Se moare cu dreptatea în mână?

Se moare cu dreptatea în mână?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acuzată că a recoltat grâul care nu-i aparţinea, Alexandria Iorga se luptă, în instanţă, să-şi obţină dreptatea * Terenul înscris în actul de proprietate pe o parcelă este „mutat” de Primărie pe alta, cu sol mai prost, susţine avocatul femeii * Primarul Boghiu spune că actele nou întocmite sunt corecte, dar nu le prezintă şi pe cele vechi *

Alexandria Iorga (foto 1) este educatoare în comuna Nicoreşti, s-a trezit, peste noapte, că este inculpată într-un proces penal: „Am fost pusă în situaţia să plătesc inginerului de la Primărie, Grădinaru Gheorghe, grâul pe care l-am recoltat de pe terenul care îmi aparţine”, ne spune cu năduf femeia.

Iată cum ne prezintă ea lucrurile: „Am cumpărat pe numele fiicei mele un teren. Conform actelor de vânzare-cumpărare, făcute în baza titlului de proprietate pe care-l avea fostul proprietar, el se află situat în partea de sud a parcelei.

Acelaşi lucru reiese şi din documentaţia tehnică cadastrală din 2005 şi din expertiza tehnică judiciară pe care am făcut-o în 2006, la cererea Judecătoriei din Tecuci.

În schimb, în actele mai noi ale Primăriei Nicoreşti, în urma unei reparcelări incorecte,  terenul meu a fost trecut în nord. În actele Primăriei, pe terenul meu sunt trecuţi alţi proprietari, care au dat terenurile în arendă lui Grădinaru Gheorghe.

În baza acestor acte, care sunt false, Grădinaru  m-a acuzat că am furat grâu de pe terenurile lui, deşi eu recoltasem doar ceea ce mi se cuvenea de fapt” susţine femeia.

În data de 12.12.2006, Judecătoria din Tecuci emite o sentinţă în defavoarea Alexandriei Iorga. Aceasta este achitată de pedeapsa penală, dar este obligată la sancţiuni administrative şi la plata unor daune şi cheltuieli de judecată care au costat-o destul de scump, în jur de 60 de milioane de lei vechi. La care se adaugă şi alte sume de bani importante pe care susţine că le-a plătit unor avocaţi din Tecuci.

„Avocaţii mei nu şi-au făcut datoria”

Alexandria Iorga susţine că cei trei avocaţi pe care i-a angajat la procese, în decurs de trei ani, nu şi-au făcut datoria, deşi i-a plătit cu cât le-a cerut.

„A intervenit primarul Ionel Boghiu şi de aceea avocaţii mei nu s-au prezentat la proces, deşi îi plătisem. M-am trezit că mi s-a pus avocat din oficiu. E normal că am pierdut procesul, pentru că avocaţii mei nu şi-au făcut datoria”, ne spune educatoarea din Nicoreşti.

Atac în contencios administrativ

Cum nu se putea împăca să moară cu dreptatea în mână, femeia a apelat la un alt avocat, din Galaţi, care a atacat sentinţa dată la Tecuci în contencios administrativ. Deşi a ţinut să nu-şi dezvăluie identitatea din motive obiective, noul avocat  a avut amabilitatea să ne lămurească de ce crede că va câştiga această cauză, al cărei următor termen a fost stabilit pe 23 martie.

„Primăria nu a procedat legal. Având în vedere că terenul a fost individualizat pentru fostul proprietar (cel care i-a vândut doamnei Iorga)  în conformitate cu Legea 18/1990, actul prin care se face o nouă punere în posesie este lovit de nulitate absolută.

Pentru că pământul din zona de sud a tarlalei este mai bun decât în nord, Primăria a făcut o nouă împărţire. Noua parcelare nu corespunde cu datele din titlul de proprietate care s-a emis fostului proprietar în conformitate cu Legea 18 şi nici cu  documentaţia cadastrală pe baza căreia s-a făcut intabularea terenului, lucru constatat şi de expertiza tehnică judiciară.

Am solicitat Primăriei vechile documente după care s-au eliberat titlurile de proprietate, dar nu mi-au fost trimise. De aceea, m-am adresat şi celor de la OCOT. Până avem următoarea înfăţişare, sper să primim şi documentele”, ne-a declarat avocatul.

Primarul declară  că actele întocmite de Primărie sunt corecte

La Primăria Nicoreşti ni s-a arătat noul plan al parcelei disputate, dar nu şi cel după care oamenii au fost puşi în posesie conform Legii 18/1990.  „Doamna Iorga trebuia să-şi ia un specialist bun. I-au fost greşite actele”, ne închide gura funcţionara din Primărie care a venit cu planurile.

Primarul Ionel Boghiu,  care a fost şi martor la proces, unde a declarat că a auzit că educatoarea Iorga a recoltat grâul de pe suprafaţa de teren cultivată de Grădinaru, spune: „În afară  de faptul că doamna Iorga m-a chemat ca martor în proces, deşi eu i-am spus că nu vreau, nu am nici un amestec în această poveste. Actele sunt cele pe care vi le-am arătat şi sunt corecte”.

Rămâne de văzut ce va stabili instanţa. Până una alta, situaţia pare să fie desprinsă din romanele lui Kafka.

În foto 1: Grecea Natalia (fostul proprietar) figurează în parcela de nord, în actele Primăriei Nicoreşti

Citit 1424 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.