaterm *

Până la oase, aşa au simţit frigul gălăţenii din cele peste 80.788 de apartamente dependente de Apaterm în noiembrie 2011 când, legal, aveau tot dreptul să primească agent termic. Două săptămâni au tremurat, în vreme ce Electrocentrale şi Apaterm, cu politicienii - vârf de baionetă, îşi revendicau distribuţia agentului termic. Motive de nemulţumire şi chiar revoltă au şi gălăţenii care şi-au montat centrale de apartament, dar plătesc pentru aşa numita „căldură din părţi”. Clienţii captivi ai Apaterm, locatarii celor 15.500 de apartamente cuprinse în zona unitară de încălzire nu sunt nici ei mai fericiţi. Viitorul Apaterm este incert, societatea fiind la mâna justiţiei. Mai mult, între Primărie şi Apaterm nu mai există, de la 31 decembrie 2011, niciun contract valabil privind reţelele edilitare. În prezent SC Apaterm SA Galaţi exploatează bunuri care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi fără a deţine contract de concesiune, şi fără a plăti legal redevenţă către bugetul local. În schimb, preţul pentru energia termică pe care o plătesc gălăţenii cuprinde în calcul şi această redevenţă, situaţie care, juridic, frizează absurdul. Nu e de mirare că în acest context halucinant, cititorii cotidianului „Viaţa liberă” au venit cu propunerea ca Primăria să investească în centrale de apartament acolo unde proprietarii nu-şi pot permite, şi apoi municipalitatea să îşi recupereze bani prin adăugarea unei sume de bani la impozitul anual. În ce măsură o asemenea propunere s-ar putea realiza am încercat să aflăm discutând cu primarul Dumitru Nicolae şi cu oficialii SC Apaterm.

Căldura pe apartamente

În acest moment, SC Apă Canal alimentează cu apă potabilă 115.000 de apartamente convenţionale. Tot peste 100.000 de apartamente a avut, la începutul începuturilor, şi Apaterm racordate la reţeaua de încălzire centrală, dar debranşările succesive au făcut ca ea să ajungă acum la aproximativ 80.788 de clienţi. Anul trecut 2.125 de apartamente s-au debranşat, iar 36 de gălăţeni au cerut să redevină clienţi Apaterm. Deloc fericiţi sunt gălăţenii din cele 15.500 de apartamente incluse în zona unitară care, prin decizia aleşilor locali, nu au voie să îşi schimbe furnizorul de agent termic şi sunt „legaţi pe viaţă” de Apaterm. Dacă punem la socoteală faptul că în noiembrie 2011, când legal ar fi trebuit să aibă căldură, au tremurat în case şi în şcoli, dar şi faptul că soarta Apaterm este la mâna instanţei, viitorul nu arată deloc roz. În plus, în acest moment, preţul plătit de cetăţeni pentru gigacalorie cuprinde şi o sumă pe care Apaterm ar fi trebuit să o plătească la bugetul local cu titlu de redevenţă, dar pe care nu o poate plăti pentru că nu are nicio bază legală pentru folosirea reţelelor edilitare. Că tot veni vorba de ele, reamintim că aleşii au aprobat recent, după luni de amânare, bilanţul termoenergetic anual şi pierderile reale de energie termică la SC Apaterm. Bilanţul indică pierderi totale de energie termică de 25,73 la sută din care pierderi în reţelele de distribuţie a energiei termice - 20,59 la sută, iar pierderi în punctele termice - 5,14 la sută.

„Cogenerarea este cea mai sigură”

Conducerea Apaterm susţine în acest moment că energia termică obţinută prin cogenerare este cea mai sigură şi economică formă de încălzire, dar recunoaşte că e nevoie de investiţii serioase pentru modernizarea reţelei. Potrivit oficialilor Apaterm, în actualizarea “Strategiei de dezvoltare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice din municipiul Galaţi” document votat în 2008 de aleşii locali şi realizat de Global Energy Service, s-a luat în calcul şi varianta centralelor termice, dar s-a decis că nu e soluţia potrivită. Pe baza acestei strategii Apaterm a obţinut finanţări pentru modernizarea punctelor termice. Deşi majoritatea persoanelor aflate în fruntea Apaterm au centrale termice proprii, justificate de faptul că locuiesc la case şi nu la bloc, convingerea lor este că nu centralele de apartament, pe care mai în glumă, mai în serios le numesc „bombe” sunt soluţia viitorului. Inconvenientele sunt faptul că o dată la opt ani ele centralele trebuie înlocuite deoarece nu mai prezintă siguranţă şi posibila majorare dacă nu chiar dublare a preţului gazului metan.

„Centralele nu sunt o soluţie”

Primarul Dumitru Nicolae nici nu vrea să audă de centrale de apartament. „Nu este posibil. Viitorul îl reprezintă încălzirea centralizată. Avem cinci centrale termice pe gaz metan la blocurile ANL şi nu sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată. Energia termică obţinută prin cogenerare are un preţ mai bun. Nu e treaba noastră să punem centrale la apartamente pentru că gălăţenii nu vor plăti mai puţin. Legislativ, este posibilă orice prostie”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Ce ne rezervă viitorul şi dacă vom ajunge precum locuitorii municipiului Tecuci să ne încălzim cu centrale proprii, sau municipalitatea va scoate la licitaţie concesionarea reţelelor edilitare, vom afla curând.

Citit 4199 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Martie 2012 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.