Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul?": De ce n-avem şi noi locuri de agrement
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul?": De ce n-avem şi noi locuri de agrement
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul a avut până acum două proiecte pentru un aqua parc şi n-a existat candidat care să nu fi promis că va întoarce oraşul cu faţa către Dunăre * Din păcate, din cele două foste bazine de la Plaja Dunărea, unul zace gol şi părăginit, iar celălalt are apă doar în weekend * Deşi Marea Neagră şi plaja le erau suficiente, constănţenii au construit, aproape peste noapte, primul parc acvatic de distracţii din ţară


Galaţiul este principala zonă de tranzit pentru cei din Moldova care merg la Marea Neagră. Şi tot pe aici trec cei aflaţi în drum spre Delta Dunării ori spre Munţii Dobrogei, destinaţii turistice de succes. Deşi se poate spune că toate drumurile de vacanţă trec pe la Galaţi, oraşul nostru nu le oferă niciun motiv turiştilor de tranzit să mai zăbovească o zi aici. Avem cea mai lungă Faleză din ţară, dar miroase a rahat, iar Plaja Dunărea oferă un peisaj dezolant. Pentru năpăstuitele noastre baze de agrement, şi nu numai, poate că ne-ar fi de folos lecţia de administraţie a Constanţei.

Un proiect eşuat, altul îngropat

În 2007, aleşii locali ai Galaţiului şi-au dat acordul de principiu pentru un parteneriat public-privat cu SC Alfarom Holding Bucureşti, care îşi propusese realizarea, în zona Plajei Dunărea, a unui port de ambarcaţiuni şi a unui paradis turistic cu parc acvatic, restaurante, baruri, fast-food, club, patinoar, bazine de înot, săli de sport, piste de role, un amfiteatru în aer liber, arteziene, spaţii verzi, un hotel, un parc şi un ansamblu rezidenţial, başca parcări şi chiar un sediu de Primărie. Primăria urma să contribuie doar cu terenul. S-a stabilit o comisie pentru negocierea contractului de asociere şi una care să discute cu echipa de proiectare, dar nu s-a realizat nimic!
În campania electorală din 2008, consilierul local PC Picu Apostol Roman era convins că la Galaţi se poate face un Aqualand în râpa de la Inelul de Rocadă sau la Plaja Valuri. De îndată ce a câştigat preşedinţia judeţului, Eugen Chebac a promis că va întoarce “Galaţiul cu faţa la Dunăre” printr-un parteneriat cu Primăria, dezvoltând Proiectul Marina, care să includă port de ambarcaţiuni, zone de agrement, comercială şi rezidenţială. “În primăvara anului viitor, Proiectul Marina va fi în lucru”, declara Chebac în 2008. În 2010, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spera ca în cei doi ani şi jumătate rămaşi să demareze acest proiect care însemna terenuri de fotbal, volei, volei pe plajă, streetball, un bazin acoperit, sală de conferinţe, bază de tratament şi aqua parc în zona Plajei Dunărea.
Suntem în vara lui 2013 şi, cu toate că intrarea la Plaja Dunărea costă mai scump, fiind acum şase lei în loc de cinci, locul de agrement e jalnic: unul dintre cele două bazine zace gol, iar celălalt este plin doar în weekend. Deunăzi, în timp ce urcau treptele accidentate, care te pot trimite la ortoped doar într-o clipă de neatenţie, am auzit un grup de tineri povestind că au văzut broaşte în bazin. Şi câini comunitari, desigur, bălăcindu-se… Iar autorităţile se gândesc la o posibilă concesionare a plajei, pe 49 de ani, unui investitor dispus să le modernizeze baza de agrement cu sute de mii de euro.

Aqua Magic de Constanţa

Deşi se putea mulţumi cu potenţialul turistic oferit de plajă şi de mare, proiectul unui parc de distracţii acvatic - Aqua Magic - a fost iniţiat şi realizat în premieră în România de Primăria Constanţa şi de Ministerul Turismului. Lucrările au demarat în martie 2003 fiind finalizate la 1 iulie - un record în materie de construcţii! Toboganele, piscinele, căderile de apă şi bazinele însumează o suprafaţă activă de 4.000 mp de apă, iar parcul este iluminat feeric, oferind posibilităţi de spectacole, petreceri nocturne, adică distracţie nonstop.

