Cine a fost mai bun: candidatul sau partidul?

Cine a fost mai bun: candidatul sau partidul?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eugen Chebac şi-a depăşit cu peste 6.800 de voturi APP-ul, iar Nicolae Bacalbaşa, cu peste 5.900 de voturi USL-ul * Trei candidaţi nu au reuşit să scoată nici măcar scorul propriilor partide *

Din cei zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean, şapte au obţinut un scor mai mare decât cel luat de partidul sau alianţa din partea căruia au concurat, în timp ce trei candidaţi nu au reuşit să se ridice nici măcar la scorul partidului.  Şi în categoria candidaţilor care au obţinut un scor peste partidul sau alianţa din partea căruia au candidat trebuie împărţită între cei care s-au detaşat vizibil de partid şi cei care au întrecut partidul doar cu câteva sutimi de procent.

Trebuie precizat că, potrivit BEJ, procentele obţinute în judeţ de partide şi alianţe, pentru alegerea consilierilor judeţeni sunt următoarele: USL-56,8 la sută, APP- 19,5 la sută, PP-DD-10,4 la sută, PRM – 2,5 la sută, PV-2,2 la sută, PER-2 la sută şi Partida Romilor „Pro-Europa” – 1,2 la sută. Sub unu la sută s-au situat: Forţa Civică, PP-LC (0,7 la sută), PAS, PSR (0,5 la sută), PNGCD- 0,4 la sută şi Prodemo-0,3 la sută.       

Notorietate şi explicaţii posibile

Astfel, în categoria „greilor” intră numai candidatul USL Nicolae Bacalbaşa şi candidatul APP, Eugen Chebac. Acesta din urmă are şi cea mai mare diferenţă de procente şi voturi faţă de APP. Astfel, preşedintele de până acum al CJ Galaţi, Eugen Chebac, şi-a depăşit formaţiunea din partea căruia a candidat, obţinând cu 2,4 la sută în plus (adică 6.867 de voturi în plus).  Nicoale Bacalbaşa a obţinut cu 1,5 la sută în plus faţă de USL (adică, cu 5.931 de voturi în plus faţă de cele numărate în contul uniunii). Cum în ambele cazuri vorbim de alianţe electorale compuse din trei (în cazul USL) şi două partide (în cazul APP), performanţa celor doi este cu atât mai interesantă şi mai demnă de menţionat. În plus, faptul că ambii candidaţi au obţinut mai mult decât propriile alianţe demonstrează că notorietatea celor doi se datorează şi altor cercuri, nu doar cele politice. Dacă în cazul doctorului Nicolae Bacalbaşa lucrurile sunt explicabile prin vizibilitatea sa, în ultimii ani, pe televiziuni, în cazul lui Chebac, situaţia poate fi explicabilă exclusiv prin activitatea dusă ca preşedinte CJ.    

Diferenţe mici şi … deloc!

Mai există şi o altă categorie, a celor care şi-au depăşit partidele doar cu câteva sutimi de procente. Îi avem aici pe Neculina Florea (PV) – cu 0,4 la sută în plus faţă de partid, Alexandru Teodorescu (PP-DD) – cu 0,32 la sută în plus faţă de partid, Nicolae Stratulat (Prodemo) – cu 0,2 la sută mai mult şi Dorin Darabă (Forţa Civică) şi Ştefan Gherasim (PP-LC) cu câte 0,1 la sută în plus faţă de partidele lor.

La polul opus se află însă candidaţii care nu au reuşit să obţină nici măcar procentul obţinut de partidul lor, demonstraţie a lipsei lor de notorietate chiar şi printre membrii partidelor. Au obţinut un scor mai mic decât partidul: Pompiliu Virgil Ciupercă-Comşa (PV – cu 0,7 la sută mai puţin), Marin Costel (PRM – cu 0,5 la sută mai puţin) şi Ion Popa (PNŢCD – cu 0,3 la sută mai puţin).

Citit 2476 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.