Marius Necula, al treilea Om Bun şi tânăr în cursa pentru primărie?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Marius Necula, al treilea Om Bun şi tânăr în cursa pentru primărie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Perioada de "silentio stampa" în care s-a aflat, până acum, PDL Galaţi se pare că se apropie de sfârşit, o dată cu nominalizarea senatorului Marius Necula drept candidat pentru funcţia de primar al oraşului. În această seară, sunt şanse mari ca nominalizarea sa să fie bătută în cuie, la Bucureşti, unde discuţia este purtată la cel mai înalt nivel din partid, cu preşedintele Emil Boc.

Atuuri care îl recomandă

Nominalizarea lui Marius Necula ar pune, astfel, capăt, perioadei - şi aşa prelungită nejustificat de mult - în care democrat-liberalii au tot evitat să pronunţe numele candidatului PDL la funcţia de primar al Galaţiului. În afară de avantajul tinereţii - căci, cu Marius Necula (48 de ani), numărul candidaţilor tineri la primăria Galaţiului ar ajunge la trei, după lansarea lui Marius Stan (54 ani) şi a lui Nicuşor Ciumacenco (37 de ani) -, senatorul PDL are şi alte atuuri care l-ar putea recomanda pentru a intra în cursa electorală: a îndeplinit atât funcţia de subprefect al Galaţiului (2001-2004), cât şi pe cea de prefect (2004-2005). În plus, la ultimele alegeri, din 2008, când a candidat la şefia CJ Galaţi, Necula a reuşit să întrunească voturile a 46.629 de gălăţeni, obţinând, la alegerile pentru conducerea CJ Galaţi, un procentaj superior partidului. Astfel, Marius Necula a obţinut 21,17 la sută, în timp ce PDL a avut cam cu patru procente mai puţin, transformate într-un deficit de 6.000 de voturi. Cum şi candidatura pentru primărie este, ca şi cea pentru preşedinţia CJ, tot una "nominală" (căci, deşi există o listă de partid în spate, în general, cetăţenii votează omul, nu partidul), Marius Necula ar avea şanse să depăşească, pe 10 iunie, procentul unui partid şi aşa aflat în evident proces de eroziune - un fenomen inevitabil oricărei formaţiuni aflate la guvernare.

Imaginea unui partid fără candidat propriu

Pe de altă parte, faptul că PDL a încheiat, în plan local, parteneriatul cu UNPR (în cadrul Alianţei Pentru Progres - APP) înclină pentru nominalizarea unui democrat drept candidat la primărie, în condiţiile în care candidatul APP pentru CJ este cel susţinut de progresişti (actualul preşedinte al judeţului, Eugen Chebac). Stabilirea lui Necula drept candidat ar justifica, până la urmă, valoarea PDL, căci susţinerea unui alt candidat, eventual din afara politicii ar putea fi interpretată chiar şi ca o dovadă a inexistenţei oamenilor de valoare din interiorul organizaţiei. Şi nu în ultimul rând, nominalizarea lui Necula drept candidat ar fi dovada încrederii reciproce dintre el şi PDL, în contextul în care surse neoficiale încearcă să şubrezească o astfel de relaţie prin informaţii potrivit cărora senatorul s-ar putea reîntoarce în partidul în care a activat 14 ani: PSD.

Citit 3282 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2012 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.