De unde vin banii

O să spuneţi că Galaţiul nu are posibilităţile financiare ale Constanţei. Greşit! În bugetul municipiului Constanţa pe 2013 sunt alocaţi, pentru cheltuieli, 618.750.000 de lei. Împărţiţi la cei 283.872 de locuitori, câţi au fost număraţi la recensământ, ar însemna o investiţie de 2.179 de lei pe cap de constănţean. Bugetul consolidat al Galaţiului se ridică la 890.392.000 de lei, care, împărţiţi la cei 249.432 de locuitori, înseamnă o cheltuială de 3.569 de lei pe cap de gălăţean.
În vreme ce autorităţile gălăţene se bazează pentru investiţiile majore pe o potenţială emisiune de obligaţiuni municipale sau pe un credit în valoare de 226 milioane de lei, Primăria Constanţei se laudă cu aproximativ 50 de milioane de euro, în majoritate finanţare europeană, pe care le va investi în refacerea infrastructurii din zona veche a oraşului. Străzile vor fi pavate cu granit, la fel ca în toate zonele istorice din lume, va fi refăcută în totalitate infrastructura de apă şi canalizare, inclusiv canalele colectoare, iar peste aproximativ doi ani Constanţa va avea un centru istoric complet reabilitat, la fel ca şi Faleza şi Cazinoul, Piaţa Ovidiu va fi restaurată, iar la Mamaia se va reface zona pietonală şi trei pasarele pietonale peste Bulevardul Mamaia. Noi înghiţim în sec…

Şomaj dublu faţă de Constanţa

Judeţul Galaţi numără doar 536.167 de locuitori, în vreme ce Constanţa are 684.082. Dar la numărul de şomeri îi depăşim categoric! În aprilie, Direcţia de Statistică din Galaţi contabiliza 17.429 de şomeri şi o rată a şomajului de 8,8 la sută. Statistica din Constanţa înregista doar 4,1 la sută rată a şomajului, jumătate cât noi, şi doar 12.227 de şomeri.

Salariaţi mai mulţi, lefuri mai mari

În Galaţi, doar 109.311 persoane aveau, în aprilie, un loc de muncă, pe când Constanţa număra 178.569 de salariaţi, mai bine plătiţi decât ai noştri. Dacă la Galaţi salariul mediu brut era de 1.960 de lei, iar cel net de 1.422 de lei, constănţenii se bucurau de un salariu mediu brut de 2.143 de lei şi de 1.548 de lei net. Mai mult, potrivit unei analize Econtext, la Constanţa, PIB-ul a ajuns de la 7.526 de euro pe cap de locuitor, cât avea în 2008, la 8.059 de euro pe cap de locuitor în 2013, în vreme ce Galaţiul este în picaj: de la un PIB de 4.659 de euro, în 2008, la 4.582 de euro pe cap de locuitor.

Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor: „Undă verde şi asfalt ca-n palmă”

„Nu sunt apartamente la noi în Galaţi cum sunt locuinţele modulare pentru săracii din Constanţa: cu gresie, faianţă, cu dotări adecvate!”, ne-a declarat realmente impresionat preşedintele Patronatului IMM-urilor din Galaţi, Marian Filimon, care a trecut pragul unui asemenea modul.
Filimon apreciază faptul că Primăria Galaţi a preluat acest model şi vrea să-l aplice pentru săracii oraşului nostru, dar crede că edilul nostru ar trebui să copieze de la primarul Radu Mazăre şi modelul locuinţelor ANL şi al locuinţelor ieftine pentru tineri.
Cu entuziasm, liderul IMM-iştilor gălăţeni a enumerat pe nerăsuflate câteva dintre plusurile Constanţei: unda verde - despre care noi doar vorbim de ani buni, şoselele asfaltate ca în palmă care durează, nu ca Basarabiei sau Traian care îţi rup maşina în patru, reabilitarea pe fonduri europene a centrului istoric al oraşului şi construcţia supermarketurilor în afara zonei urbane, pentru a nu aglomera inutil străzile, plus deschiderea primarului Mazăre pentru orice investiţie nouă. „De ce la ei se poate şi la noi nu?”, a fost întrebarea rămasă fără răspuns a lui Marian Filimon. Chiar aşa, de ce?

