Croaziera Giurgiuleşti - Istanbul, un moft electoral?

Croaziera Giurgiuleşti - Istanbul, un moft electoral?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Basarabenii s-au dat mari pentru că-s în campanie” * Totuşi… ai da Giurgiuleştiul din mână pe superportul nostru din proiect?! * Eugen Chebac ne promite şi nouă… în 2019 * Preşedintele CJ susţine că-i mâna lui  Voronin *

„Viaţa liberă” a scris despre înfiinţarea liniei maritime Giurgiuleşti – Istanbul ca o frumoasă realizare a românilor de peste Prut, dar şi ca o palmă dată autorităţilor gălăţene, care, cu posibilităţi mult mai mari, ne lasă în continuare rupţi de lumea navală.

Chestionat pe această temă,  preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, fost navigator şi director de port, care a promis, de altfel, după instalarea în funcţie, că va reda Galaţiului demnitatea navală pe care a avut-o, a minimalizat ieri reuşita basarabenilor:

„Trebuie să înţelegeţi că Republica Moldova este la vreme de alegeri: duminică au loc alegerile parlamentare şi, evident, cei care sunt astăzi la putere au căutat să facă un tur de forţă şi pe malul Dunării, cu acel aşa-zis port maritim - pentru că este terminal petrolier! Vă daţi seama că în o sută de metri nu poţi să faci şi sală de pasageri şi port comercial.

Acolo s-a implicat o structură guvernamentală apropiată de preşedintele Voronin şi câteva agenţii de turism. Investiţia, de altfel, este făcută în proporţie de 80 la sută de un om de afaceri, alături de preşedintele Voronin”.

De altfel, am scris exact aşa într-un editorial, analizând cum a fost posibilă improvizaţia şi ce câştigă Voronin, dar nu eu am promis să rezolv problemele gălăţenilor. Or sta la Giurgiuleşti oamenii în picioare până trage vaporul, dar vaporul acela chiar trage la cheu! Şi sunt chiar şi gălăţeni interesaţi să treacă „dincolo”, pentru un voiaj, ca pe vremuri, la Ţarigrad!

Faptul că preşedintele Voronin a făcut campanie şi că a găsit un investitor olandez, ori că olandezul a venit singur, nu ne scuteşte de ruşine. Mai ales că la noi au tot venit străini, ba să ne construiască pod, ba să ne amenajeze modern Faleza etc. etc.: chinezi, evrei şi alţi investitori încrezători că am vrea să facem ceva! Şi i-am brăilit!

Preşedintele CJ spune în continuare că nu a vrut să se laude vorbind prea mult înainte, dar că se va urni şi la noi un proiect portuar cu adevărat mare: în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Galaţi, proiectul cu finanţare externă ne va aduce înapoi gara fluvială de pasageri, portul de ambarcaţiuni mici, şi ne va dărui club nautic şi locuri de agrement. 

Ca să fim drepţi, proiectul european structural cu pricina, Donauhause „Galaţi Marina – GaMa Port”, are ca termen limită anul 2019…

Totuşi, cred că mândria preşedintelui Chebac, ca om cu dragoste de apă,  a fost atinsă, căci altfel, ca vicepreşedinte al Euroregiunii, a evitat întotdeauna subiectele euroregionale politice…

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.