Citit 4360 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 00:28

13 comentarii

 • postat de Akbar
  Marți, 16 Iulie 2013 08:24
  Intrebati-i pe fostii edili, pe vremea carora orasul murea zi de zi, iar voi le aduceati osanale in fituica voastra.
  Orasul arata groaznic si in urma cu 2 ani, dar atunci aveati alt stapan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de De ce sa avem cand putem sa nu avem ?
  Luni, 15 Iulie 2013 17:43
  Pai de ce sa avem asa ceva? Vor aparea mereu cetateni ai orasului care vor zice "numai asta nu ne trebuia noua". Probabil deja au aparut comentarii de acest fel dar nici nu le-am citit, mi s-ar face greata probabil. Noua nu ne trebuie nimic oameni buni, stam asa in mocirla lasata de Niciolae pe care l-ati votat de 3 ori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de braileanul patriot
  Luni, 15 Iulie 2013 16:20
  Galatiului ii trebuie f.f. multe locuri cu verdeata,unde nici suparare si nici intristare nu-i.Galatiul fara METROPOLA BRAILA nu-i,nu va exista.Galatenii sa faca bine sa vina la Braila ca la Paris la Disneyland,sa se distreze ,pentru ca brailenii ii primesc cu bratele deschise.Romnavul Braila,sa puna si nave pentru transportul galatenilor la Braila.
  0
  0
  Raportează
 • postat de andrei
  Luni, 15 Iulie 2013 15:08
  Un articol foarte bine scris.Felicitari .Din pacate realitatea este trista.Realitatea este consecinta proastei administrari a acestui oras de care sunt vinovati in primul rand cei care au fost alesi sa ne conduca si implicit cei care i-au votat de la primele ore ale diminetii prezentandu-se la sectiile de vot ( stiti cine), tinerilor nepasandu-le de acest demers democratic. 12 ani de somnolenta .
  0
  0
  Raportează
 • postat de bogdan
  Luni, 15 Iulie 2013 11:15
  Poate sa se duca draqului orasul asta , oricum nu dau doi bani pe el ! O cocina plina de lepre !
  0
  0
  Raportează
 • postat de florina
  Luni, 15 Iulie 2013 10:41
  Buna ziua,
  Este de plans cum a ajuns Galatiul, sambata am fost si eu la Bazine la Valuri unde nu mai fusesem de 2 ani, cand am ajuns pe asa zisa "Plaja" erau mucuri de tigara si gunoaie peste tot, am ajuns dimineata pe la 7 jumate, cei care erau acolo ADP-UL abia isi serveau cafeaua, si vorba lui sorin erau foarte mizerabili imbracati si cu hainele botite, am mers pe plaja unde stiam ca este un dus dar cand am ajuns acolo m-am enervat groaznic de tare, NU mai era nici macar dusul, la terasa alaturata cea rosie cu copertina SKOL barmanul a scos un scaun pe care a agatat un furtun si un asa zis dus, dar mi-a spus ca nu au voie sa il foloseasca decat cei care au platit sez-long de la el, fetita mea de 7 ani tot vroia acolo, in bazin nu am putut intra apa era in ultimul hal , mizerabila .... si era un om pe la 40 si ceva de ani plin de buboaie din alea purulente in apa la marginea bazinului si statea bine-mersi si ii curgea puroiul in apa......cei de la ADP au trecut s-au uitat la el si nu au spus nimic, ne intrebam de ce ne imbolnavim cand mergem in astfel de locuri??? am incercat sa dau niste telefoane ... stiti Protectia Consumatorului... DSVSA-UL...??? DAR ERA SAMBATA si oamenii se respecta!!!
  Nu mai spun de muzica, cei de la terase se intrec care au boxe mai puternice si mai tari, de muzica indecenta nu mai spun, fetita mea la fel ca toti copii bine crescuti se uita la mine si parca m-ar fi intrebat ceva... dar a trebuit sa o iau inainte si sa ii explic cateva lucruri....."decente"
  Va spus ca daca cei de sus nu vor sa faca nimic nu o sa ajungem nicaieri, am stat pentru o perioada de 2 ani si ceva in IASI...AM VAZUT CUM EVOLUEAZA ACOLO LUCRARILE....PALAS-UL este locul care arata cum merge Iasul, sa vedeti lucrarile care se fac acum pe Bahlui unde vor fi si barcute si Ciricul.... si tot TOT acolo se vrea!!!! D-l Nechita (primarul Iasului ) iese in fiecare sambata sau duminica si vorbeste cu oamenii de probleme si le REZOLVA.... CHIAR LE REZOLVA ....
  Am fost in parcul Durbaca cum este cunoscut, la Ultimul Leu, cate se pot face in acel parc..... dar trebuie sa se vrea!!!
  Sunt foarte dezamagita de ceea ce am gasit la intoarcerea in oras... totul lasa de dorit!
  Am fost in parcul Rizer unde dupa lansarea de lampioane (care a fost o mare porcarie , am ajuns acolo si nu am avut de unde sa cumparam un lampion....) a doua zi erau copii mai "bronzati" in fantana arteziana dezbracati in pielea goala si se spalau la ....poponet... nici acolo nu poti sa mergi cu copilul, sa fim seriosi aici daca nu se schimba mentalitatea nu se face nimic.
  Ii rog pe cei de SUS din Galati sa faca o vizita in Iasi poate reusesc sa fure si ei niste idei(apropo lucrarile din Iasi majoritatea sunt realizate de Arabesque si de Viva, deci avem cu cine, dar trebuie si cu ce....)
  Inchei aici deoarece sunt foarte multe de spus si ma enervez iar.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 15 Iulie 2013 10:23
  Stati linistiti nu va impacinetati ca vin bani pentru investitii si la Galati! Nu a castigat un galatean la Loto?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Luni, 15 Iulie 2013 09:53
  Vorbim de zone de agrement si Galatiul nu are parcuri. Parcul Tiglina de pe Brailei si Parcul Eminescu sunt o gluma proasta - cu cei 200mp ai sai. Faleza ca si parc nu are nici un farmec si nu e intretinuta cum trebuie. Gradina publica iarasi e o gluma in care se spala bani la greu nici nu mai stiu daca se poate merge acolo. Parcul CFR distrus. S-a refacut Rizer. Spuneti-mi cei mici, mamici cu copii in carut din micro 17, 18, 19 unde ar trebuie sa mearga intr-un parc aproape de casa. Intre blocurile comuniste exista (daca exista) cate un spatiu de joaca cu pietris/nisip si cateva leagane pe o suprafata de 100mp fara nici un pic de verdeata cel putin asa sunt in micro 39, 40. Cei alesi sa faca bine si sa nu mai vorbeasca de investitii in aqua parc ci de regandire a cartierelor muncitoresti a spatiilor de recreere si de joaca dintre blocuri. Orasul se sufoca de masini intre blocuri si nimeni nu vorbeste de parcari adecvate. Avem echipa de fotbal reprezentativa in faliment si 2 baze sportive. De ce nu se cauta o solutie la mutarea echipei Otelu pe Dunare cu refacerea bazei sportive principale si a celor de pregatire din jur. Baza Otelul sa o transforme in spatiu verde.
  Galatenii nu au banii ptr aqua parc - vorbim de cazuri sociale si asistati. Avem sate in judet care mor iar muritorii de foame astepta pomana si locuinte sociale. CJ sa faca parteneriate cu primariile satelor de mor si sa le de-a o casa la tara cu pamant sa nu mai fie asistati - sa gaseasca mostenitorii caselor parasite sa le cumpere si sa le dea cazurilor sociale. Mergeti la tara in judet si vedeti ca o casa din paianta bunisoara (locuibila imediat) si cu peste 50 ari de pamant in jur e sub 5000 de EURO. Dar e mai bine ptr votanti sa ii tii asistati si sa faci locuinte sociale la pret de 100000 de EUR o garsoniera.
  Viata libera bag seama s-a transformat intr-un ziar de partid - bate campii cu prostii de aqua parc, zona pietonala in centru pe Domneasca si altele. Ce interese deserveste acest ziar??? Orasul dar si judetul asta nu are decat cativa oameni de afaceri adevarati mai mult sau mai putin curati - oameni care au putere sa faca ceva in oras - dar nu ii vad investind pe Domneasca. Unde e Istrate de la Vega - da e controversat ca a stricat Faleza cu blocurile lui - dar cate locuri de munca a asigurat cu constructia blocurilor, cate impozite s-au platit. Vorbim de Caloianu de la Cozamin care s-a cam stins dar care are inca putere care a luat terenul din 21 si la dat Realului dar care de generatii hraneste familii cu lohn-ul lui de textile, Real de asemeni asigura locuri de munca. Restul unde sunt ca nu vad nici o afacere sau o sa-mi spuneti ca Ion de la Ijdileni e afacerist. Toti semcherii, combinatorii, proxenetii au ajuns afaceristi spalati de VL. Vad comentarii si condamnam Real si Selgros ca au luat spatiul din parcul din 21. Dar nimeni nu spune nimic de Kaufland facut in inima orasului la Ultimul Leu!!!! - dar condamnam centru comercial facut foarte bine la periferie care nu aduce traficul de masini si noxele in geamurile blocurilor noastre. Ptr ce incuracam circulatia pe Domneasca cand nu sunt alte variante. De cand traficul pietonal e atat de mare si zona comerciala s-a mutat pe Domneasca. Ce interese au combinatorii de pe Domneasca??? S-au si cei de pe domneasca sunt vestitii investitori ca cei care au preluat echipa Otelul. Le dam Domneasca ca sa o prade ei si vor face telegondola sa ajungem din Brailei la Catedrala presupun.
  Halal dezbateri vorbim de locuri de agrement platite iar galateanul e rupt in cur de sarac si nu are parcuri verzi sa-si curete plamanii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 15 Iulie 2013 08:32
  domnilor idioti din primaria Galati, CL, CJ si asa mai departe .. . INVESTITIILE IN ZONE DE AGREMENT VIN IN MOD AUTOMAT SINGURE daca populatia orasului ARE BANI !

  NICI-UN ORAS CU CAP nu cere investitii in mall-uri, aqua-parcuri si altele, pentru ca vin singure, in momentul cand cei care fac studiul de piata decid ca se poate investi la Galati asa ceva.

  Ideea este ca orice PRIMARIE CU CAP si NORMALA in lumea asta (occidentala) se ocupa STRICT de infrastructura si crearea locuri de munca (serioase) !


  EXEMPLE


  Grupul belgian Alinso va dezvolta impreuna cu omul de afaceri Petrica Usurelu, proprietarul Piritex, un parc industrial langa Ploiesti, investitia fiind estimata la 750 milioane de euro. Parcul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare si va stimula crearea a aproximativ 16.000 de locuri de munca.

  ! ! ! !  Presedintele Traian Basescu participa, miercuri, la inaugurarea fabricii Lufkin din comuna Aricestii Rahtivani, investitia companiei americane Lufkin Industries ridicandu-se la 126 milioane de dolari, anunta Agerpres. Fabrica este amplasata in parcul industrial privat Ploiesti West Park, din comuna Aricestii Rahtivani, unde compania americana Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii pentru industria petroliera, detine un teren de 33 de hectare.  ! ! ! !


  Nu este saptamana in care sa nu auzi ca se mai fac investitii mari intr-un oras din Romania !
  Numai in Galati nu se aude nimic niciodata de 20 de ani !!!

  Si cu 1 din 4 galateni plecat definitiv din oras intre cele doua recensaminte, cu inca alt 1 din 4 somer, si alt 1 din 4 pensionar credeti ca exista bani in Galati (marea masa de oameni, in general, nu cateva varfuri) ca sa cheltuie ceva in orasul acesta ??
  0
  0
  Raportează
 • postat de sceptic
  Luni, 15 Iulie 2013 08:16
  Si daca s-ar face zone de agrement, ce? A doua zi dupa inaugurare, galateanul s-ar pune pe scrijelit vopseaua si ar incepe sa vandalizeze mobilierul, sa nu nimereasca cosurile de gunoi, sa produca un covor de coji de seminte, sa se usureze in bazine, sa tureze motoarele scuterelor si a masinilor ( laudandu-se cu numarul de inmatriculare gen TX) sa zbiere, sa-si bage si sa-si scoata, toate pe un fond muzical manelistic cu volumul dat la maxim si de urlete de caini.
  Vede cineva vreo deosebire fata de ce ofera plaja Dunarea acum?
  Eu unul ma lipsesc de un astfel de agrement.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Luni, 15 Iulie 2013 06:44
  asfaltul nu tine la noi din cauza hotilor ,nici bitumul nul fac cum trebuie si ne intrebam ; de ce nu merge nimic in Romania ?de prea multi hoti
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 15 Iulie 2013 06:44
  Desi comentariile nu au nici un efect ,desi am mai scris ,nu ma pot abtine sa nu o mai fac. Ce zona de agrement putea fi amenajata in parcul inceput inainte de dec."89 la gura Siretului . Erau incepute si bazine olimpice de inot ,erau si locuri de campare pentru turistii in tranzit ,era teren suficient si pentru Aqua Magic de Galati ,pentru teatru de vara ,pentru port ambarcatiuni usoare si multe altele .Nu mai este nimic datorita incompetentei (oare numai asta sa fie motivul?)alesilor nostri.Terenul a fost dat pe spranceana unor revolutionari (terenul pe care este acum Realul) ,unii ajunsi mari oameni de afraceri si actionari majoritari la ziare galatene sau dat pentru construirea altui supermarket in oras si culmea a unei hale industriale ( firma care a facut tricourile cu zambetul inconfundabil a unui actual presedinte de onoare la un partid).Ar trebui pusa in dreptul acelui loc o un afis mare pe care sa scrie : " Aici ar fi fost un parc si loc de agrement frumos si util daca, membrii CL (numele celor care au votat instrainarea la timpul respectiv ) si primarul ......care a dat teren in pentru supermarket ,primarul .......care a dat teren in parc pentru hala industriala ,erau de partea galatenilor si Galatiului". Oare cum s-o fi amortizat valoarea investitiei realizate inainte de dec '89 si platita in regim de urgenta in primele zile ale anului '90 ,intreprinderilor care au muncit acolo , sau a fost si valoarea aceia trecuta alaturi de toate pierderile reale sau nascocite ,pierderi cau care s-a incheiat anul '89 si care au fost suportate din excedentul la fondul de pensii de la acea data ,cum a anuntat pe sticla TV ,presedintele amintit mai sus ,pe atunci fiind in functie .
  0
  0
  Raportează
 • postat de sorin
  Luni, 15 Iulie 2013 06:01
  Ieri am fost si eu la bazin.20ron (2 adulti si 2 copii)Mi-am jurat sa nu mai calc pe acolo niciodata,Salvamarul ADP(scria pe spate) abia se barbierise pe la dusuri pt ca mai avea spuma pe la urechi iar tricoul si sortul soios erau lipite de corp.Dupa fata salvatorului ,un mititel sfrijit in papuci de plastic nu prea cred ca ar putea salva pe cineva(da vorba nostra-castiga si el o paine),Terasa de langa bazinul 2 avea muzica data foarte tare iar un pusti de vreo 15 ani se chinuia cu un laptop sa ghiceasca muzica care place tineretului din apa.Pana la urma a nimerit-o.B.UG.Mafia cu o melodie NECENZURATA.Copii mei de 10 ani ranjeau prosteste la mine.Miam luat prosopul asezat intre copaci(ca nu se poate altfel) si am iesit repede pe scari unde am dat peste aceeasi cucoana eleganta(deh,bugetar) si peste acelasi agent de paza??? plictisit in post ,asteptand sa vina pensia mai repede,
  M-am simtit furat ,am simtit ca nu am facut altceva decat sa cotizez unei gasti,unui presedinte,unui vice,samd pt tot aparatul administrativ pana la d-na secretara care banuiesc ca are un coc frumos si daca esti in preajma ei ,miroase frumos a bomboana.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.